İttifak yürüyüşünde risk ve fırsatlar
Muhalefetin iktidara karşı belirli alanlarda siyasi ve psikolojik avantajları bulunuyor. Bu tabloyu kamuoyu araştırmalarından olduğu kadar, iktidarın seçimi kazanmak için giderek daha popülist karakter kazanan hamlelerinden de görebiliyoruz. Cumhur ittifakı bir vizyon çerçevesinde büyüyen ve gelişen Türkiye yaklaşımından uzak, seçimi garantileyecek gündelik politikalara odaklanmış bulunuyor. Özellikle ekonomik krizini yarattığı tahribatı gidermek için, paradoksal şekilde bazen krizi derinleştiren hamleler olsa bile seçime kadar geçecek süreyi idare etmeyi tercih ediyor. Geride kalan üç yılı aşkın süre heba edildiği için bundan sonraki kısıtlı sürede de vizyoner ya da kalıcı politikaların işe yaramayacağını görüyorlar. Özetle geçen ve geçecek kısmıyla beş yıl verimsiz olarak tamamlanacak görünüyor.
Gelin görün ki benzer problemler muhalefette de var. “İktidardan daha iyisini yaparız” şeklinde özetlenebilecek bir yaklaşımla yetiniyorlar. Böylesi, -kamuoyu araştırmalarına göre- muhalefete yetiyor. Temel ve yapısal problemlere ciddi öneriler getirerek vizyon üretmeyi tercih ederek bu tabloyu bozmak riskini almaktan kaçınıyorlar. Yani, geçim derdinin olağanüstü öncelik kazanması iktidarı popülizme, muhalefeti de sadece bu konudaki çelişki ve beceriksizliği konuşup sandığı beklemekte sınırlıyor. İki taraf için de en kolay seçim stratejisi çalışmaya başladı, diyebiliriz.
Peki muhalefet seçime hangi formda gidecek? Şu anda merkezinde ve lokomotifinde CHP ve İyi Parti’nin bulunduğu Millet ittifakı daha önce birlikte hareket ettiği Saadet ve demokrat parti başta olmak üzere yeni kurulan Gelecek Partisi ve DEVA ile genişleyecek mi? Güçlü bir beklenti ve eğilim var ama kesinlik olduğu söylenemez. Kılıçdaroğlu ve Akşener bu konuda; yani ittifakı genişletme yönünde bir girişimde bulundu mu, bulunduysa ne cevap aldı bilmiyoruz. Son günlerde Gelece Parti lideri Davutoğlu’nun turları var. Üç lider önceki akşam aynı masa etrafında da oturdu. Bu görüşmenin öncesinde Davutoğlu’nun dile getirdiği muhalefetin yeniden yapılanması fikrinden başka bilgiye de sahip değiliz. Nasıl bir yapılanma? Yeni bir ittifak mı? İsim değişecek mi? Bir tür koalisyon protokolü mü ilan edilecek? Cumhurbaşkanı adayı nasıl belirlenecek ve aday kim olacak?
Davutoğlu ile konuştum, detay vermiyor. Muhataplarına saygı gereği ve sürecin hassasiyeti yüzünde, masada pişirilmeyen fikirleri paylaşmayı tercih etmiyor. Söylediği şu: “Niceliksel değil niteliksel ittifak kurulmalı. Seçim ittifakının ötesinde kalıcı bir vizyon belirlenmeli.” Bu prensiplere kimsenin itiraz etmeyeceğini tahmin edebiliriz. Peki hangi noktaya gelindi? Davutoğlu, görüşmelerin olumlu gittiğini ve liderlerin yapıcı tutumu içinde olduğunu söylüyor. Önümüzdeki günlerde muhalefet cephesinde daha sık ve farklı formatta görüşmelere şahit olacağız.
Muhalefetin birlikte hareket etmesi ve en geniş sınırlara ulaması sadece sayısal kıymet arz etmiyor; siyasi meşruiyetin zenginleşmesi ve yeni döneme ilişkin iddiaların gücü açısından da önemlidir. Görebildiğim kadarıyla bütün partiler ittifaka bu bağlamda yaklaşıyor. Ancak, şu kısmı da kayda geçirmekte fayda vardır. İktidara talip olan partilerin seçimi kadar geçecek süreyi verimli ve akıllıca kullanması, birlik görüntüsü vermesi şarttır. Aksi halde, birbirine benzemeklik hali belirginleşebilir ve seçmen nezdinde güven kaybı duygusu yaşanabilir. Bilhassa, Cumhur ittifakının homojen yapısına karşı her türlü dağınıklık ve zaman kaybının siyasi risk oluşturacağı aşikardır. Yol, yöntem belirleme ve genel olarak ittifak modelini oluşturma istikametindeki çalışmaların bir kere başladıktan sonra netice alınamaması da bu riski artırır.















