Ekonomiyi krizden çıkarmaya bir söz yeterdi
Yeni ekonomik modelin dört ayağı var malum. Yatırım, üretim, ihracat, istihdam. Yatırım olacak; yani yerli ve yabancı yatırımcılar yeni tesisler açacak, orada üretilen malları yabancılar alacak ve tabiatıyla bütün bu işler için de isçi gerekeceği için istihdam artacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarına göre model dört beş aya sonuç verecek, altıncı aya da vatandaş tarafından hissedilecek. Yani enflasyon düşecek, TL yeniden değerlenecek vs. Özetle böyle.
Bu özetin özeti de şudur: Türkiye ekonomisi sıradışı ve sansasyonel bir deneye tabi tutuluyor. Milli paranın ağır değer kaybı, döviz borç servisinin -2 trilyon liraya kadar- yükselen ilave maliyeti ve müzmin yüksek enflasyon pahasına bir deneye girmiş bulunuyoruz. Herhangi bir ekonomi yönetiminin herhangi bir zamanda, herhangi bir konjonktüre bağlı olmaksızın yapmak zorunda olduğu yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı yeni keşfetmiş gibi ilan etmek ve üzerine bir de bedel ödemek zaten başlı başına bir sansasyon. On dokuz sene başka ne yapıyorduk da yatırım, üretim, ihracat yapamıyorduk. Yok, yapıyor idiysek zaten olmakta olan şeye “yeni model” demek neyin nesi?
Peki…
Madem eski kavramları yeniden keşfediyoruz; o zaman neredeyse unutulmaya yüz tutmuş bir başka kavramı da akla getirseydik keşke. Hukuk. Yatırımın, üretimin, ucuz borçlanmanın, cazip ülke olmanın ve en nihayet güvenli bir ekonomik sisteme sahip olmanın tek yolu; olmazsa olmaz şartı ve anahtarı hukuktur. Hukuk, Türkiye’de iyiden iyiye eksilmiş, sistemden izleri silinmiş bir şeydir. Hukuk eksildikçe Türkiye’de üretim azalmış, malların fiyatı düşmüş, yerli ve yabancı yatırım kesilmiş, işsizlik ve enflasyon artmıştır. Bu yüzden Türkiye, içeride en yüksek kredi faiziyle iş yapan, dışarıda ise en yüksek CDS -kredi risk- primiyle borç alan ülke haline gelmiştir.
Cumhurbaşkanı yeni modeli anlatırken bilinen makro ekonomik kavramları peş peşe eklemek yerine, Türkiye’nin tartışmasız bir hukuk devleti olacağını ilan etseydi, siyasetin hukuk üzerindeki otoritesinin bittiğini duyursaydı ve duyurduğunu tatbikatta gösterseydi yatırım gelmeye başlar, üretim ve ihracat da tabiatı gereği artardı. Hatta ihracat için Çin’in bunalıma girmesini beklememize de gerek kalmazdı.
Avrupa Konseyi’nin ihlal prosedürüne tabi olan ve bu prosedürü önlemek için üye ülkeler nezdinde kulis yapma enerjisi bile kalmayan bir ülkenin herşeyden önce hukuka ihtiyacı vardır. Hukukla didişmeye değil, hukuku siyasetin emrine verip güvenini kaybetmeye hiç değil.
Seneler oldu bu ülkeye, daire karşılığında vatandaşlık alanlardan gayrı, kuruş yabancı sermaye gelmez oldu. O kadar gelmez oldu ki, Dolar’a yol verip ucuzlata ucuzlata mezata düşürdüğümüz şirketlerimiz için bile kapıyı çalan kalmadı. Çünkü, ekonomik kıymetlerin değeri azalsa da hukuk teminatı olmadığı için ülke cazibesini kaybetti. Türkiye; bu muazzam potansiyeli, bu dinamik nüfusu ve büyüme arzusuna rağmen umudunu yitirdi. Çarşının, pazarın, bakkalın marketin hali ortadayken, üç beş ihracatçının paramızın pul olması pahasına yaptığı satışla teselli bulma noktasına böyle geldik.
