Hedefe inanma, hedefsiz de kalma
Heyecanlı sözler, bitmek tükenmek bilmez övünmeler ve vadesi sürekli ertelense de cesameti küçülmeyen iddialar kulakları sağır ediyor. Şu tarihte şöyle olacağız sloganları o sağırlıkta hükmünü sürdürüyor. Bilindiği gibi iktidarlar siyasi bir vaat paketi olarak hedefler koyar ve çoğu tutmasa da o hedefler hep havada asılı durur. Bugün mesela, 2023 hedeflerinin gerçekleşmesi imkansızlaşmıştır ama aynı hedefler 2053 veya 2071’in uzaktaki siluetinde belli belirsiz asılıdır. Hedeflerin tutmamasından daha kötüsü hedefsiz kalmaktır, gibi bir kural işler. Tek hedef ülkeyi hedefsiz bırakmamaktır aslında… Tutturulması önemli değildir.
Her millet gibi biz de büyük kapasitemiz olduğunu, bir araya gelip hedef belirlersek harika işler yapacağımızı ve fırsatını bulduğumuzda dünyaya parmak ısırtacağımıza inanırız. İmparatorluk bakiyesi olduğumuz için buna herkesten çok inanmaya da hakkımız olduğunu düşünürüz. Bizim gibi toplumlar bilhassa, tarihe yaslanıp “Yaptık yine yaparız” kabilinden motivasyonlara eğilimlidir. Bu eğilim kimilerinde makul seviyededir ve emperyal arzular olmaksızın yeniden ama bunu hak ederek temin etme duygusuyla saklıdır. Kimilerinde ise, oyunlarla, planlarla ve haksızlıklarla elimizden alınan topraklarımızı ve zenginliklerimizi geri kazanmak; yani “Alalım düşmandan eski yerleri” arzusu vardır. İlk gruptakiler bu hayal için bir plana sahip değildirler. Hayaller ve gerçekler arasındaki uçurum en çok bu kesimde stres yarattığı için hamaset stresle başa çıkmanın en etkili ilacıdır.
Bir hedefe koşmak milletlerin tabiatında vardır. Kimi bunu başarır kimi sadece edebiyatını yapar.
İhmal edilen gerçek ise şudur… Dünyada uzak ya da yakın geçmişiyle övünüp, yeniden eski eski güzel günlere dönmek isteğine sahip tek bir millet yoktur. Kimi çok kimi az; kimi büyük, kimi küçük. Ne var ki tarihiyle çok övünemeyeceğini düşündüğümüz birçok millet bugün sadece tarihiyle övünen milletlerden daha başarılı ve daha pırıltılı olabilmektedir. Daha üretken, daha yaratıcı, daha barışçı, daha güvenli veya daha adaletli… Geçmişin hayaliyle yaşamak yerine geçmişlerini aşmayı başaran ve bir medeniyetin olmazsa olmaz parçası haline gelebilen şanslı milletlerdir bunlar. Ayrıca, her çağda ayakta kalabilen ve bunu çağın kalitesine katkı yaparak sağlayan milletler de vardır. Batı medeniyetinin kaptan köşkünde oturan bu gruptaki milletler bilimden teknolojiye, sanattan spora kadar bütün sahalarda değişimin lokomotifi ve hafızasıdır.
Bir ülkenin, bir milletin geleceğe dair hedef koyabilmesi için önce o hedefin mimarisine ve tekniğine hakim olması şarttır. Dünya her gün her sahada değişirken, değişim ünitelerinde aktör olmayan ülkelerin başkalarının tayin ettiği hız ve kapasiteyi ıskalayarak hedef tayin etmeleri anlamsızdır, beyhudedir. Başarısız ülkelerin tamamı bu yanlış yoldan geçer ama mesele hedefi tutturmak değil hedef koymak olduğu için asla da vazgeçmezler. Eğitim ve hukuk seviyesi düşük olan ve özellikle bir arada yaşama, empati ve dayanışma duygusu zayıf toplumlar geleceğe dair hedeflerini nadiren tuttururlar. Bular çoğu kez, başkalarıyla kıyaslanabilir türden hedefler değildir. Kolay yakalanabilir ve alışkanlıkları değiştirmeyi gerektirmeyen şeylerdir ve buna rağmen başarı sağlanamazsa hamasi nutukların tesellisi hazırdır. Tarihten bugüne gelen ve her şeyin büyük oyunların tezgâhı olduğu bir kez daha anlaşılan hikâye o yüzden hep canlıdır. Tecrübeyle sabit ki herkesin de işine yarar. Zira, o hikâyeyi dinlemeye yatkın olan, ‘mükemmel ama talihsizliğe maruz bırakılmış tarih’ duygusu toplumun zihninde hazır beklemektedir.