Geniş bir taban olma noktasında olumlu olan bu durum, yarın makam ve mevki paylaşma noktasında nasıl bir profil oluşturur acaba
Yanıtla (0) (0)Chpli bazı kişiler akpye geçmişte oy vermiş ama şimdi akpyi desteklemeyen kişileri de ürkütücü söylemlerde bulunuyor.Suçlayıcı ifadelerde bulunuyorlar.İnsanlar değişebilir.Böyle suçlayıcı ifadelerle bir yere varılamaz.Zaten her seçimde yüzde 50 oy alan bir partiden söz ediyoruz.Chpnin içinde çok iyi insanlar olmakla birlikte dine düşman bir kesim de var.İnsanların dinine saygı göstermek,kutsallarına saygı göstermek önemli.
Yanıtla (3) (0)Benim için iyi insan kötü insan var artık. Muhafazakar kesim kendisine duyulan toplumsal güveni ve saygıyı kaybetti. Türkiye'de siyasal İslam bitmiştir.
Yanıtla (0) (0)İttifak yürüyüşünde risk ve fırsatlar........firsat varsa tilkiler dolaşır demektir...Fakat cikarsiz amasiz,mamasiz,fakatsiz Turk Milletine hizmet ise gaye güzeldir..Dogruya dogru ,yanlisa yanlış demek en büyük muhalettir..Hukumete atip, tutup sonra aynısını yapmak politika degildir...yeni bir bakış açısı lazim..Halkin cogu da takdir eder...
Yanıtla (0) (0)Sayın Karaalioğlu,
Yanıtla (0) (10)Şahsi kanaatim Sayın Cumhurbaşkanımızın idareyi bir başkasına -örneğin Devlet Bahçeliye-bırakmasıdır. Muhalefetin genel başkanlıktaki isimlerine bu ülke asla teslim edilmemelidir ! Çünkü, bu isimlerle işlerin çok daha köyüye gideceğini görememek siyasi körlükle ifade edilebiir! Bu bağlamda millet gözünü dört açmalıdır.
Hangi gözle bakıyorsunuz ki siyasi körlükle suçluyorsunuz sizin gibi düşünmeyenleri. Bu günleri bize yaşatan siyasilere hangi gözle bakıyordunuz acaba.
Yanıtla (0) (0)Ulkenin eline tasin altina degil ,kelleyi koltuk altina alacak gercek vatansever,milliyetci,dindar insanlara ihtiyaci vardir.
Yanıtla (5) (0)Herkesin soylemekten korktugu bir gercek var;ulke sosyo-ekonomik bir beka sorunuyla karsi karsiyadir.
6 muhalefet parti liderleri milletin karşısına çıkıp birlikte seçimlere gideceklerini açıkladıkları an itibariyle Erdoğan ve Cumhur ittifakının işi bitmiştir. Muhalefet birlikte seçime girmezlerse onların işi bitmiş olur. Dost acı söyler fakat doğru söyler. Muhalefet parti liderleri ufak tefek şeyleri bahane göstererek bir olmazlarsa boşuna AKP ve Erdoğan’dan şikayet etmesinler.
Yanıtla (2) (1)Sn Davutoglu 'vizyon' deyince, ben bir vatandas olarak irkiliyorum...
Yanıtla (9) (1)Davutoğlu gibi okumuş yazmış,zeki biri nasıl suriye konusunda bu kadar büyük hata yaptı inanılmaz gerçekten.İnşallah suriyeliler en yakın zamanda ülkemizden gider ve afganlar da.Her yerde arapça konuşan insanlar görüyorum.Burası Türkiye.
Yanıtla (5) (1)Cami mihrainda dil koparmak. Allah sonumuzu hakikaten hayır etsin. Ben anlamadım anlayan bankada anlatsın.
Yanıtla (1) (2)İşlerine karışmak gibi olmasın üç parti yeter artar, geleceğin gereği yok , deva dahil olabilir ısrar etmemelidir , çünkü çokluğun olduğu yerde huzursuzluk olur , derin stratejist bir strateji geliştirip deneme yapar Suriye’deki gibi kırk yıl uğraşsak düzeltemeyebiliriz , demedi demesinler diye dedim ,
Yanıtla (22) (1)Ali Rıza Bey,
Yanıtla (7) (4)Gelecek Parti görünenden daha fazla oy alır. Seçmen kitlesi daha çok okumuş yazmış muhafazakarlar. AKP çözülsün seçmenin gideceği yerlerden biri burası. CHP hala oy artıramıyor. Hantal, aktif değil. Deva gelecek vaat ediyor. Merkez partisi olma potansiyeli var. İYİ Partinin zaafı salt Türkçü ideolojiye kapanması, merkeze oturamaz. Dolayısıyla alacağı oy belli. Yani, Gelecek, Deva, Saadet üçü çok önemli, göreceksiniz.
