Olumluyu olumsuzlamak

Siyasetin özü rekabete ve eleştiriye dayanır. İktidara gelmek isteyen de iktidar da kalmak isteyen de rakibini eleştirir, varsa hatalarını ortaya koyar, yoksa da hata yaratır. Ne kadar sorunlu olursa olsun demokrasilerde hedef seçmen kitlesini etkilemek, kendisine ve partisine oy vermelerini, iktidara taşımalarını sağlamaktır. Bunun için mümkünse beklentilerden yararlanılır, değilse beklenti inşa edilir. Toplumsal fay hatları, sınıf farkları, etnik ve dini gruplaşmalar da siyasetin üstünde sörf yapabileceği dalgalanmaları sağlar.

Genel kabul gören yaklaşım siyasetçinin hitap ettiği kitleyle, onun çıkar ve beklentileriyle arasındaki bağı kopartmaması, hatta her gün yeniden kurması ve kurgulaması gereğidir. Dünyanın hemen her yerinde başarılı olan, yani seçilmeyi başaran siyasiler bu basit gerçeği görenlerdir. Kimileri onları popülist diyerek hafife alsa da sonuç değişmez, seçimleri kazananlar beklentileri iyi okuyanlar olur. Muhalefette olanlar bazen iktidar yıpranmasından, bazen dünya konjonktüründeki değişimlerden, bazen iktisat politikalarının yönetiminin yarattığı sorunlardan, yani hatalardan da yararlanır.

Ama genel kural yine de değişmez. Muhalefetin iktidara gelmesi için yapması gereken beklenti okumaktır. Eleştiri adına her yapılan eleştirilirse, mesela Türkiye’deki gibi toplu konut inisiyatifi yerden yere vurulursa ya da KPSS sınavlarına gireceklere bizim iktidara gelmemizi bekleyin, şimdi girmeyin denirse, diyen seçmen kitlesiyle kendisi ve partisi arasındaki bağın zayıflamasına yol açar. Milyonlarcasının kirasını ödemekte zorlandığı bir ülkede insanlar sizin eleştirinizin haklı olup olmadığını değil kendi geleceklerinin ne olacağını düşünürler.

Olasıdır ki kendilerine önemli bir fırsat sağlayacak böylesi bir teşebbüsün sizin iktidara gelmeniz halinde akamete uğrayacağından endişe ederler. Benzeri KPSS sınavları çıkışı için de geçerli olabilir. Sizi hayatın gerçeklerinden, onların beklentilerinden kopuk olmakla suçlayabilirler. Biz geçim derdindeyken, çocuklarımız iş bulsun diye bakarken bunlar seçim derdinde diye düşünebilirler. Bir ya da birkaç yıl işsiz kalmayı talep etmenin siyaset ve hayallerindeki ülkeyi kurmak için bile çok büyük bir lüks ve külfet olduğuna inanabilirler.

Muhalefet iktidarın “iyi yaptıklarını”, seçmenin, halkın beklentilerini karşılamasını eleştiremez, daha doğrusu eleştirmemelidir. Geç kaldığı tabii ki söylenebilir, yapılanın daha iyi nasıl yapılacağı anlatılır, iktidara gelindiği anda şimdi konut sahibi olmak için başvuranların haklarının ne şekilde korunacağı ve geliştirileceği vurgulanır. Fakat yapılanın yapılmaması, olumlunun olumsuzlanması üstünden doğrudan veya dolaylı siyaset yapılamaz, yapılırsa başarı şansı olmaz. O zaman umut sadece hataya bağlanır, siyasi inisiyatif üstünlüğü icraat yetkisini elinde bulunduran iktidara bırakılır.

Ayrıca seçmen tercihleri açısından tali öneme sahip olmakla birlikte iktidara talip olanların da iktidar kadar dış ve güvenlik politikasının olması, tutarlı ve ilkeli davranması şarttır. Çünkü slogan siyaseti ikame etmez. İktidar değişince dünyanın değişmeyeceği de anlaşılmak ve anlatılmak zorundadır. Türkiye’nin temel çıkarlarının nasıl korunacağı, iktidarın yapmadığı neyin yapılacağı müstakbel seçmene ve eş zamanlı olarak da dünyaya aktarılmalıdır. Geçmişin hataları üstünden şimdi yapılanların eleştirilmesi seçmen nezdinde yeterli olmayabilir.

