Gofret

İç cepte, arkaya saklanmış elde, meyvelerin içinde, çantanın ön gözünde bir paket: Gofret.

Çocukluk anılarına, huzurlu anlara, sakin mutluluklara bir küçük davet: Gofret.

Her yerde satılan, hemen alınan, sevgiyi duyuran, neşeyi çoğaltan bir nimet: Gofret.

“Artık eskisi kadar satılmıyor” dedi geçen gün bakkal. Bir başka gün önümdeki iki delikanlı birkaç gofretin ve kekin fiyatını tek tek sordu. Kısa bir bekleyişten ve cüzdana atılan kaçamak bakıştan sonra en ucuz olanından almaya cesaret edildi.

Peynirin, yağın, çayın, deterjanın ateş pahası olduğu günlerde bir küçük gofret de lükse dönüştü gözümüzün önünde. O iç cepten çıkan gofretin neşesi kaç ailede kaç kez eksildi acaba? TÜİK, bunun istatistiğini de verebilir mi bize?

Ay sonunu getiremeyen kaç aile çocuğuna bir gofret götürmemenin mahcubiyetini yaşadı. Maliye bakanının elinde bunun verisi de var mı acaba? Gözlerindeki ışıltı bu tabloyu da mı parlak gösteriyor yoksa ona?

Gelirken çikolata isteyen çocuğuna “unuttum” demek zorunda kalan kaç baba oldu bu yıl? Babaların her geçen gün artan bu yükü nasıl taşıyacağını biliyor mu Tayyip Bey?

Yanlış ekonomi politikalarının bizi derin bir krize sürüklediği ortada. Gıdada ve barınmada aşırı seviyelere ulaşan enflasyon, hayatı giderek daha da acılaştırıyor. Orta sınıfta olup öğün atlayan, temel gıda maddelerini alamayan birçok kişi tanıyorum. Alt sınıfın yaşadığı krizse ne yazık ki çok daha derin ve yıkıcı, gördüğüm örnekleri anlatmaya utanıyorum.

Zaten artık büyük bir utanç içinde yaşıyorum. İnsan onurunun ve alın terinin bunca aşağılandığı bir zamanda başka türlü nasıl yaşanır bilmiyorum. İnsan yanımı unutmamak ve onuruma sahip çıkmak adına utanmayı seçiyorum. Fakat asla utançtan eğmiyorum başımı, bu utanç dik tutuyor beni.

Çünkü dik durmak zorundayız. Şu üç günlük dünyadan bir gofret neşesi alıp gideceğiz. Şuncacık dünya için eğilemeyiz.

Alt ve orta sınıfların en sürpriz tatlısı olan gofretin bile lükse döndüğü günlerde ucuz gündemleri ve kısır tartışmaları terk edip itirazı büyütmekten başka çaremiz yok. İtirazı krizden daha hızlı büyütürsek gofreti de yeniden sürprizleştirebiliriz belki.

Deneyelim o halde.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.