08,49da yorum yazan arkadaşa teşekkür ediyorum , bir pir pilot hata yapar uçak düşer yolcular ölür , bir mühendis hata yapar bina yıkılır köprü yıkılır, bir komutan hata yapar bir muharebe kaybedilir , bunların hepsinin telafisi mümkündür ama devleti yönetenler karar merciinde olanlar hata yaparsa millet çok büyük bedel öder , Suriye’de olduğu gibi , İsrail’in ABD nin Rusya’nın oyunlarının farkına varmadık , devlet yönetenlerin hata yapma lüksü yok , olamazda sayın arkadaşım ,
Yanıtla (12) (0)08,44 te yorum yapan arkadaşım , ben hiç bir parinin bu durumda ülkeyi refaha kavuşturacağına inanmıyorum , ülkenin sorunlarını , nasıl çözüleceğini bilmiyorlar , Anadolu’yu dolaşan biri olarak her partiyi takip eden biri olarak bunu görüyorum , gelecekte gelecek yok , Hendek olaylarında Suriye olaylarında yetkili idi Davutoğlu ,yapılan hata kırk yılda düzeltilemez ,bir daha yetki eline geçerse yine havalarda uçar herkese akıl vermeye çalışırsa , ders verir gibi ,ne yapacağız , sayın arkadaşım
Yanıtla (7) (0)Ali Rıza Bey, Türkiye Suriye'ye müdahil olmak zorundaydı. Olmasaydı neler olurdu bir düşünün. Aksi olurdu, sınırınızdan müdahale olurdu her gün. Türkiye müdahil olmasa, PKK aracılığı ile size müdahale edilirdi. Her gün terör hadisesi olurdu bu işler karmaşık ve zor, araziye çıkmayınca olmuyor.
Yanıtla (0) (8)Suriye ye müdahil olmamak gerektiğini 5 milyon mülteci ile anlamış olmanız gerekir. %17 lik nüfusa sahip Kürt nüfus şu an ülkenin %40 ını kontrol edebiliyorsa bunun sebebi de 5 milyon kişinin Turkiyeye göçüdür. 3 milyonda Idlip de bizim baktığımız nüfus var. Neticede Esed Suriye nüfusunun %35 ini bize iteledi. Suriye nin iç işlerine hiç karışamamak gerekliydi. İhvan sevdasının sonu.
Yanıtla (13) (1)Suriye ye girmemiz büyük bir hataydı, duruma genelde Türkiye içinden bakıyorsunuz, ama dünyaya göre fiilen Türkiye Suriye nin bir kısmını işgal etmiş durumdadir. Üstüne üstlük birde koktendinci örgütlere himaye etmiş ve desteklemiş bir görünüme sahiptir. Mesela Rusya Suriye devletinin çağrısı üzerine gelmiştir ve kimse varlığını sorgulanıyor. Biz ise halen baştaki Esad hukumetini tanımıyoruz...
Yanıtla (3) (1)Kısaca diyor ki deva ve gelecek in %1 aldığına bakmayın. Bizi bqkqn yqpın. Akp de bedava bb olunca kolay zannettiniz bu işleri. Niceliğe bqkmayın beni bakan arkadaşları vekil yapın.
Yanıtla (5) (2)Muhalefet, durgun. Böyle muhalefet olmaz. Sokak sokak dolaşmalı, harıl harıl çalışmalı. Kampanyalar düzenlemeli, il il gezmeli, vatandaşla iç içe olmalı. Karar Tv, adam gibi tv olmalı. Kadronuz Türkiye'nin en iyi kadrosu.
Yanıtla (1) (1)Arkadas tek basina yirmi yilda gelinen nokta, yolsuzluk ,yokluk, kin ve nefret. Gelecek olanlara bakiyorum ne bir eylem nede dise dokunur bir soylem var. Uretim,istihdam,istikrar ,adalet,ozgurluk,paylasim ve kardeslik guzel bir yasam yok mu.
Yanıtla (2) (0)Mustafa Bey, "millet ittifakı" olacak "demokrasi ittifakı" ve sorunlar çözülecek. Deva, Gelecek, CHP, İYİ, Demokrat, Memleket, HDP, Saadet bir araya gelecek; demokrasi ve Vatan diyecekler. Başka alternatif yok!!!
Yanıtla (9) (1)Hocam özünüze dönün öyle yazın,herkes yerini yurdunu bilsin artık.Boş muhabbete de gerek yok.
Yanıtla (2) (1)Sizin gerçek yolunuz belli,yolcu yolunda gerek.
Sizi okuyan muhalif sol-yurtsever insanları da aldatmaya da son..
En ufak hikayede yönünüzün ne olduğunu çok belli ediyorsunuz artık..Başka okuyucular arayın derim..Sağlıkla kalın artık .