Toplumsal hafıza tarihselden çok anlıktır. Tarih zihinlerde ancak mitler, büyük anlatılar olarak yer eder. Orada geçmişin tekil hatalarına fazla yer yoktur. İnsanlar en çok içinde yaşadıkları anı bilir ve hatırlar. Oyunu da, siyasi rızasını da günün koşulları, o an var olan beklentileri üstünden verir. Kaldı ki siyasetin geçmişin hatalarıyla inşa edilmesi safları sıklaştırsa dahi genişletmez, iktidarın devrine yardımcı olacak çoğunluğa ulaşılmasını büyük olasılıkla sağlamaz.

İlişkiler normalleşirken, diyelim ki İsrail’le karşılıklı büyükelçiler atanırken, üstelik de zamanında normal olmayan durumdan şikayet edilmişken, iktidarı geçmişteki sözleriyle eleştirmek, siyasetin eksenine geçmişin hata olan “doğrularına” oturtmak, bugünü o güne bakarak yargılamak, şimdi atılan bir adımın atılmaması gerektiğini aracıları vasıtasıyla bile olsa ima etmek bence iktidardan çok bir bütün olarak muhalefeti yorar. Türkiye’nin o kadar çok sorunu varken çözülenlere odaklanmak siyasi enerji kaybına yol açar…

YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
11 Yorum
  • Okuyucu / 21 Eylül 2022 22:59

    Sizde haklısınız, yorum yapanlar da haklı. Hepimizin işi zor.

    Yanıtla (0) (0)
  • efedamat / 21 Eylül 2022 10:15

    muhalefet iktidarın yeni illüzyonu konut projesini olumsuzlamıyor. sadece 2019 da yaptığınız konut projesi nerede diyor. ayrıca hazine garantisi verin destekleyelim diyor. iktidarın her şeye ota betona yola köprüye verdiği hazine garantisi. iktidarın konut projesi nasa aykırı çünkü ödenecek meblağ belli değil.ödenecek meblağ belli olmayınca nasa göre bu faizli işlem olmuyormu. karaman efendi ve diyanetin yüksek çok yüksek fetva kurulu bu konuda bir fetvayı ferman buyurmazlarmı acaba.

    Yanıtla (5) (1)
  • Kamil / 21 Eylül 2022 19:30

    Çok doğru daha bugün özgür özel destekliyoruz, devlette devam esastır, yeter ki gerçek olsun, garantili olsun yapılsın dedi

    Yanıtla (0) (0)
  • karar okuru / 21 Eylül 2022 19:01

    Yazar rasyonel düşünüyor, rasyonel yazıyor. Kendisine tavsiyem, cumhur ittifakının seçimlerde tulum çıkardığı bir seçim çevresinde, neredeyse sadece ora halkıyla etkileşerek en az bir, tercihan birkaç yıl dışa dönük bir yaşam sürmeyi denemesidir.

    Yanıtla (1) (0)
  • insan haklari savunucusu / 21 Eylül 2022 18:43

    20 yildir yolsuzluk, rusvet, rant rekorlari kiriliyor. Rakkamlar astronomik. Beni en cok uzen, iktidar secimi kaybetse bile bunun hesabi sorulmayacak. Caldiklari her sey yanlarina kar kalacak.

    Yanıtla (2) (0)
  • 26/03 karar okuru / 21 Eylül 2022 12:58

    elinize, kaleminize sağlık çok mantıklı bir bakış açısı doğrusu da bu teşekkürler.

    Yanıtla (1) (1)
  • Boğuntu Sorunsal / 21 Eylül 2022 10:19

    Yazınızı beğenerek okudum, görüşlerinizden istifade ettim.

    Yanıtla (0) (0)
  • insan haklari savunucusu / 21 Eylül 2022 03:20

    Sayin yazar, bu iktidarin yaptigi buyuk projelerin hepsinin altinda buyuk miktar yolsuzluk var. Bunu bilmiyor musunuz? Konut yapilacak deniyor. Muhalefet bu proje hakkinda sorular soruyor. En can alici soru: kaca mal olacak. Celiskili cevaplar veriliyor. Kaldi ki hicbir kanun, kural tanimayan, hesap vermeyen bir tek adam rejimi ile yonetiliyoruz 2 boksor dusunun, biri kurallara uymuyor, bel altindan vuruyor, tekme tokat girisiyor. Siz oteki boksorun yerinde olsaniz ne yapardiniz?

    Yanıtla (2) (1)