Ayranimiz yok icmeye, tahtavarelli ile gidiyoruz kenefe, ruya tabirlerini okumayi birakip, kalktigimizda ilkonce bi yuzumuzu yikayip kendimize gelsek, ne yaptigimizi ne yapacagimizi, degerlendirsek olu belki.
Yanıtla (0) (0)Nil nehrinin debisi ortalama 2833 m3 / sn olarak ölçülmüş. Türkiyede ki tüm nehirlerin debisi Nil den büyük mü küçük mü? Haritaya bakarak türkiye de nehirler var demek başka bunu matematiğe bakarak söylemek başkadır. Yağmur kar az yağıyorsa nehirler göller de az dır. Almanyaya 157 cm Bulgaristana 120 cm türkiyeye sadece
Yanıtla (2) (1)Nil nehri 17.ooo m3, Tuna 12.ooom3, /saniye, Türkiye'deki Irmakların toplamı 3000m3 bile değil.
Yanıtla (0) (1)Cb nin konusmalarinda anlaşılan Alt katta yangın var üst kattakiler kahve iciyorlar
Yanıtla (1) (0)Ülkem Osmanlı dahil TC tarihi hiç bu kadar başka ülkelere karşı gülünç ve kişiliksiz olmamıştı.
Yanıtla (2) (0)Yunanistan İtalya İspanya Türkiye gibi Akdeniz kuşağındaki ülkelerde büyük baş hayvancılık yapmak karlı değildir. Yapılmaz. Peki ama neden. Nedeni yem sıkıntısıdır. Türkiyede hayvancılık yapanlar yem sıkıntısından pahalılığından söz eder. Büyk baş hayvan yetiştirme her zaman yeşil ot bulunan ülkelere göre pahalıya mal olur
Yanıtla (4) (1)Akdeniz havzasinda 4 Mevsim vardir. Mesela yazin otlar biçilir, toplanir ve depolanir. Kişin hayvanlara yedirilir. Bunu hayvanlar alemi bile ne güzel öğretiyor mesela sincaplar.
Yanıtla (1) (0)Reis bugün demişki:"Muhalefetin tek derdi iktidari götürmek". Ya Reis peki senin derdin ne?. Ne yapip edip ktadarda kalmak değil mi". Senin yaptiğin ayip olmuyor, ama Muhalefet ayip ediyor he. Bir kere Bu laflar bile büyük ayiptir. .
Yanıtla (4) (0)İsrailde tarım yapılıyor çölde domates yetiştiriyorlar diyen biri ortalama bir tipdir. Peki o domatesi yetiştirmek ne kadara mal olmaktadır? Örneğin kilosu 2 dolara mal oluyorsa yetiştirmeye değer mi.
Yanıtla (2) (2)Koskoca Türkiye Cumhuriyetinin şanini uc-bes milyonluk Arap dolarına peşkeş çektiler.
Yanıtla (14) (0)Öyle demeyelim ciddi para var adamlarda. Hatta yanlış hatırlamıyorsam İtalya ve Fransa’ da Kaddafi’ nin ziyaret sırasında kendi göçmen çadırını bile kurmasına göz yummuşlardı. Osmanlı’ dan ittihatçılar yüzünden kopan Araplar gelişti zenginleşti, biz kemalist zihniyet yüzünden gelişip, zenginleşemedik. Bunun bedelini ödüyoruz, allahtan yeni Türkiye artık İHA, SİHA, araba yapıyor ve uzay programına başladı.
Yanıtla (2) (22)Belki de bunları kemalist zihniyetin yapmaya çalıştığı değişim modernleşme ile yapılabiliyordur.. ve hatta yıllarca tarikatlara ve sığ muhafazakarlıkla enerjisini harcamak zorunda kalmasa kemalist zihniyet kim bilir neler olurdu.
Yanıtla (5) (1)Para icin herseyini satmaya hazirsin, anlasildigi kadariyla..
Yanıtla (7) (1)Siz hala İHA, SİHA, uzay programı adı altında parmağınıza çalınan bal ile idare edin, Yunanlılar 18 adaya yerleşti, 5-6 milyon göçmenimiz oldu, enflasyon beklentisini MB bile yükseltti, Suudi Arabistan’a ziyaretler başladı. Adalet, eğitim, tarım zaten yok.
Yanıtla (5) (1)İroni yapıyorsunuz değil mi?..
