Mekanın gerçek sahibi mi geliyor?
Kasım 2022’de tanıştığımız OpenAI’ın ChatGPT’si birinci yaşını kutladı, ardından 2023 yapay zeka için parlak bir yıl oldu ama gelişmeler gösteriyor ki daha yolun başındayız. Yapay zeka kışı yeni başlıyor gibi görünüyor! Google’ın ‘yeni bir tür yapay zeka modeli’ olarak tanımladığı Gemini iki gün önce tanıtıldı.
Çoklu dil modellerinin makale yazma, kodlama yapma, problemleri yanıtlama gibi yetenekleri kimini etkiliyor, kimini sinirlendiriyor, kimini korkutuyor ama gerçek şu ki, teknoloji endüstrisi yeni bir çağa girdi.
Google ‘Bard’ ile “Oyunda ben de varım” demişti, Gemini ile iddiası; mekanın gerçek sahibi geldi! Google Gemini’yi ‘çok modlu’ bir model olarak tanımlıyor. Bu da Gemini’nin metin oluşturmanın ötesinde verilerden öğrenebileceği, aynı zamanda ses, video ve görüntülerden içgörüler elde edebileceği anlamına geliyor.
Gemini, Google’ın şimdiye kadarki en büyük ‘yapay zeka’ lansmanı olarak kabul ediliyor, rakipleri OpenAI ve Microsoft ile mücadelesinde de oyunu değiştirme potansiyeli olduğu iddia ediliyor. Gemini “Her şeye sahip’ bir makine mi? Şimdilik bu sorunun cevabı net değil ama gidişat o yönde. Google ve ana şirketi Alphabet’in CEO’su Sundar Pichai, Gemini’nin 32 standart performans ölçümünden 30’unda GPT-4’ü geride bıraktığını söylüyor. Uzmanlar Google’ın yapay zekanın mevcut en iyi yeteneklerini tek bir pakette topladığını belirtiyor.
Gemini çok modlu dedik. Yani metin, fotoğraf, ses gibi birden fazla türde girişi yönetecek şekilde eğitilmiş. Ev işlerinden matematiğe, ekonomiye kadar birçok konuda soruları yanıtlamak için bu farklı formatları birleştirebiliyor.
Yeni tanıtılan demosunda Gemini, yüzlerce sayfalık araştırmayı yeni verilerle analiz etme ve ardından yeni bilgilerle güncelleme yeteneğini gösterdi. Başka bir örnekte Gemini’ye tavada pişen omletin fotoğrafları gösterildi ve pişip pişmediği soruldu. Gemini sesle şu cevabı verdi: “Yumurtalar hala akıcı olduğundan hazır değil.” Bir yumurtanın pişip pişmediğini öğrensem ne olur diye düşünmeyin, sorunun ve doğru yanıtının bir önemi yok. Yapay zeka bir fotoğraf verisiyle yumurtanın pişip pişmediğini cevaplıyor. Nokta...
Gemini’nin ilk sürümü Google’ın metin tabanlı sohbet robotu Bard’ın ‘arka ucu’ olarak tanımlanıyor. Tam sürüm önümüzdeki aylarda kademeli olarak yayınlanacak. Bu çiçeği burnunda yapay zekanın üç türü var; Ultra, Pro ve Nano. Ultra en güçlü versiyonu ancak kapsamlı güvenlik ve emniyet kontrolleri yapıldıktan sonra satışa sunulacak.
OpenAI’ın en güçlü modeli GPT-4 sektörün ‘altın standardı’ olarak kabul ediliyor. Google, Gemini’nin OpenAI’ın önceki modeli GPT3.5’ten daha iyi performans göstermesiyle övünürken, GPT-4’ü ne kadar aştığı konusundaki sorularda cevap vermekten kaçındı.
OpenAI, Microsoft şimdi de Gemini... Bu kış ‘çok yapay zeka yapar.’
TUVALET KAFALAR!
Küçük Ev, Seinfeld, Mavi Ay falan izleyip büyüyen bir kuşağın içindekilere yeni ekran alışkanlıkları biraz tuhaf gelebilir ama ne demişler “zaman sana uymaz, sen zamana uyacaksın.”
YouTube artık TV kanallarından daha çok içerik izlenen bir platform. Bir şey mi öğreneceksiniz, azıcık güleyim mi diyorsunuz yoksa müzik mi dinleyeyim… Açıyoruz YouTube’u...
Platform 2023’ün en önemli küresel trendlerini açıkladı. Bazıları biraz tuhaf gelebilir!
Temmuz ayında gösterime giren ve 1,4 milyar dolar hasılat elde eden Barbie filmiyle bağlantılı videolar Youtube’da 2023’ün öne çıkan trendlerinden biri. Barbie’den ve onun ‘pembe seven’ arkadaşlarından kaçış yok yani. 100’den fazla markayla iş birliği yapıldı ve filmle ilgili videolar da YouTube’da rekor kırdı tabi.
Tırnak sanatı! 7 milyardan fazla görüntülenen videolarda tırnaklara yönelik fikirler, tüyolar, eğitimler vardı. Bu trend YouTube’un dikey olarak izlenen ‘short’ları aracılığıyla izlendi en çok. Kanadalı YouTuber Cristine Rotenberg bu mevzunun en popüler isimlerinden biri oldu. Yakaladığı şöhretten sonra hazırladığı ojeler dünya çapında milyonlar sattı.
Lofi Girl... Ders çalışmak için ya da şöyle sırtımı dayayıp dinlendirici bir müzik çalsın diyen biriyseniz belki de Lofi Girl’ü tanıyorsunuz. 7/24 lofi yani low fidelity (düşük ses kaliteli müzik ki bu müzikteki hataları, patlamaları duyduğunuz bir müzik türü olarak kabul ediliyor) hip-hop müzik çalınıyor bu kanalda. Masa başında oturmuş çalışırken, kendisine bir kedinin eşlik ettiği anime bir kız geçenlerde ortadan kayboldu. Sadece müzik ve boş bir koltuk vardı, derken synth-wave müziğe yönelik yeni bir karakter daha çıktı; Lofi Boy. İşte bu arkadaşların videoları da 2023 YouTube trendleri arasında. The Wonderful Journey of Henry Sugar, Isle of Dogs, The Grand Budapest Hotel gibi ünlü filmlerin yönetmeni Wes Anderson’ın ilham verdiği videolar YouTube’un da favorilerinden. İçerik üreticileri Anderson’ın yönetmenlik tarzına benzeyen videolarını yüz milyonlarca kez izletmeyi başarıyor. Abartılı set tasarımları, parlak renkler, retro esintili çekimler, kendi ‘Andersonvari’ kısa filmini oluşturanların kullandığı araçlar.
Trendlerin en tuhafı 12 ayda 65 milyar görüntülenen Skibidi Toilet! DaFuq!?Boom! isimli kanalda yayınlanan içerikler. Bu içeriklerde klozetten çıkan bir kafa ile bu kafanın vücutsuz klozet kafalı arkadaşlarının bir grup kamera kafalı insanla savaşı anlatılıyor. Yani anlatılmaz izlenir bir durum. Hatta bu karakterler öyle ünlü oldu ki peluş bebekleri, kıyafetleri de dahil olmak üzere pek çok ürünleri piyasaya çıktı.
YouTube’daki popüler müzik türleri ülkelere göre değişiklik gösterse de Kanadalı şarkıcılar Karan Aujla ve Ikky’nin zirveye çıkmasıyla Pencap müziğinde büyük bir yükseliş görüldü. Country ve rap bu müzik türünün en yakın takipçisi.
VTuber’lar 2023 yılında 11 milyardan fazla görüntülenerek rekor kırdı. Retrogaming de 2023 yılının ilk yarısında 2007’nin aynın dönemine göre bin kat arttı. Bu trend klasik oyunlarla ilgili her şeyi içeriyor. Eski oyunlar ve konsollar özellikle ‘Y’ kuşağı nostaljisini takip edenleri cezbediyor. Geçtiğimiz 12 ay içinde aralarında Nintendo ve Atari’nin bulunduğu 1980 ve 90’lı yılların konsollarıyla ilişkili videolar YouTube’u salladı!
Açıkçası bu videoların büyük bir kısmını bilmiyordum. Bu yağmurlu cumartesi gününde YouTube’da bir keşif yolculuğuna çıkmak eğlenceli olabilir...