Ne yapması ve ne yapmaması gerektiğini tecrübeyle öğrenen bir ülkenin hatada ısrar etmesi, çıkmaz yolu zorlaması ne büyük talihsizlik.















görüşlerinize katılıyorum
Yanıtla (0) (0)güzel bir yazı
kutlarım
Hukuğun olmadigi,yarginin tamamen siyasallastigi,ben aym takmiyorum denildiği bir ülkeye adam niye getirsin parasini.kimse,kimseyi kandırmasın hukuk,hukuk,hukuk.
Yanıtla (0) (0)Türkiye'de ihracatçıların sayısı son yıllarda çok arttı,milyonları bulur.Kilometrelece uzayan tır kuyrukları üç beş ihracatçının değil.
Yanıtla (2) (5)İhracat artışı yeni başlamış da değil,
dolar 8 lira iken de ihracat rekorları söz konusuydu.Şimdi artış daha da hızlanacak.Öte yandan ihracat artışından kazanacak olan sadece ihracatçı değil,ülke kazanır.Çünkü cari açık kapanır.Cari açık kapanınca dış borcumuz azalır ve daha az faiz ödenir dışarıya.
Şunu anlamanızı dilerim:
Yanıtla (2) (1)Dolar arttıkça bizim mallarımız yabancılar için sürekli ucuzlarken, bizim için pahalılaşıyor. Her şeyi savunmak, savunduğuz kişilere iyilik degil kötülüktür.
İhracat için daha önce üretim için yatırım yapılması gerekiyor. Yıllardır Türkiye'de yol ve köprü yapıldı bunları ihraç edemezsiniz. Bu günlerdeki ihracat artışı ise ülkede kullanılması gereken malların para için yurt dışına satılması gibi. Yani nasıl bir borçlu evin eşyasını satıyorsa bizde benzer bir faaliyet içindeyiz gibi
Yanıtla (1) (1)Türkiye'nin ihracatının çok büyük bölümü sanayi ürünü.Tarım %10'u geçmez.
Yanıtla (1) (0)Sayın yazar, onlar hukuk dediği ;Selahattin Demirtaş, Osman Kavala gibi insanların dışarı çıkartılmasıdır.onlar niye bizim istediğimiz dhkpc, fetö'cüler gibi terör örgütlerinin mensuplarını bize vermiyorlar ,sadece bizim için mi geçerli?
Yanıtla (3) (27)Ali Bey, dünya gerçeklerinden uzakta gibisiniz.
Onların hukuk derken ne kastettikleri ayrı dursun, bizim hukuk dememiz gerekmiyor mu? Hukuksuz, adaletsiz ülke olur mu? Olur! Kuzey Kore gibi bir şey olur! Çok lazımsa....
Yanıtla (19) (0)Hocam ne Selahattin Demirtaş ne de kavala mahkemede suçlu bulunmadi. Mahkemeler hala devam ediyor. AIHM de davalar sürerken adamların suçlu olup olmadi daha belli değil iken niye hapiste tutuyorsun diyor. Sana dava açıp 4 sene hapse atsalar ve sonunda beraat etsen ne düşünürsün?
Yanıtla (6) (1)CİA ajanı diye tutuklanan Rahip Bronson'un nasıl bırakıldığını unutmamak lazım
Yanıtla (1) (0)Hukuk, düşmanada olsa uygulayacaksın.
Yanıtla (3) (0)Yeni modelin adına da "Çin Modeli" dediler. Bence bunlar bir cinlik peșindeler yine. Ben bu yüzden bu sisteme "Cin Modeli" diyorum.