Yanıtla (1) (0)Akmilletvekillerini halkın arasında çarşıda pazarda gören yok. Kaçıyorlar artık milletten halkın içine girmeye cesaretleri yok. Tükendiler artık. Tv. Propagandası yola ayakta durmaya çalışıyorlar. 130 milyar dolar buharlaşınca bittiklerinin ilanı oldu. Kimsede dişe dokunur para vermiyor. Risk primi yüksek ülke haline geldik.
Yanıtla (3) (0)Hepsi cambaza bak oyunu ile avanak kandırma ve soygun düzeni! Bizde bu kadar cahil varken daha çok üçkağıtçı devleti soyar.Adam birbirinin tam tersi iki cümle söylüyor, ikisine de peygamber kelamı gibi inanan bir zavallı insan kitlesi var. inanılmaz!
Yanıtla (3) (0)kurtuluş nerde biliyor musunuz?
Yanıtla (1) (0)lütfen herkes bu yazıyı toplum için değil kendisi için okusun yani özne toplum değil sensin...
Moğollar Cengiz Han'ın ele geçirdiği toprakları geri isterlerse ne olacak. Roma devletinin varisleri Roma imparatorluğunu diriltmeye kalksa ne olur. Türkiye için en doğru hedef 'çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak' olmalıydı ama bu güzel hedef ortadoğu çöl iklimine kurban edildi.
Yanıtla (4) (0)ülkemi kisiliksizlestiren.araplara el avuç açtıran önlerinde diz cokturenlere. Arap seyhlerinin Arabistan krallarının zekatı fitresi sadakasi bol olur.bu yıl Türkiye'ye bizimkilere vermişler. Bizimkiler Suudi arabistani ona sebep gitmişler.
Yanıtla (6) (1)Sayın yazar dert ettiğin şeye bak. 2023 olmaz 2053 olur, 2053 olmaz 2073 olur oda olmadı. 2100 olur. Gökten ne yağdıda yer kabul etmedi.
Yanıtla (5) (0)Dogru ve hakli bir yazi, ne yazikki cok gec kalmis bir yazi. Din denilen olgu buyuk olcude gecmisle ovunmek ve onunla avunmak degilmidir? bunu zamaninda idrak edenleri duymazdan gelenler bugunku yikimdan dolayli olarak da olsa sorumludurlar. Atalarimiz demis ki: Araba devrildikten sonra yol gosteren cok olur...
Yanıtla (4) (0)Seçmenin büyük bir kısmı ekonomiden bağımsız kararını vermiş. Bu hükümet döneminde işleri tıkırda olsa da AKP'ye oy vermeyecek ama ekononik krizi muhalifliğine hep bahane edecek. Yine diğer büyük kısmı da aç kalsa bile bunu sorun etmeyecek AKP'yi desteklemeye devam edecek.
Yanıtla (2) (0)Düşünce sistemi bozulmuşsa, ne doğru bir hedef olur ne de konulan hedefler gerçekleşir.
Yanıtla (6) (0)İyi tespit.
Yanıtla (2) (0)Güzel makul ve didaktik bir yazı yararlandık.. kolay gelsin..
Yanıtla (0) (0)Kardeşim bırakın ekonomi bunlar tüm insani değerler hergün yalan iftira ile ayaklar altına alıyor. Her türlü hukuksuzluk yapıyor bu güne kadar hangi güç bunlara karşı durdu. Hala tapan yüzde 30 kitle var. Hakim savcı asker polis bekçi emrine amade olmuş bu şartlarda nasıl bir seçim yapacak, seçimi kaybedeceğine inanıyor musunuz.
Yanıtla (6) (2)Muhalefet parti menfeat ve şahsi hesaplardan kendini arındırmalı. Yoksa işler zorlaşır bidaha muhalefet edemeyebilirler. Seçimde mutlaka iki listeyle girmeli ler cumhurbaşkanlığı seçimi dede hdp nin desteğini almalılar. Vee sandığa sahip çıkmalılar. Cumhurbaşkanlığı seçimi İstanbul belediyesi seçimi gibi olmalı. Yoksa enseye tokata devam.
Yanıtla (10) (0)Bu saaten sonra herkesin kendi başının çaresine bakacak önlemler almasında fayda var. Ekonomik güçlük, kontrolsüz göçmen yığılması artık sokak güvenliğini ciddi ölçüde tehdit edecek şekilde gelişiyor. Suça bulaşan kişilerin siyaset ile boy boy fotoğrafları var. G. Amerika ülkeleri gibi sakat demokrasilerde suç örgütleri devlet ile iç içe ve toplum ile savaş halinde. Ülke bu kulvarda artık. Hamasi demokratik masallar yerine maddi, manevi güven sağlayacak kişisel önlemler daha önem kazanıyor.
