YSK Yurt dışı seçmen sorgulama ekranını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sandık sorgulaması nasıl yapılır? Yurt dışındaki vatandaşların seçmen sorgulaması T.C kimlik no ile kolayca öğrenilebiliyor. 24 Haziran'daki genel seçimler için yurt dışı seçmen sorgulamasını sayfamızda paylaştığımız bağlantıdan yapabilirsiniz.
YSK yurt dışı seçmen sorgulama sayfasını haberimizden görebilirsiniz. 24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem milletvekili genel seçimleri öncesinde yurt dışındaki vatandaşlar nerede oy kullanacağını sorgulamaya başladı. 30 Nisan tarihinden bugüne kadar 23 bin kişi yurt dışı seçmen sorgulama işlemini gerçekleştirdi. YSK yurt dışı seçmen sorgulamasını haberimizde paylaştığımız bağlantıya tıklayarak T.C kimlik no bilgileriniz ile yapabilirsiniz.
YSK YURT DIŞI SEÇMEN SORGULAMA İÇİN TIKLA
Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadığınızı, kayıtlı iseniz kayıtlı olduğunuz yeri (kayıtlı olduğunuz dış temsilciliği), www.ysk.gov.tr internet sayfamızın "Yurt Dışı Seçmen Sorgulama" bölümünden gerekli bilgileri girerek sorgulayabilirsiniz.
Oy kullanılacak gümrük kapılarının ve yurt dışı temsilciliklerin ilân edilmesi: | 30 Nisan 2018- Pazartesi Yurt Dışı Temsilcilikler Gümrük Kapıları |
Askı süresi: | 2 Mayıs 2018- Çarşamba (TSİ:8:00) - 12 Mayıs 2018- Cumartesi (TSİ:17:00) |
Oy kullanılacak temsilcilik, tarih aralığı ve yer bilgilerinin ilânı: | 22 Mayıs 2018- Salı |
Seçmen kütüklerinin kesinleşmesi: | 22 Mayıs 2018- Salı |
Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemine başlanması: | 7 Haziran 2018- Perşembe |
Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işleminin sona ermesi: | 19 Haziran 2018- Salı |
Gümrük kapılarında oy verme işleminin sona ermesi: | 24 Haziran 2018- Pazar (Saat:17:00) |
Adres Beyan Formu” nu kimler doldurur?
Adres Beyan formu;
- Yurt dışı seçmen kütüğünde ismi bulunmayanlar,
- Kayıtlarında düzeltme yapmak isteyenler veya
- Yerleşim yeri değişikliği yapmak isteyen seçmenler
tarafından istenildiği zaman doldurulup dış temsilciliklere iletilebilir.
Ancak, yurt dışında yaşayan seçmenlerin, seçim dönemlerinde Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen “Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesinin Usul ve Esasları“ nı gösteren 140/II sayılı genelge hükümlerine göre işlem yapmaları gerekmektedir.
Söz konusu adres beyan formunu nasıl tedarik edeceğiz, yurt dışındaki ikamet adresine gönderilecek mi?
Adres Beyan formu; yurt dışında temsilciliklerden temin edilebilir. Ayrıca www.ysk.gov.tr adresinde “Yurt Dışı Seçmen” menüsünün altında bulunan Adres Beyan Formu bağlantısından da indirilebilir.
Adres Beyan Formu vatandaşların ikamet ettikleri adreslere gönderilmez.
Yurt dışı seçmen kütüğüne nasıl kayıt olabilirim?
Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt dışı olmasına rağmen,
- Yurt dışı seçmen kütüğünde ismi bulunmayanlar,
- Kayıtlarında düzeltme yapmak isteyenler veya
- Yerleşim yeri değişikliği yapmak isteyen seçmenler;
Yurt dışında iseniz,
a) Dış temsilcilikler aracılığı ile;
- En yakın yurt dışı temsilciliğine nüfus cüzdanları ile başvurarak "Adres Beyan Formu" (Form B) doldurup imza karşılığı teslim etmeleri veya,
- Söz konusu formun internetten çıktısını alarak doldurup imzalamak ve forma nüfus cüzdanı fotokopisini eklemek suretiyle en yakın yurt dışı temsilciğine posta ile göndermeleri gerekmektedir.
b) Dış temsilcilik bulunmaması halinde;
- "Adres Beyan Formu" (Form B) nun internetten çıktısını alarak doldurup imzalamak ve forma nüfus cüzdanı fotokopisini eklemek suretiyle kayıtlı oldukları yerin nüfus müdürlüğüne posta ile göndermeleri gerekmektedir.
Yurt içinde iseniz;
Yurt içi adresinizin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne başvurarak ve pasaportunuzu ibraz ederek Adres Beyan Formu (Form B) doldurmanız gerekmektedir.
Seçim dönemlerinde; “Yurt Dışı Seçmen Kütüğünün Güncelleştirilmesinin Usul ve Esasları“ nı gösteren 140/II sayılı genelge hükümlerine göre işlem yapılmaktadır. Seçmen işlemleri ile ilgili her türlü detaylı bilgiye web sitemizden ulaşmak mümkündür.
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler nerde oy kullanılır?
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler dış temsilciliklerde ve/veya gümrük kapılarında oy kullanabilirler.
NOT: Sandık kurulacak dış temsilcilikler ve oy kullanılacak gümrük kapıları her seçim için YSK tarafından belirlenir ve ilan edilir.
Dış temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kimler, hangi temsilcilikte ve gümrük kapısında oy kullanabilir?
18 yaşını dolduran ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan seçmenler dış temsilciliklerde ve gümrük kapılarında oy kullanabilir.
Dış temsilciliklerde;
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler oy verme günlerinde Yüksek Seçim Kurulunca sandık kurulmasına karar verilen herhangi bir temsilcilikte veya bağlı bulunduğu temsilcilikte oy kullanabilirler.
Gümrük kapılarında
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler oy verme günlerinde Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilen herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabilirler.
Seçmenler; temsilciliklerde sandık kurulacak yerlerin adresleri ve hangi tarih aralıklarında oy kullanılacakları bilgisi ile gümrük kapıları bilgisine Yurt Dışı Seçmen Sorgulama adresinden erişebilirler.
Temsilciliklerde ve gümrük kapılarında nasıl oy kullanılır?
Seçmen oy vermek için geldiğinde sandık kurulu başkanı, seçmenin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanından veya pasaportundan kimliğini tespit eder. Seçim Bilişim Sistemi (SEÇSİS) üzerinden Yurt Dışı Seçmen Kütüğüne kayıtlı olup olmadığını ve başka bir yerde oy kullanıp kullanmadığını kontrol eder. Oy kullanmadığı anlaşılan seçmen, sandık kurulu mührüyle mühürlenmiş olan oy pusulası ve oy zarfıyla EVET veya TERCİH yazılı mührü alarak oyunu kullanmak üzere kapalı oy verme yerine girer. Oyunu kullanan seçmene çizelgede isminin bulunduğu yer imzalattırılır, ayrıca SEÇSİS sistemi üzerinden oy kullandı olarak işaretlenir.
Oy verme işlemi sırasında pasaport ibraz etme şartı var mıdır? Nüfus cüzdanı yeterli midir?
Oy verme işlemi sırasında Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı veya pasaport ile kimlik tespiti yapılır. Seçmenin nüfus cüzdanında veya pasaportunda, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası yer almıyorsa numaranın yer aldığı ek bir kimlik belgesinin veya temsilcilikçe verilmiş seçmeni tanıtacak nitelikte Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus kayıt örneğinin ibrazı gereklidir.
Bu şekilde kimliğini ispata yarayan belge ibraz edemeyen seçmene oy kullandırmaz.
NOT: Seçmenin bulunduğu ülke makamlarınca düzenlenmiş kimlik belgeleri kimliğin tespitinde geçerli kabul edilmez.