Yanıtla (6) (0)Yeni modelle yeni bir yönetim şekli geldi gördük neye benzediğini , şimdi de yeni ekonomi modeli diyorlar onu da göreceğiz. Ancak bu yeni bir şey değil ki Özal da yapmaya çalıştı ama ekonomi modeli öyle hemen değişmiyor. 20 Yıl önce başlasalardı şimdi yapıyor olabilirdik ancak köprü yol inşaat modelini seçtiler o kadar eleştiriye karşın üretim istihdam yaratacak fabrikalar kurmadılar nedense...
Yanıtla (1) (1)Ülkemizde vatandaşın ihtiyaç duyduğu
Yanıtla (3) (27)her şey bol miktarda var.İhracat almış başını gidiyor.Hangi ekonomik bozukluktan bahsediyorsunuz?
Afedersiniz biz Ay'da yașıyoruz da. ????
Yanıtla (9) (3)Bir sakıncası yoksa yere inin.Yeryüzü gayet iyi,hele ülkemiz cennetten bir köşe.
Yanıtla (3) (7)Ekonomi nedir?Ekonomi,insan ihtiyaçlarını karşılamaktan ibarettir.
Yanıtla (4) (11)Ülkemizde herşeyin ucuzu da,pahalısı da bol miktarda var.Çöplere atılan gıda maddeleri bile bir kaç Afrika ülkesini besler.Bu sebeple yandık,öldük,bittik söylemi algı operasyonundan ibarettir.
Biz %150 enflasyon mu görmedik,döviz fiyatlarının bir anda üçe beşe katlandığını mı görmedik,gecelik %7500 faizi mi görmedik?
%150 enflasyon ne zaman oldu? Döviz üçe beşe ne zaman katlandı? Aaaaa.... tansu çiller zamanında.... şu "şahsımın" destekçilerinden....
Yanıtla (3) (2)Enflasyon olabilir. Önemli olan enflasyon rakamları ile oynamamak ve ücretleri gerçek enflasyon oranında artırmak.Enflasyon oranı 150 olur, artışlar da bu kadar artırılırsa vatandaşları enflasyona ezdirmemiş olursunuz.Eski hükümetşler enflasyonu gizlemez,ücretleri de enfllasyon oranı kadar artırırlardı.AKP ülkeyi yönetemşyor.Ne olur sağa sola çamur atmaktan vaz geçin.Seçimler yanaşıyor inşallah hayırlısı olur.
Yanıtla (1) (0)Aynı şeyleri tekrar niye görmek zorunda olalım. Bundan ders çıkarmaları gerekenlerin hatalarını vatandaş ödemek zorunda mı . Türkiye deneme tahtası mı ?
Yanıtla (0) (0)Ayrica chip tasarimi konusunda calisan Teletaşi da Alcatele sattiydi, fransizlar da hemen firmanin bu bolumunu kapatmislardi, o zaman ki muhendisler su anda silikon vadisinde destan yazip milyarlik sirketlerde calisiyorlar. Turkiye hadim edildi mikroelektronik konusunda. Simdi bir fabimiz olsa chip krizi firsata donusmustu. Haindir Tansu
Yanıtla (0) (1)Var olanı satın alamamaktan bahsediyoruz....
Yanıtla (3) (1)Kardeş, biz ihale almıyoruz, 5-10 maaş almıyoruz, işlere aracılık edip avanta almıyoruz, maaşlarımız 5 yıldır TÜİK enflasyonu ile arttırıldığı için reel gelirimiz yüzde 60 azaldı. Bu nedenlerden dolayı bizim gezegende işler iyi değil, sizin gezegende durum farklı olabilir.
Yanıtla (0) (1)İhracat yapıldığı için vatandaşa hiç bir şey ucuza satılamıyor her şey yüksek ihracat hevesi nedeniyle pahalandı. Senin haberin yok.
Yanıtla (0) (1)Her şey var. Garip orta direk alamıyorum. Yöneticiler ...bu ülkeyi kimse batiramaz. Ama ekonomi bilmeyenler inatla ülkeyi kaaussa sürüklüyor,,
Yanıtla (0) (0)Erdoğan kendi ülkesini seviyor, Türkiye Cumhuriyetini pek sevdiğini düşünmüyoruz. Laiklikle, meclisle, demokratik yapıyla, kuvvetler ayrılığı ile, eğitimle, sanatla, bilimle, akılla pek iyi geçinemediği kesindir...
Yanıtla (13) (3)Sen hangi dünyada yaşıyon Mensur? Bir gün Karar Okuru, diğer gün Ubeydenin oğlu. Bir karar ver artık. Evet herşey bol sizin gibilere. Bir de işsiz kalmış ve evine ekmek götüremediği için intihar eden garibanlarin mahallesine gitsen...
Yanıtla (2) (3)İcraat ve söylemlerine bakınca, ben ülkesini sevdiğine dair ciddi şüpheler taşıyorum. Bütün bunları ancak düşmanlar yapabilirdi.
Yanıtla (2) (2)Ülke ve insanının değeri;Bir ülke ve insanını değerlendiren kriterler vardır.Altını mihenk taşına vurur kaç ayar olup olmadığını anlarsınız,altın suyuna batırmakla saf altın olmaz bir kaç gün sonra kararır foyası ortaya çıkar.Her parlak taş,elmas,yakut,yeşim olmaz onun da krat'ı vardır,sen istediğin kadar benim kratım yüksek desen de seni ve ülke insanının dünyaya kattığın değerlerle ekonominle ölçerler. Paranın ve pasaportunun değeriyle de ödüllendirirler.
Yanıtla (4) (1)İtibardan tasarruf olmaz. Peki para biterse ne olur.
Yanıtla (1) (0)" Ekonomiyi krizden cikarmaya bir söz yeterdi " ama edilmiyor.
Yanıtla (7) (0)Bu söz 84 milyonda bir kesimin dışındaki herkesin fakirleşmesi pahasına esirgeniyorsa, Milletin'de sandık önüne gelince
O sözü esirgeyenlere cömert davranmayacağı biline..
dini afyon gibi kullanıp hiç bir becerisi ve liyakati olmayanların devlet yönetmeye çalışmalarının sonucunu yaşamaktayız
Yanıtla (13) (4)Amaci zaten ekonomiyi batirmak, ulkeyi iflasa suruklemek. Ekonomiyi kurtarmak gibi bir derdi yok ki!
Yanıtla (6) (1)"Tüm değerlerimizin kimyası bozuldu"
Yanıtla (2) (0)Bazen mehter e$liginde Alluhu Ekber dedik.
Yanıtla (3) (3)Bazen de Dualar e$liginde Elhamdulullah diyerek bin $ukur. ler ederek
I$i Allaha havale eden bir Toplum. Uretimden kopuk.Tuketen hasta bir Toplum yaratildi..Allah rizkini verir diyerek 1000, yildir Ganimet ve Talanin pe$inde ko$an Topluma. Uretmeden. Hep bana bana diyen Toplumlari Allah Tek Adama Havale ediyor. Tek Adam Fetihler okutup. Ganimet seferlerine cikacagiz dediginde.Toplumun Zevkten.Gözleri parlar. Adi.da...Ecdadin Turk tipi Modeli olur
Çin bu duruma 40 yılda geldi. çinlilerin kaybettiği bir şey yok. zaten yoktu. biz var olanı da kaybettik. bunun sorumlulugunu üstlenen de yok. yeni model ile Çin gibi olmak en az 20 yıl sürer. Türk halkı buna evet derse yapacak bir şey yok. Erzurumlu'nun dediği gibi 'ört ki ölem' demek kalıyor.
