Reklamın iyisi kötüsü olur...

Yapay zeka sohbet robotları neredeyse pıtrak gibi arttıkça reklamlarını yapmak da şart oldu. Ama sen kalk, en zeki beyinlerle yapay zeka sohbet robotlarını geliştir ama şöyle akıllarda kalacak reklamlarını yapam...

Yapay zeka sohbet robotları neredeyse pıtrak gibi arttıkça reklamlarını yapmak da şart oldu. Ama sen kalk, en zeki beyinlerle yapay zeka sohbet robotlarını geliştir ama şöyle akıllarda kalacak reklamlarını yapama…

Google’ın yapay zeka sohbet robotu Gemini için Olimpiyatlarda gösterilmek üzere bir reklam hazırlamıştı. Reklam o kadar eleştirildi ki Google reklamı geri çekmek zorunda kaldı, Gemini’nin de karizmasını çizdi. ‘Sevgili Sydney’ başlıklı reklamda, profesyonel bir sporcu olma hayali kuran ve 400 metre engellide dünya rekoru sahibi ABD’li atlet Sydney McLauglin-Levrone’a mektup yazmak isteyen küçük bir kız çocuğu anlatılıyor. Baba, kızına yardım etmek için Google Gemini’yi kullanmaya karar veriyor ve ondan şampiyona göndermek üzere bir mektup yazmasını istiyor. Baba, “Kelimelerle aram çok iyi ama bu gerçekten mükemmel olmalı” diyor reklamda. Reklam yayınlandıktan sonra ‘soğuk, sönük’ olarak tanımlandı, ebeveynler ve çocuklar arasındaki yakınlığın bir makineye devredilmesini öneriyordu ve pek de yaratıcı değildi. Google bu reklamıyla internette on binlerce eleştiri alınca Olimpiyatlardaki gösterim programından çıkarıldı.

Yapay zeka sohbet robotlarının başarısız reklamlarında Google yalnız değil. Diğer teknoloji şirketleri de ‘chatbot’ların tanıtımını yapmakta zorlanıyor. Bu yazın başında Meta, Meta AI için hazırladığı reklamı yayınlamıştı. Reklamda bir kişi maraton koşmak için eğitim planı istiyor, bir diğeri Meta AI’den teleskopun belirli bir yerden yıldızların nasıl göründüğünü göstermesini talep ediyor. Küçük bir çocuğun dedesine göstermek için Meta AI’den 1954 yılında NewYork’ta ‘Küçük İtalya’ olarak bilinen mahalleyi hayal etmesini bekliyor…

Meta AI’nin verdiği yanıtlar ve görseller hiç de yaratıcı değil. Basit bir Google aramasıyla bulunacak kadar sıradan bile denilebilir.

Bir diğer teknoloji devi de Microsoft… Olimpiyatlar için her yaştan sporcunun antrenman yapmasına yardımcı olması amacıyla bir program hazırlaması isteniyor Microsoft’un chatbot’u Copilot’tan. Reklamdaki bölümlerden birinde bir kullanıcı Copilot’tan kalp atış hızı hakkındaki verileri analiz etmesini istiyor. Ancak veriler çok sağlık değil çünkü sohbet robotlarının tıbbi yardım sağlaması için yapılan girişimler şimdilik istenen sonuçları veremiyor. Hatta bazılarının kullanıcı sağlığı açısından ciddi sonuçlar doğurabilecek hatalar yaptığı biliniyor.

Teknoloji dünyası son iki yıldır yapay zeka konusundaki yüksek beklentilerin sonuçlarıyla baş etmeye çalışıyor. Ama coşkulu heyecan bir yana bu araçların somut uygulamaları beklenenden daha az heyecan verici, hatta şimdilik şişmiş bir balon. Dünyanın pazarlama konusundaki en yaratıcı şirketlerinin üçünün de benzer başarısızlığı yaşamasının nedeni de belki bu…

BEN BİLMEM, YAPAY ZEKAM BİLİR!

Yapay zeka, kendisini yaratan şirketlerin reklam konusundaki başarısızlığına inat kendi tanıtımını daha iyi yapıyor gibi görünüyor. Japonya merkezli reklam ajansı Dentsu’nun araştırmasına katılanların neredeyse yarısı 2035 yılına kadar alışveriş, iletişim gibi günlük işlerini yapay zekanın halletmesini istiyor. Uluslararası danışmanlık firması McKinsey’in çalışması da küresel tüketicilerin yüzde 16’sının iş dışında düzenli olarak yapay zeka kullandığını, Asya Pasifik ülkelerinde bu oranın yüzde 30’a çıktığını gösteriyor. Aynı raporda Z kuşağının tatil güzergahları oluşturma, ev dekorasyonu için tüyolar alma konusunda AI kullandığını ortaya koyuyor.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum