Müjde

Günler geçer, takvimler değişir. Her ayın rengi başka güzeldir. Sonra ramazan gelir, o bir müjdedir. Saatler ona ayarlanır, umutlar ona. Bin kalp birleşir bir pidenin bölündüğü anda. Unuttuğu ne varsa onu bulur insan açlığı hatırladığında.

Öteleri ve ötekini düşünmenin mevsimidir Ramazan. Bu daracık ve sıkışık dünyadan sıyrılıp ferahlamanın fırsatıdır bir bakıma. İnsan masumlaşır, çocuklaşır Ramazanda. En güzel Ramazan hatıraları çocukluktadır daima.

Tüm bunların dışında nostaljik bir festivaldir kimilerine kalırsa. Orucu bir açlık “challenge”ı sanan, yoksulun bir aylık emeğinin karşılığını bir iftara bırakan; öteleri unutmuş, ötekini hiç görmemişler için fena bir eğlence sayılmaz aslında.

Elbet bir gün eğlence biter, bir büyük iftarda herkes emeğinin karşılığını yer. Budur eskimeyen duamız.

Elbet bir gün emekçi ekmekçiye mahcup olmadan alır pidesini. Elbet biter bir parça peynirin günlük emeğe denk geldiği sömürü devri. Elbet gelir insan onurunun ezilmediği, çocukların yatağa aç girmediği o büyük iftar saati.

Bir ay hep beraber aç kalırız, bir gün hep beraber tok kalacağız. Budur muradımız.

Öteyi ve ötekini düşünmek gerekiyor bu muradı paylaşmak için. Ramazanda bunları gerçekten düşünüyor muyuz, emin değilim.

Her yıl her yerde Ramazan programlarına milyonlarca lira harcanıyor. Bunlar bizi gerçekten düşündürüyor mu, pek sanmıyorum. Bu ülkede oruç tutanların sayısı her geçen gün artıyor mu, azalıyor mu; ben saymıyorum.

Ailesinin yanında oruç tutuyor gibi yapan gençler biliyorum. Hiç az değiller. Orucu bozan şeylerle ilgilenenler bu gençlerin oruçla arasını bozan şeyin ne olduğuyla da ilgileniyor mu, merak ediyorum.

Ramazan ayında ötekini gerçekten düşündüğümüzü sanmıyorum. Oruç tutan insanların kamusal alanı adil paylaşamadığını görüyorum. Bu toplumda oruç tutmayan insanlar Ramazan ayında İslam’a ısınıyor mu yoksa İslam’dan uzaklaşıyor mu? Bu soruyu artık cesurca cevaplamamız gerektiğini düşünüyorum.

Ramazan bir müjdeyse ve “müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz” bizim için temel bir ilkeyse bir yerlerde hata yapma ihtimalimizi artık düşünmemiz gerekmez mi?

Mesela İstanbul’da saat 5’deki imsak için saat 2’de başlayan davul sesinin sahura kadar uyumak isteyenlerin uykusunu bölmek, oruç tutmayanları gece yarısı uykusundan etmek, kamusal alanı nostaljik bir heves uğruna işgal etmekten başka ne işe yaradığını gerçekten merak ediyorum. Bu geleneği inatla sürdürmenin ötekini düşünmekle, müjdelemekle olan çelişkisinin tartışılabileceği günleri iple çekiyorum.

“İslamı hakim kılma” düşüncesinin sistem ve güç odaklı bakışın ötesine geçtiği; davetin, müjdenin ve selamın hatırlanması eşiğinin aşılması için bu yazıyla kendi adıma bir adım atıyorum. Bu adımların bizi hep beraber tok olacağımız günlere götürmesini diliyorum.

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
6 Yorum
  • Adnan Topuz / 06 Nisan 2022 08:19

    Vicdanını, ruhunu yatıp kalkmaya, aç kalmaya indirgemiş bir toplumda yaşıyoruz. Yanlışı ne kendisine söyleyebiliyor ne de vicdanına kabul ettirebiliyor. Yeter ki güç bende kalsın diye gözlerini her şeye kapatabiliyor. Bu körlük, akıl tutulmasını kendisine nasıl açıklayabiliyor? Güçlü olduğunu söyleyip, paraya, güce teslim olabiliyor. Trump için rahipten, para için Kaşıkçı cinayetinde vazgeçebiliyor. Dindar halkımız da bunların hepsini seyrediyor.

    Yanıtla (2) (0)
  • Mümin / 06 Nisan 2022 22:25

    Dindar değil halkımız aç. Yuvada anasının vereceği yiyeceği bekleyen kuş yavrusu gibi 11 milyon kişi.Dindarlık taslamasında ne yapsın.

    Yanıtla (0) (0)
  • KARAR OKURU / 06 Nisan 2022 15:39

    Davulcu konusuna değindiğiniz için çok teşekkür ederim. Çalışıyorum, gece biraz geç yiyip sahura kalkmadan orucumu tutuyorum, sahura kalkarsam bir daha uyuyamadığım için iş yerinde işimi layıkıyla yapamıyorum. Hal böyle iken, uykuda davulcunun sesine sinir oluyorum. Bir de ramazan boyunca 3 kez gelip apartmana girip para almadan gitmiyor densizler, apartmanın içinde bile davul çalmışlıkları var. Gelenek adı altında çok ama çok rahatsız edilip üstüne para vermemiz bekleniyor.

    Yanıtla (3) (0)
  • Karar okuru / 06 Nisan 2022 12:36

    "Orucu bir açlık “challenge”ı sanan..." ne demek, Allah Aşkına!

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 06 Nisan 2022 12:27

    Amin.Amin.Amin....

    Yanıtla (1) (0)