Yanıtla (6) (2)Mustafa Karaalioğlu,"Seneler oldu bu ülkeye, daire karşılığında vatandaşlık alanlardan gayrı, kuruş yabancı sermaye gelmez oldu." bu söz benim tanıdığım m.ya yakışmaz. illa batıdan mı gelmeli.
Yanıtla (2) (18)Yazdığınız yorumu tekrar okuyun isterseniz, yazar yabancı yatırımcı gelmedi demiş, batıdan bir yatırımcı gelmez dememiş, doğu batı fark etmiyor hiç bir yerden gelmiyor demiş ..
Yanıtla (12) (0)"Ekonomiyi krizden çıkarmaya bir söz yeterdi" Yetmez. O kadar büyük bir bozulma var ki düzeltmek için başta bu ekibin gitmesi, dürüst, ehil bir ekibin hukuk içinde uzun yıllar çalışması gerekir, maalesef.
Yanıtla (17) (0)Merhaba yazınıza katılıyorum
Yanıtla (4) (0)hala tek çıkış yolu hukuk
Ne ekonomisi var ben söyleyim ithal edillen malların montaj edilmesi işlenmesi halkın parası olanlar bankalarda dövizde bekletiyor asla yatırıma yönelmiyor korkuyorlar dolandırılmaktan çarpılmaktan geriye kalanların bir kısmı emek çalışma olmadan kamudan hayatlarını idame ettiriyorlar bir kısmına da bazen nakti bazen makarna bulgur salçayla hayatlarını sürdürüyor ekonomi bu işte
Yanıtla (8) (1)Adalete,hukuk a dönüyoruz.Kurumlar işlevini yerine getirecek ve TEK adam sisteminden vazgeciyoruz dendigi zaman ekenomi düzelir.
Yanıtla (6) (0)Ekonomi Programı ve en yenisi! 5-6 ay içinde düze çıkarmışız! Şaka gibi. "Amasya`nın bardağı doldur asker ağa doldur" Bunlara devlet teslim edilmez, iki koyunu güdemez demiştiniz!
Yanıtla (6) (1)Nisan`da İnsan Hakları Eylem Planı sarayda okundu. 9 amaç 11 ilke "Hukuk Devleti İlkesini" güçlendirecekti! Ama Avrupa Konseyinden çıkarılıyoruz. AİHM`e göre Temel Hak ve Özgürlükler, İfade Özgürlüğü sıralamasında SONUNCU ülkeyiz
Biz, insan hakları konusunda da kitap yazdık demenin tam zamanıdır. 4 gözle bekliyoruz
Bu geminin rotası batıya diye bindik, ama bu uzakdoğuya gidiyor.
Yanıtla (4) (1)Yeni ekonomik model tam bir safsata gibi görünüyor gözüme. Ama safsatalarla ülke yönetilemediğinden ona da bu ad uygun görüldü. Bundan sonrası için kartlar muhalefetin elinde. Ama onlar da bunun ne kadar farkında? Tweet atarak eleştiriyi biz de yapıyoruz. Ağırlaşan sorunların ülkeyi tükenme noktasına getirmesini ve iktidarın kendilerine geçmesini bekliyor ve ona göre pozisyon alıyorlar.
Yanıtla (7) (1)lafla düzelseydi biz dünyanın en gelişmiş ülkesi olurduk ekonomik hukuki alt yapı yok bırakın yabancı yatırımcıları bankalarda yerleşiklerin 265 milyar doları var ama piyasaya girmiyor girmezde oy ugruna hırsıza arsıza eşkıyaya dolandırıcıya onlarca kez düzenleme yapıp sokağa çıkardılar çin kominist ülke olmasına rağmen yatırımlar gırla gidiyor nedeni yatırmcı güvende hırsızı dolandırıcıyı idam ediyorlar
Yanıtla (6) (0)Dalgalı kur rejiminde devalüasyonu başardık. Vatandaşın hazmetmesi için bir güzel “Yeni ekonomik model” paketine sardık. Hedef: Çin’in planlı bir şekilde 20 yılda ulaştığı üretim gücüne 6 ayda ulaşmak. “Talimat“ çok güzel birşey fakat Roma bir günde kurulmadı.
