Altılı Masa’nın anayasa metni ne söylüyor?
Altılı Masa’nın Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem önerisi; adı üzerinde eski sistemi Meclis odaklı revize ederek mevcut sistemi değiştirmeyi amaçlıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi (Başkanlık Sistemi) yerine, icra gücünü yeniden hükümete veren ama yetkilerini artıran, onun Meclis’e karşı sorumluluğunu da genişleten modele geçişi savunuyor. Bunun için de altı lider hafta başında bir araya gelerek anayasa değişikliği paketini kamuoyuna duyurdular.
Paketin iddiası neticede Altılı Masa’nın hem Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasına hem de Meclis’te en az 360 vekile ulaşmasına bağlıdır. Veya 360 sayısını toparlayacak siyasi güce sahip olmasına. Örnek. Cumhur İttifakı’nın Meclis’teki sandalye sayısı (335) yeterli olmadığı için başörtüsü konulu anayasa değişikliği için HDP’den destek istemesi gibi. Ya da 2011 seçiminden sonra AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin eşit yetkiyle ortak kurdukları anayasa uzlaşma komisyonu gibi. Yine de sayı hesabına dayalı analiz yapmak bugününü konusu değildir. Sandıklar açıldıktan sonra oluşan tabloya bakılacaktır.
Sayısal hesaplar; hatta önerilen modelin eksiği fazlası gibi tartışmalar bir yana Altılı Masa, Başkanlık Sistemi’ne karşı Parlamenter Sistem’in safında durarak mevcut konjonktürde doğru bir tavır koymuş oldu. Çünkü, üzerinden henüz 5 yıl geçmiş olmasına rağmen Başkanlık Sistemi halktaki çoğunluk desteğini kaybetmiş, referandumda oylarını aldığı AK parti ve MHP tabanının önemli bir bölümünü bile kaybetmiştir. Toplum, bu sistemde başta ekonomi olmak üzere ana icraat ünitelerinde işlerin yolunda gitmediğini görüyor. Ayrıca, demokrasi ve hukuk devleti kavramları açasından da Başkanlık Sistemi’nin yarattığı tahribatı gözlemliyor. Bu sistemin gerçekte sınırsız yetki ve sıfır denetimden ibaret olduğu pratiği, Başkanlık Sistemi’ni gözden düşürmüş bulunuyor.
Bu açıdan Altılı Masa, parlamenter sistemi önermekle siyasi olarak doğru bir pozisyonda bulunuyor. Elbette, yaşanan büyük enflasyon, gelir dağılımı eşitsizliği ve bunlara bağlı olarak sürekli ekonomik kriz gerçeği dururken seçmen tercihini “sadece” sistem tartışması üzerinden yapmayacaktır. Ama büyük bir kitle ekonomik krizin birinci sebebinin yanlış sistem olduğunu biliyor. Ayrıca, AK Parti’nin 20 yıllık iktidar döneminin parlamenter sistemli olanla başkanlık sistemli olanı arasındaki fark da bunu gösteriyor. Başkanlık döneminde hemen hemen bütün göstergeler kötüleşmiştir. Kişi başı gelir 12 bin 500 Dolar’dan 9 bin Dolar’ın altına indi, enflasyon 10’lardan 100’lere sıçradı, Dolar 4 liradan 18,5 liraya çıktı. Dış politikada tarihi savrulmalar yaşanıyor, pasaportumuzun kıymeti azaldı ve gençler artık geleceklerini yurt dışında arıyor, vesaire.
Masa’nın sistem önerisi dışında doğru durduğu başka bir nokta ise anayasa değişikliği paketinin mantığı ve ruhudur. “İnsan odaklı bir anayasa” fikrinden başlayarak, temel hakları sistemin kalbine yerleştirme yaklaşımı kesinlikle çok değerli ve gerekli bir tavırdır. Anayasa’nın 13. maddesine “Hürriyet esas sınırlama istisnadır. Tereddüt halinde yorum hürriyet lehine yapılır” hükmünün eklenmesini istiyorlar. 25. Maddedeki eleştiri hakkını da anayasal teminata kavuşturmayı öneriyorlar. Bunlar hukuk devletinin temelini güçlendiren, olmazsa olmaz hususlardır. Parti kapatmayı zorlaştırmak, milletvekili dokunulmazlığını sonuna kadar korumak veya AYM’ye bireysel başvuruyu özendirmek yahut da kurumları liyakat ve ehliyete göre dizayn etmek, artık neredeyse seçimden ibaret bir mekanizmaya dönüşen demokrasiyi bütün unsurlarıyla geri getirmek anlamını taşıyor. Altılı Masa anayasa metnindeki özgürlükçü ve demokrat dile uzun süredir kendisinden beklenen vizyon arzını da kapısını aralamış bulunuyor. Temelinde bu yaklaşım olan bir siyaset rekabeti güçlendirir ve elbette dikkat çeker.
Unutmayalım ki bu metin aynı zamanda, birbirine rakip siyasi fikirleri ve ideolojileri temsil eden partilerin ortak belgesidir. Bu yönüyle toplumsal mutabakatın tesisine dokunarak daha da kıymet kazanmaktadır.















Bazı yorumcuların, yorum üslubuna bakarak, Kürt sorununu öne çıkarma çabasından çok, bir pelikan bulaşması varlığı hissediyorum. Yani, ortalığı bulandırma havası hissediyorum.
Yanıtla (0) (0)Budünyada sorunu olmayan varmı?Lazların vb sorunları yokmu?Asıl sorunlu olanlar 'sorun' lardan yola çıkarak ülkeyi bölmek isteyen kerestelerdir,odun kafalılaardır
Yanıtla (12) (6)Ahmed 61, bir de Osman Öcalan'ı trt ye çıkartan kerestelerle Abdullah Öcalan'ın mektubu oy için okutturulurken mal gibi ağzını ayıran odun kafalılar vardı.Yeri gelmişken hatırlatalım.
Yanıtla (0) (0)Gösterdiğiniz adaylara göre millet sizi değerlendirmezmi?
Yanıtla (3) (2)Başlangıçta altılı masa ümit verir gibi oldu.Bir yıldan beri iki tane tecrübesiz kişileri gündemde tutarak bütün ümitleri bitirdiler.Hızır idi,Yunus idi,Hızır idi,Yunus idi.Böyle'mi ümit verilir?Bu milleti tevekel'mi sandınız?Şimdi kimi göstersenizde kıymeti harbiyesi yoktur.
Yanıtla (4) (7)Ne söyleyecek.Biz bu gidişle ömürboyu Mualif kalırız.
Yanıtla (1) (2)Anayasa önerisinde ne var? Cumhurbaşkanı çıkarılıyor yerine Başbakan yazılıyor. Yerel yönetimlerde görevden uzaklaştırma Danıştaya veriliyor, Hakim ve Savcılar kurulu iki bölünüyor. Bunlar Türkiye’yi uçurur(!) Bu Millet artık uçma masallarına inanmıyor.
Yanıtla (4) (6)inanmayan millet mi bunu söylüyor? 20yıldır her yalana inandınız bizde yaktınız.adam ağzıyle kandırıldık diyor ;siz Fetö yü ecevit yaptı diyorsunuz. kanan Allah affetsin diyor ;siz kanmıyonlar suçu yoktu Reisin diyorsunuz. Allah izan versin sizlere.
Yanıtla (3) (1)Mevcut CBH Sisteminin halkta nispeten kabul gördüğü tek uygulama Güvenlik Politikasıdır. Yeterli değildir. Güvenliği sağlayan asker ve polisimizdir .Yanılmıyorsam Napolyon Bonapart Fransız İmparatoru ''ordular midelerinin üzerinde yürür'' demiş.
Yanıtla (0) (3)özür dileyerek ,hangi güvenlik politikası acaba ; binlerce fetöcüden haberi olmayan devlet mi? tek bir siyasi Fetöcü bulamayan devlet mi? 7 milyon içeri soktuğun insanın binde biri terör sempatizanı olsa;bir pimle 7000 bomba patlatır ?hangi güvenlik. Türk olarak yazıyorum; iki garip kanmış veya gerçekten pkk ya inanmış Kürt genci öldürmeyi mi güvenlik politikası sanıyorsunuz.
Yanıtla (3) (1)Anayasa kendini Türk sayanlar için belki bir heyecan yaratır ama kurtler ve diğerleri için yine eski tas eski hamam
Yanıtla (1) (7)mümin bey Kürtleri kapsayan bir anaysa da neler yazması gerekiyor burda paragraf başlıları halinde(çok yazıya yer yok ) kısaca yazar mısınız?
Yanıtla (6) (0)sayın Mümin Türk leri özgür kılsak zaten Kürtlerde özgür kılıncak. demokrasiyi hepimiz için istemek zorundayız şu anda. yazarız bir maddeye Türkiye cumhuriyetinede yaşayan ;Türk,Kürt ve tüm halklar eşit ve kardeştir; diye olur biter . ama önce aksakta olsa ,hiç bişey olmasa konuşulabilecek bir ortam gerekiyor. demokrasiye dönmemiz gerek.zaman diğer hepsini halledecektir. ne Kürt halkı ne Türk halkı 40 yıl öncesi bakışta değil.
Yanıtla (1) (0)AKP'nin siyasi manevra kabiliyeti çok geniş,,seçmenini o kadar esnetmiş ki dün söylerken alkış aldığı şeyin bugün tam tersini söylediğinde yine alkış alıyor,,Çözüm sürecinde alkışı. çözüm süreci bitmiştir derkende alkış,,her halükarda siyaseten çizdiği zikzaklardan bişey kaybetmiyor,,Millet İttifakı belki 6 parti olması hassasiyetiyle daha ürkek ve daha çekingen adımlar atıyorlar,,mesela Anayasa taslağında neden kürtleri de memnun edecek bir madde yok..
Yanıtla (5) (2)Akp yöneticileri 28 kasıma kadar 6’lı masayı, onu oluşturan partileri, parti başkanlarını hedef alıyor ötekileştirmelerde bulunuyor, hatta onları şeytanlaştırıyorlardı. Şimdi eleştirmekte zorlanacaklarını tahmin ettiğim bir anayasa teklifi var ve eleştirdikleri her madde ile kendi despot uygulamaları açığa çıkmış olacak.Tabii muhalefet gerek parti, gerekse 6’lı masa bazında bu eleştirileri açığa düşürülebilirlerse.Sorun iletişim sorunu ve daha çok bağıranın söylediğinden bağımsız haklı görülmesi
Yanıtla (2) (0)Hazırlanan anayasa değişikliği birşeydir ama herşey değildir. Burada değerli olan farklı hatta zıt ideolojik tabanlara sahip partilerin uzlaşabilmiş olmasıdır. Asıl önemli olan ise seçimi kazanmaya yönelik siyaset ve güçbirliğidir, sadece bu metin seçim kazandırmaz.
Yanıtla (3) (1)Benim bu taslakta takildigim tek konu anayasa mahkemesi üyelerinin tamamının meclis tarafından seçilmesi. 22 üyeden 12 sini kendileri seçse, kalanını meclis seçse daha iyi olur kanaatindeyim. Aynı şey RTÜK için geçerli, bu kurumlarda meclisin hala golgesinin olmasını anlamsız buluyorum.
Yanıtla (1) (1)Karar yorumcularının yazdığım yorumu ters anlamalarına üzüldüm. Burda ne demek istedìğimi anlamamışlar .
Yanıtla (0) (0)Üzülme, dünya birbirini yanlış anlayamayi bırak hiç anlamayan insan dolu:)
Yanıtla (2) (0)'sınırsız yetki, sıfır denetim' baba, bunun neresi sistem.
Yanıtla (4) (1)GPS tat vermedi. Parti kapatmayı zorlaştıracağız diyorlar 2010'da zaten zorlaştırıldı. M.V. dokunulmazlığı artırılacak deniyor, mevcut dokunulmazlık yeterli değil miydi? ehliyet ve liyakat gelecek deniyor. Kamuda yeterince ehliyetli ve liyakatli bürokrat var, Ancak bu bürokratlara yetki ve sorumluluk verilmiyor. Siyasetçilerin emir kulu haline gelmiş durumda, direnenler ise pasif görevlere getiriliyor. YÖK kalkacak YÜK gelecek. Peki siyasetçiye parti içi denetim var mı? O da başka bahara galiba
Yanıtla (4) (4)Lafın kısası Zeki Müren bizi yine göremeyecek...
Yanıtla (1) (4)Anayasa onemlidir, bunda bir tereddut yok, fakat mevcut ortamda Anayasa ile ugrasmak Havanda Su Dovmektir. Buyuk Yikima sebep olanlar sorunlar belli: Yolsuzluk, Suriyeliler, Issizlik. Bu sorunlarin hic birinin dogrudan Anayasa ile ilgisi yoktur. Bu sorunlar devam edecekse, Anayasa olsa ne yazar, olmasa ne yazar? Lutfen dusunelim; Yolsuzluklar bitse, Suriyeliler gonderilse, Turkiyemiz yilda 100(yuz) Milyar dolar kazanmaz mi? DIS KAYNAK ihtiyaci otomatik olarak azalmaz mi???