Yanıtla (4) (0)Ne "davaymış" be Mustafa Bey! Ne ahlak, ne vicdan, ne eğitim, ne adalet, ne insanlık ne sevgi ve ne saygı bıraktı. Yıktı viran eğledi her kutsalımızı, özelimizi! Ailelerin çocuklarıyla ebeveynlerinin bile arası açıldı. Akrabalar, amcalarımız, teyzelerimiz birbirlerinin yüzlerine bakmıyor artık. İster 2023, 2050, 2071 olsun ne fark eder! Yaparsa Akp yapardı, yaptı!!!
Yanıtla (19) (0)Şimdi herkes farkında ama geçmişte uyarılara kulak verilmedi!! Gelen gideni fersah, fersah aşan ve yıkıma giden bir süreçteyiz.. Dış güç, etnik sorunlardan öte toplumun yarısı bu ülkeden gönül olarak koptu. Dün orta cağ aklı ile demokrasi aramaya kalkanlar şimdi o gün kendilerini uyaranların uyarılarını dönüp, bize anlatıyorlar! Dava genelde dogmaya kapılacak zayıflıktaki kitlelerin uyutma aracı olmaktan öte gitmez ister kominist-sosyalist ideoloji, ister din-milliyet gibi aidiyet temelli olsun!
Yanıtla (9) (0)Teknolojik gelişme ilerleme refaha erme için uzun erimli sabırlı çalışmalar gerekir. Ranta dayalı ekonomiler bunu başaramaz. Bazıları zengin olur yada zenginlik kısa süreli olur. Türkiye iyi bir örnektir.
Yanıtla (14) (0)Geçti Bor’un pazarı!! Burası tam anlamı ile emeklilik yaşı altı nesil için vakit kaybı. Batılı bazı ülkeler yasal nitelikli göçmen kabulü için yeni çalışmalar yapıyormuş, takip etmekte fayda var!
Yanıtla (5) (0)Siyasiler toplumu pasifize etmek, oyalamak, kontrol etmek, birliğe getirmek ve düzene sokmak için; toplumun önüne fiktif/gerçek dışı hedefler (!) koyarlar.. Halbuki insanın tek hedefi=Huzur/Mutluluk.
Yanıtla (12) (0)Bu ulkede hedefler bitmiyor ve fakat sonuc nedir , bilen var mi?. Aslinda bir belgesel yaynlanmali ki kim ne demis, ne yapmis bunu bu toplumun bilmesi gerekmez mi?.
Yanıtla (9) (0)Fazla uyanıklar 2023 olmayınca 2050 2071ssanki 2050ye kadar yaşayacaklar. Kendileride inanmıyordu halka birşeyler söylemek lazım olay bu. Aya sert iniş yapacağız. Tarımda avrupada birinciyiz gibi ayak üstü yalanlar. U Kraynayı bile geçemedik buğdayda
Yanıtla (9) (0)Türkiye potaya girmiştir. Hak ettiği ilahi takdir gerçekleşecektir.
Yanıtla (6) (0)Tarih Mustafa Kemal’i çok acımasızca haklı çıkaracak! Çok da uzak olmayan bir gelecekte, din, mezhep kavgaları, ekonomi ve kimbilir daha da karmaşık ortamlar! Yaşayıp, göreceğiz! Perşembenin gelişi çarşambadan belli idi, çok sayıda güya aydın takımı da destek oldu. Hayrını görelim.
Yanıtla (15) (1)Geçmişle yatıpkalkmak geleceği karartır. İşin aslı beceriksiz iktidarlar gelişme sağlayamayınca geçmişe sığınır. Veya geçmişi eleştirir bugün olduğu gibi ekonomi dibi görünce kırklı yıllara atıf yapılır. Seksen yıl öncesiyle 2022 yi kıyaslamaya kalkar.
Yanıtla (12) (0)Öğrenci evine giriyorlar . O ne çocuklar sucuklu yumurta yapmış. Sunucu hemen başlıyor Türkiyede durum o kadar da kötü değil. Karnını doyuruyorlar ya yeter. Lider ülke de kimsenin aklına öğrencilerin gitar otomobil alması yurt dışına gitmesi gibi kavramlar yok. karnı doyacak doyurduk mu lideriz.
Yanıtla (8) (0)TOGG. Tasarımı İtalyan Motoru Alman bataryası Çin olan yerli milli otomobille pek övünüyorlar.. Eğer togg özel sektör tarafından yapılsaydı karı zararı ona ait olur bir yatırımdan söz edilebilirdi. Ama kimse yapmaya yanaşmadığı için devlet destekli bir propaganda otomobili yapıyorlar. Zararı nasıl olsa halk ödeyecek. Kara bir delik olacak. Aynı Almanların nedenini anlamasak da kıskandığı hava alanı gibi
Yanıtla (10) (0)