Yanıtla (12) (1)Atasözümüzdür Oğlum akıllı,malı neylesin/ oğlum deli MAL neylesin. El üstünde yetiştirilmiş hiç zor görmemiş gençler vardır mirasyedi deriz hani babadan kalan bütün serveti iş yapacağım diye bitirir,açtığı işi tekrar tekrar batırır. Türkiye perişan olmuş yeni denemeye tahammülü yok merhamet edin yahu,. Ekonomik kurallar bellidir onları uygulayın yeni denemeye kalkışmayın 2001 den daha iyi durumda değiliz, Allah (cc) sonumuzu hayreylesin işimiz O'na kaldı...
Yanıtla (11) (0)Adalet, adalet adalet!
Yanıtla (5) (0)Her şeyin başı adalet.
Ağzınız ile kuş tutsanız, adil olmadığınız sürece değil ekonomiyi eğitim, sağlık, güvenlik gibi hiç bir sorununuzu çözemezsiniz.
Bunu yöneticilerimizin çok iyi biliyor olması gerekmez mi?
Sayın yazar sarayda hafız efendiye en pahalı öğrenme şekli tecrübedir sözünü hatırlatacak kimse yok malesef. Boşu boşuna 70-80 bin maaşı alıp saçlara jöle sürüp yatiyorlar. Ekonominin bu sistemini 20 senede öğrenen bir zat bu ülkeyi işte bu kadar yönetir. Hukuku serbest bıraksa kral olamaz halbuki onu mutlu eden tek şey kral olması. Kendi mutluluğu her seyden onemli. Yani dostlar ben ekonomi eğitimi gördüm sözü gerçek olsaydı bu sıkıntıları yaşamazdık... Bir daha diplomaya dikkat edelim):
Yanıtla (8) (1)Sayın yazar bir zamanlar acik oturumlarda Sayın Tayyip Bey'e en ufak bir eleştiriye dahi tahammül edemiyordun.Nerdeyse aglayacaktın.Şimdi en ağır eleştirileri siz yapıyorsunuz.O gün keşke biraz eleştiriye açık olsaydınız bugün sizi anlardım.
Yanıtla (6) (0)Siyasetcinin sermayesi egitimsiz halktir.O zaman kalabaliklar kolayca o tarafa bu tarafa yonlendirilir.Allah,din,vatan ,millet topla oylari.70 senedir Emperyalistler ve isbirlikcileri toplumu boyle yonlendirdi,halk hala uyanamadi.Oldurme,ama surundur.Mali gotur,ipler hep elinde olsun.Yazik bu millete,memlekete.
Yanıtla (2) (2)Teşekkürler. Sn Yazar
Yanıtla (2) (1)80'li yılların ucuz işçiliğe dayalı uzak doğu modeli...
Yanıtla (5) (0)Tabii insan emeği ucızlayınca yoksulluk başka şeylere de yol açıyor; uzakdoğuya " özel turlar" vardı! Tayland nesi ile meşhur! Şu anda da var İstanbulda otellere kadın taşıyanlar ama yakında çevre ülkelerden erkekler akın akın " bayii toplantıları" yapmaya başlarsa şaşırmayalım!
"Denenen " o şeyin bir ayağında böyle bir istihdam da var!
Yatırım, üretim, ihracat, istihdam.
Yanıtla (11) (1)İhracatın artmasıyla övünenler:SİZİN KATKINIZ NE OLDU?
Üretimin artmasını isteyenler:BU SİZİN ÇIKARDIĞINIZ ONCA ENGELE RAĞMEN GERÇEKLEŞTİ.
Yatırımın artmasını isteyenler:YEREL YÖNETİMLER PAYINI ALMADAN BU MÜMKÜN MÜ?