Yanıtla (2) (1)Tek adam rejiminin panzehiridir açıklana parlamenter sistem. totaliter rejimin sonunu getirecektir eğerki hayata geçerse denetimsiz savurganlığa yolsuzluğa v.s prim veren bu ucube sistem bitcektir. demokratik ve sosyal hukuk devleti olabilmemiz için bu şarttır...
Yanıtla (3) (0)cumhurbaşkanını halk seçecekse ona sadece sembolik yetki vermezsiniz. Bazı sistemi bozmayacak önemli yetkiler vermek şart. Aksi halde Meclis seçmelidir cumhurbaşkanını. Bir ikinci nokta Siyasi Partiler ve Seçim Kanununda çok acil değişiklik yapılmalı, vekil ve belediye başkan adaylarını partinin kayıtlı üyelerinin hakim denetiminde önseçimle belirlemesi sağlanmalıdır. Yoksa yine emirkulu vekil ve başkanlar görürüz. Demokrasiyi önce partilerin içinde kurmak gerekir.
Yanıtla (6) (1)Neyleyim içinden barış geçmeyen ittifakı yazısını artı gerçekte okumanızı öneririm. 6 lu olsun yedili olsun kürt sorunu eşitlikçi özgürlükçü bir temelde çözülmeden kısaca kürtler özgür olmadan türkler özgür olamaz halen anlaşılmadımı? Herkesle barış kürtlerle savaş. Kürt düşmanlığından vazgeçilmediği müddetçe umut fakirin ekmeği misali ha bire boş umut tacirliği yaparlar. Onunda sonu gelir elbet. İnsan bunca yıkıma acıya kahroluyor. Kürt barışını en başa koymayan anayasa bir iş görmez
Yanıtla (2) (10)İnsanın özgürlüğü ve varlığı öne alınınca bu yeterli olmuyor mu? AB ülkelerinde olduğu gibi ?? Fransa’da Almanya’da hangi hakka sahip Kürtler? Burada hangi hakka sahip değiller ?yorum yazacaksanız somut bir şeyler yazın mesela bölgede Kürtlere özerklik verilsin veya ayrı devlet kurulsun TC vatandaşlığından çıkılsın veya latince yazılan Kürtçe resmî dil olsun veya Arapça yazılan kürtçe resmî dil olsun veya hapiste ki PKK kılar barış için serbest bırakılsın Her neyse onu yazında biz anlayalım
Yanıtla (10) (3)Nuh as beri burada yaşayan kürt ve kurdistan varlığı inkar daha bunda büyük zulüm mü olur
Yanıtla (0) (6)Kurtler kurdistan ülkesinde yaşıyor orta asyadan buraya gelip kimsenin malına el koymamis ülkesi ve varlığı inkar ediliyor insan kendi ülkesinde inkar edilecek diliyle bütün haklardan mahrum olacak avrupada ki kürt ile kurdistandaki kürt aynı mı bre ....
Yanıtla (0) (5)her neyse,sana göre ABD deki latinleri zencileri ve beyazlarıda geri gönderelim. Kopmlekslerinden sıyrıl ve yaz..Ne istiyorsunuz ?yazın boş yere yorum yapmayın. Tarih okuyorsan insanların suratına bakıyorsan orta asyadan kaç kişinin geldiği görürsün.
Yanıtla (4) (1)Tipik Ortadoğu propagandası. Savaş yok, terör var. Ve de terörden, Centcom, Usaf'dan beslenenleriin dayatmaları. Amerikan ordusunun gölgesinden çıkın. Terör örgütlerinizi de lağvedin. İşte o zaman barış anında gelecek.
Yanıtla (4) (1)hangi kürt sorunu? Kürt sorunu diye bir sorun yoktur. siyasilerin dillendirdiği bir sorundur.
Yanıtla (4) (5)Siz bu yazdıklarınıza inanıyor musunuz? Burda halkı heyecanlandıran sorun çözen bir şey yok. Cb olan kişi neden siyasete dönemesin çok saçma değil mi? Öyleyse neden halk seçsin
Yanıtla (3) (8)Altılı masa"nın anayasa metni , boş Tencere iktidarı götürür diyor. Biri yer biri bakar kıymet ondan kopar diyor. Dediklerine kayıtsız şartsız katılıyorum . Bu iktidar bir daha seçimleri kazansın türkiye"de kıyamet kopar. Bunu bilmeyecek ne var?
