Zika Virüsü taşıyan Aedes türü sivrisinek Doğu Karadeniz'de görüldü. Sivrisinek Aedes için Dünya Sağlık Örgütü´nün (WHO) küresel çapta acil durum ilan etmişti. Doğu Karadeniz Bölgesinde Brezilya'daki Zika virüsü salgınına neden olan iki Aedes türü sivrisinek tespit edildi. Zika virüsünü taşıyan Aedes nasıl görünüyor? Zika virüsü nedir ve nasıl bulaşır? İşte sizler için Zika virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır sorularının yanıtı... Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Zika virüsü salgınına neden olan iki Aedes türü sivrisinek tespit edildi.
Zika virüsü taşıyan Aedes türü sivrisinek Türkiye'de de görüldü. 2 yıldır gündemde olan Zika Virüsü nedir sorusu Aedes türü sivrisineğin Doğu Karadeniz'de görülmesiyle birlikte yeniden gündeme geldi. Başta Güney Amerika'yı etkisi altına alan Zika Virüsü nedir merak ediliyor. Can kayıplarına neden olan virüsü bulaştıran sivrisinek türü Aedes nasıl görünüyor? Peki Zika Virüsü belirtileri nedir, nasıl bulaşır?
Aedes sivrisineğinin taşıdığı Zika virüsü için Doğu Karadeniz'de alarm verildi. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen taramalarda, sivrisineklerde Zika ve insanlarda ciddi hastalıklara neden olabilen herhangi başka bir virüs türüne rastlanmadı. Ama sosyal medyada Zika Virüsü nedir virüsü taşıyan Aedes nasıl görünüyor soruları sorulmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı eş güdümünde oluşturulan ekip Rize, Trabzon ve Artvin’de bu sivrisinek türü ile ilgili mücadele başlattı. Etkin mücadele ile sivrisinek popülasyonlarının hızla yayıldığı tespit edilen alanlarda yüzde 80'e yakın oranda yayılma durduruldu. Sağlık ekipleri Zika Virüsü belirtilerini ve nasıl bulaşır sorularını da yantladı.
Aedes sivrisineği nasıl görünüyor sorusuna yetkililer 'Aedes aegypti beyaz işaretlere ve çizgili bacaklara sahip küçük siyah bir sivrisinektir' diye yanıtladılar. Zika virüsü nedir sorusuna ise 'beyin fonksiyonlarında da bozukluklara ve beynin yetersiz gelişimine neden oluyor' yantını verdiler. Zika virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır haber detayda...
Brezilya’da Dünya Sağlık Örgütü’nün Zika Virüsü salgını nedeniyle acil durum ilan etti. Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Zika virüsü salgınına neden olan 2 Aedes türü sivrisinek tespit edildi. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen taramalarda, sivrisineklerde Zika ve insanlarda ciddi hastalıklara neden olabilen herhangi başka bir virüs türüne rastlanmadı. Yazımızdan Zika Virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir öğrenebilirsiniz. İşte detaylı bilgi…
ZİKA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Zika virüsü “ateş, baş ağrısı, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, kas ve eklem ağrısı” gibi belirtiler gösteriyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), Zika'ya ilişkin açıklamasında virüsün bulaştığı kişilerde semptomların yaklaşık bir hafta içinde ortaya çıktığını ve kanda birkaç gün duran virüsün bazı kişilerde daha da uzun kaldığını ifade etti.
TEDAVİSİ VAR MI? NASIL ÖNLENEBİLİR?
Hastalık için özgün bir tedavi ya da önleyici aşılar henüz geliştirilemedi. BBC muhabiri James Cook’un haberine göre, Zika virüsünü araştıran ABD'li bilim insanları, “virüse karşı aşının ancak 10 yıl sonra çıkabileceğini söyledi”. Brezilya'lı yetkililer ise, beş yıl içinde aşının geliştirilebileceği görüşünde.
Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasında ise tedavi için dinlenme, sıvı alımının arttırılması, ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılması önerildi ve “Tüm virüs enfeksiyonlarında olduğu gibi antibiyotiklerin virüse herhangi bir etkisi yoktur” denildi.
Yetkililer tarafından, virüsle mücadelenin tek yolunun, sivrisineklerin ürediği durgun suları ilaçlamak ve kurutmaktan geçtiği vurgusu yapıldı.
Bakanlık, korunma için sivrisinek kovucular kullanmak ve uzun kollu kıyafetler giymek, sineklerden arındırılmış mekanları seçmek gibi önerilerde bulundu.
ZİKA VİRÜSÜ NEDİR?
Yeni doğan bebeklerde görülen Mikrosefali (küçük kafa) olarak da tanımlanan bu hastalık, “Aedes aegypti” cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılıyor.
Mikrosefali ile doğan bebeklerin kafaları normalden 31.5-32 santimetre daha küçük.
The New York Times'ın haberine göre, ilk olarak Uganda'da 1947'de Zika Ormanları'nda ortaya çıkan virüsün Afrika ve Asya'da da görüldüğü biliniyor. Ancak, geniş coğrafyalara yayılması, Batı yarıkürede Mayıs ayında yayılarak, Brezilya'da virüsün “patlamasıyla” gerçekleşti.
Bebeklerin yaşam süresini kısaltan virüs, beyin fonksiyonlarında da bozukluklara ve beynin yetersiz gelişimine neden oluyor. Bebek ölümlerine de sebep olan virüsün, salgın kaynaklı ölüm oranlarını arttırmasından endişe ediliyor.
AEDES SİVRİSİNEKLERİ NASIL GÖRÜNÜR?
Aedes aegypti beyaz işaretlere ve çizgili bacaklara sahip küçük siyah bir sivrisinektir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre, Aedes aegypti sivrisineği dünyanın belirli kısımlarında Zika virüsü, dang humması, chikungunya virüsü ve sarıhumma virüsünü bulaştırmaktan sorumludur.