İstihdamın artmasını isteyenler:19 YILDA EĞİTİM SİSTEMİNİ MESLEKİ EĞİTİMİ YOK SAYARAK YÜRÜTTÜNÜZ.İNŞAATLARI OKUL SANDINIZ.(SAHİ SİZ NEREDEN MEZUNSUNUZ?)
Dile kolay yirmi sene nerede ise çeyrek asır ama durun bu altı ayda düzelecek diyenlere koskoca yirmi seneyi heba etmişsin altı ayda mı düzelteceksin sormazlar mı adama umamiyorum oğlum demiş ya hani baba görelim bakalım 20 sene geçmiş 6 ay mı geçmeyecek inşallah yanilan ben olurum
Yanıtla (3) (0)Amerikayi yeniden kesfediyoruz ne diyelim bizim aklimiz bu kadar calisiyor diyor da madem secim kazaninca hersey mubah oluyorda biz neden birlik olmuyoruz beyler
Yanıtla (7) (0)Wolksvagen Manisa’da yatırım yapacaktı,iyide bir yatırım olacaktı.Ne oldu neden vazgeçtiler acaba.
Yanıtla (11) (0)Hata olduğunu kabul etmeyenlerin azınlık sayılamayacak sayıda olduğu bir ülkede sen ağzınla kuş tutsan yaranamazsın sn yazar...
Yanıtla (10) (0)Sayın yazar; kaçırdığınız bir şey var, o da şu; "hukuk" u uygulamak için de nihayetinde insana ihtiyaç var. "Hukuk"u kim yerine getirecek? Yani bir kişinin kurduğu baskıya mukavemet edemeyenler, kararlarını siyasi iklime göre verenler mi o işi yapacak? Muktedirlere rağmen hak ve adaleti yerine getirebilen bir" hukuk sistemimiz" niçin hiç bir devirde var olamadı? Yani bugün o "Biri" çıkıp; "hukuka dönüyoruz" deyince, o iş olacak mı?
Yanıtla (11) (0)Hadi canım sende, o kadar saf olmayın.
Bu zamana kadar olmamış ama harry potter ve sihirli değnek halledecek. Yeni ekonomik modelin meyvelerini 6 ay sonra yiyeceğiz. Haklısınız Anahtar Kelime „Hukuk“. Avrupa´ ın gündeminde Osman Kavala, ihlal prosedürü ve Nass vardı. Hukuksuz (güvencesiz) hem üst kademeden ödüller vadetmek, hem de o konuda geleceğinin olmasını engellemek, Nasrettin hoca hesabı ama ya tutarsa hayali. Göle çalınan yoğurta yazık.
Yanıtla (7) (1)2018 de bu kardeşinize yetkiyi verin ekonomi uçacak demişti. Şimdi açıklıyor, meğer önümüzdeki 4-5 ay icinde uçacakmışız! Yine 2018 de EYT üzerine konuşmuş ve Ekonomik Kurtuluş Savaşı veriyoruz demişti, Geçen hafta aynı savaşı yeniden başlattı!! Damatında Yeni Ekonomik Modelleri, Yeni Ekonomik Programları, Yeni Ekonomik reform paketleri vardı. O mucizelerin sebebi Ekonomi Kitabı yazan şahsımmış meğer. Memleketi batırdı (lar) ve hala gitmediler. Yürek dayanmaz be!! Daha ne kaldı tüketmediğiniz.
Yanıtla (26) (2)19 yılda yapılamayanı 6 ayda yapabileceklerse o zaman bu kadar zaman için bu milletle helalleşme düşünürler mi acaba?
Yanıtla (20) (0)Bir eli yağda ,bir eli balda olanlara ;
Yanıtla (24) (0)Ekenomik krizi anlatamazsın.
Krizi ,geçim derdi yaşayanlar bilir.
Onlar nasihat verip,
İki zeytin yiyeceginize bir zeytin yeyin
Bir kilo domates alacağınıza 2 domates alın der.