Yanıtla (3) (5)Altılı masanın verdiği resim bile milletimiz için bir kazançtır. Erdoğan ın siyasette olduğu yirmi senede, milletimiz çok gerildi.erdoğan ın keskin siyasetinden dolayı aileler bile siyaseten bölündüler.iktidar ve muhalefet hiç bir yerde bir araya gelmiyor gelemiyor milletimizin problemlerini konuşamıyorlar.tek sebep erdoğan ın öfkesi ve kinidir.milletimiz bu kutuplaşmayı daha fazla kaldıramaz.tez elden iktidar değişmeli, milletimiz tez elden biribirleri ile selamlaşmalı ve kucaklaşmalıdırlar.
Yanıtla (8) (2)AKP cumhurbaşkanlığı seçimini kaybederse, parlamenter sistemi bütün diğer partilerden daha fazla isteyecek, kimse merak etmesin. Hele cumhurbaşkanlığını kaybettikleri halde meclis çoğunluğu onlarda kalırsa bir anda parlamenter sistemin en ateşli savunucusu olacaklar. Tabii genel başkanları hem cumhurbaşkanlığını kaybedecek, hem parlamento dışında kalmış olacak. Yerden göğe küp dizseler, en alttakin bir çekseler :D
Yanıtla (6) (0)6’lı masa; medeni, güncel ve demokratik bir metin sunuyor. Cumhuriyet tarihinin en önemli uzlaşılarından birine şahit oluyoruz. İnşallah başarılı olurlar, ülkece kazanırız
Yanıtla (10) (4)Millet şu an en çok ilgilendiren dünyayı sarsan dolayısıyla bizi de etkiliyen enerji krizinden ve hayat pahalılığından kim kurtaracağıdır. Kılıçtaroğlu ingiltereye gitti temiz parayı bulduğunu söyledi. Fakat bu parayla nasıl bir çare sunacağını açıklayamadı. Şayet bugün muhalefetin karşı olduğu yatırımları iktidar yapmamış olsaydı şuan ülke karanlık içinde boğuşurdu. İktidarın teşviki ve desteğiyle yapılan enerji yatırımları bir nebze nefes aldırmıştır. Muhalefet ise hepsine karşıdır
Yanıtla (6) (5)“Kendi evlatlarını Paris’e, Londra’ya, Brüksel’e, Washington’a gönderip en iyi eğitim kurumlarında okutup lüks ve şatafat içinde yaşattılar; Anadolu ve Trakya’nın pırlanta gibi çocuklarını göz göre göre fakirliğe, yokluğa, yoksulluğa, cahilliğe hatta ölüme ittiler.” Kimleri hedef aldığı belirsiz, hayal ürünü, aslında kendini anlatan bu açıklamayı Erdoğan yaptı. 20 yılın sonunda neredeyse her alanda dibe vurduk. Altılı Masa’nın anayasa metni doğulu otokratik yönetim şeklinden kurtulmayı öneriyor.
Yanıtla (6) (1)Sayın Karaalioğlu, tabiki Anayasa hazırlanması çok önemli fakat milletin acil çare bulunması ve muhalefetin ekonomik, işsizlik, gençlik, sosyal yardımlar, güvenlik ve eğitim konusunda neler yapacağını açıklasın. Milletin karnı aç.
Yanıtla (3) (0)6'lı masanın en büyük iddiası hatta varlık sebebi parlamenter sisteme geçmek. AKP hadi geçiyoruz desin ve geçilsin hemen şimdi. 6'lı masa oyuncağı elinden alınmış çocuk gibi olur. Sonuç? AKP%30 da alsa birinci parti ve iktidar. Film bitti. Geçmiş mi olsun diyelim hayırlı olsun mu?
Yanıtla (3) (18)o işler öyle değil. adam boşuna ikinci yüzyıl demiyor. dünya değişiyor ve değişen bu yeni dünyada akpnin artık yeri yok. onlar da bunun farkında zaten. sistem şimdi millet ittifakını seçti ve onunla devam edecek yoluna. akp bu saatten sonra ağzıyla kuş tutsa iktidarda kalamaz. konjönktür onun aleyhine artık.
Yanıtla (6) (3)Ak parti diyemez , isterse desin o yüzde 30 lara oyveren kitle 2002 de kaldı
Yanıtla (4) (2)