Trump cepheyi genişletmek mi istiyor?
ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. 7 Ekim 2023’te de başlayan ve yapılan antlaşmayla 19 Ocak’ta son bulan İsrail’in Gazze saldırılarının ardından çok az bir süre geçmişken yapılan bu açıklamada özetle ‘Filistinlilerin başka topraklara yerleştirilmesini, Mısır ve Ürdün'ün daha fazla Filistinliyi kabul etmesini ve bu kişilerin farklı yerlerde inşa edilecek konutlara yerleştirilmesini istediğini’ söyedi ve “Arap ülkeleriyle bir araya gelip (Filistinlilerin) barış içinde yaşayabilecekleri başka bir yerde konutlar inşa etmeyi tercih ederim." dedi. Bu açıklamaları “Trump, Gazzelilerin huzurlu bir şekilde yaşamasını istiyor.” şeklinde anlayanlar olduğu gibi, “Trump ne yapmak istiyor?” diye soranlar da oldu, bunun bir tehcir teklifi olduğunu, ağır saldırılar altında bile vatanlarını savunan Gazzelilerin, böyle bir teklifi kabul edeceklerini düşünmediklerini söyleyenler de.
Dünyanın gözü önünde yaşanan çok ağır saldırılardan yeni çıkmış Gazzelilerin evlerine dönüş görüntülerini izleyince de vatanlarını kolay kolay terk etmeyeceklerini anlamak mümkün. Zaten açıklamada adı geçen iki ülkeden, Mısır ve Ürdün’den de böyle bir şeye sıcak bakmadıklarına dair açıklamalar geldi; yani Trump da olsanız öyle her istediğinizi yapma şansınız yok, bu açık.
Trump’ın bu düşüncesi bir açıdan, savaş acısı ve yoksulluk çeken Gazzelilerin daha iyi şartlarda yaşamasını sağlamayı istemek gibi duruyor fakat Gazzeliler açısından bakarsanız vatanlarından zor kullanılarak değil de, tabiri caizse ‘havuç gösterilerek’ yeniden çıkarılmak istenmek. “Zorla olmadı, bir de güzellikle topraklarınızı terk ettirmeyi deneyelim.” diye anlaşılıyor adeta.
Filistin-İsrail meselesi jeopolitik bir mesele olmasının yanı sıra kökü çok daha derinlere giden bir mesele, öyle 1967, 1948 gibi yakın tarihleri kastetmiyorum, Davud aleyhisselamın Kudüs’ü kurduğu yıllara kadar hatta belki Musa aleyhisselamın halkını o topraklara getirdiği M. Ö. 1200’lü yıllara kadar gidebilir. Vaadedilmiş topraklar konusu da açılabilir, dolayısıyla Filistin-İsrail meselesini sadece bugünün konusu olarak anlamak eksik anlamak demektir, zaten bu konunun bu kadar şiddetli ve çözülmesi zor bir konu olması da belki bu derinliğinden kaynaklanıyor. Bu derinlik zaman zaman kutsal kitaplardan da yansıyor, mesela Filistinlilerin kutsal kitabı Kur’an’da ‘yurtlardan çıkarılma’ ile ilgili iki temel ilke var, bunlardan biri: “Allah, din konusunda sizinle savaşmamış ve sizi yurdunuzdan çıkarmamış kimselere karşı erdemli ve hakka uygun davranmanızı yasaklamaz.” ilkesi. Mümtehine 8. ayette geçiyor. Diğeri de hemen bir sonraki ayet, Mümtehine 9’da: “Allah sadece, din konusunda sizinle savaşmış, sizi yurdunuzdan çıkarmış ve çıkarılmanıza destek vermiş olanları dost saymanızı yasaklar.”
ve bu ilkeleri bilen Filistinlileri yurtlarından zorla çıkaramadılar.
![İbrahim Kiras](https://cdn.karar.com/author/22_s.jpg)
![Taha Akyol](https://cdn.karar.com/author/86_s.jpg)
![Ahmet Taşgetiren](https://cdn.karar.com/author/83_s.jpg)
![Fehmi Koru](https://cdn.karar.com/author/333_s.jpg)
![Elif Çakır](https://cdn.karar.com/author/6_s.jpg)
![Akif Beki](https://cdn.karar.com/author/69_s.jpg)
![Mehmet Ali Verçin](https://cdn.karar.com/author/91_s.jpg)
![Ulvi Saran](https://cdn.karar.com/author/348_s.jpg)
![Ömer Erdem](https://cdn.karar.com/author/64_s.jpg)
![Bülent Tuncay](https://cdn.karar.com/author/21_s.jpg)
![Veysel Taşkın](https://cdn.karar.com/author/264_s.jpg)
![Yıldıray Oğur](https://cdn.karar.com/author/68_s.jpg)
![Mustafa Karaalioğlu](https://cdn.karar.com/author/1_s.jpg)
![Mehmet Ocaktan](https://cdn.karar.com/author/2_s.jpg)
![Yusuf Ziya Cömert](https://cdn.karar.com/author/3_s.jpg)
evet... yalnız dinsel bir bağlamda değil... kimse zora dayalı yurdundan çıkmak istemez. ancak dünyada -geçmişte ve şimdi- zor iş görür. din söylemi adaletin kesinliği üzerine... olabilir. burada yaşayanlar görmemişler
Yanıtla (0) (0)Ben olsam kendi ülkemin sorunları ile sorunlanir dertlenirim
Yanıtla (1) (2)Günaydınlar hanımefendi, siz duanızı eksik etmeyiniz,
Yanıtla (0) (2)