Pazara gideecekseniz öğleden sonra gidin kalan artıkları ucuz alın diye
nasihat verir ama ,Sarayın ayda 10 milyon liralık mufak masrafınına bir kelime söylemez.
Çünki yaşadığı makamı,yaşadığı lüks hayatı efendisine borçludur.
Bizim geleceğimiz, doğuda (Çin ve Rusya) değil, batıdadır, bilimdedir, rasyonel akıldadır ve hukuktadır..Ne yapıp edip YASAyı hâkim kılmak zorundayız.Aksi durum, kaos ve kargaşa ve çatışmadır..
Yanıtla (20) (0)Allah sonumuzu hayreylesin..
Türkiye kolay yoldan krizden çıkamaz.
Yanıtla (23) (0)Hukuk devleti olsa da Erdoğan olmasa da çıkamaz.
Sorunumuz şu.
700 milyar dolar borcumuz var
Merkez bankasında -40 milyar dolar var.
Ödeme günü geldi çattı nasıl ödeyeceksiniz?
O zaman hukuk da olmayıversin diyorsun. Faydasız yani.
Yanıtla (9) (1)Hiç bir ekonomist hiç bir yorumcu yazar vatandaş 700 milyar dolar borç nasıl ödenecek konusunda fikir beyan etmiyor edemiyor.
Yanıtla (17) (2)Can alıcı nokta bu.
Ödeme şekli şöyle hep beraber fakirleşeceğiz. Dişimizden arttırıp ödeyeceğiz. daha iyi fikri olanda yok zaten
Arkadaşın yazdıklarından böyle saçma bir manayı nasıl çıkardınız hayret.
Yanıtla (3) (5)Tüik göz göre yalan yanlış bilgiler yayınlıyor.
Yanıtla (32) (0)Yapılan son derece basit.
Yoğurt fiyatının enflasyonunu bulmak istiyorsanız aynı marka aynı gramajda yoğurtları karşılaştırırsınız.
Geçen senin en pahalı yoğurdunu alıp bu senenin en ucuz yoğurdu ile karşılaştırırsanız düşük enflasyon bulursunuz.
Bu yöntemi her şeye uyguluyorlar.
Sonuçta maaşlara düşük zam yapılsın diye enflasyonu düşük çıkarıyorlar
Sözün para etmediği bir sürece girdik.
Yanıtla (8) (0)güven kilit bir kavram. gerek iç gerek dış dünya için optimum nokta olarak babacan'ın adaylığı desteklenmeli, özalvari bir açılım yapabilir.
Yanıtla (15) (5)Yapışan bir hesaba göre yap işlet devret modelinin Türkiyeye maliyeti 157 milyar doları bulacakmış.
Yanıtla (28) (1)Anlatılan neydi cebimizden tek kuruş çıkmayacaktı
Yapılanı bazılarına zeka olarak yutturmuşlardı.
AKP iktidar da bulunduğu 20 yılda her ay cari açık verdi.
Yanıtla (33) (0)Cari açık vermek dışardan dolar üzerinden borç almaktır.
Borç almak imkansızlaşınca borcu çevirmek zorlaşınca
birden bire düşük faiz yüksek kuru keşfetti..
çin olacağız 3 ay için de düzeleceğiz vs hepsi palavra.
Asıl sorun para yokluğu
Otomobil fiyatlarında dünya rekoru bizde.
Yanıtla (26) (0)ÖTV yüz de üç yüzlere varan orana getirilerek bu sağlandı
Nedeni ise araba satın alınmasını engellemekti.
Türkiye her yıl 15 milyar dolar araç ithali yapıyor.
Kasasında dolar kalmayınca ilk tedbir olarak otomobillerin vergisini artırmayı buldular.
bütün bu garabetin mümessili zat, hala süre istiyor.
Yanıtla (30) (1)