ETF Geldi Ama Fiyatlar Düşüyor?
Bir spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF)'nin onaylanmasının ardından, Bitcoin'in değeri sadece iki gün içinde yaklaşık %7 oranında keskin bir düşüş yaşadı. Bu makale, BTC fiyatındaki bu düşüş trendinin arkasındaki nedenleri inceleyelim. Biraz teknik olacak,
11 ve 12 Ocak tarihleri arasında, Bitcoin'in fiyatı %6,8 oranında düştü, bu da duyuru sonrası satış yapılacağı yönündeki ayı piyasası teorisini destekler gibi görünüyor. Bu düşüş, 90 gün içinde Bitcoin'in değerinde yaşanan %75'lik bir artışın ardından, spot ETF'nin 11 Ocak'taki ilk işlem gününde zirveye ulaşmasını takip etti. Son zamanlardaki düşüş, $43,180 seviyesine kadar gerileyerek muhtemel bir piyasa doygunluğunu ve sonrasında bir fiyat düzeltmesini işaret ediyor.
Piyasa analistleri şimdi, özellikle geçtiğimiz hafta boyunca $47,000 seviyesinin aşılamamasının ardından yatırımcılar arasında büyüyen bir ayı piyasası eğilimi olup olmadığını düşünüyor. Olası bir açıklama, ETF başlatılmasının beklentisiyle Bitcoin satın almış olan piyasa yapıcıları ve büyük ölçekli yatırımcıların şimdi potansiyel kayıplarla karşı karşıya olmalarıdır. Bu senaryo, 100 günden daha az bir süre içinde gerçekleşecek olan Bitcoin yarılanma olayını düşününce daha da güçleniyor. Bu olayın, madencilerin ellerindeki Bitcoin'lerin bir kısmını satmaları için baskı yaratacağı bekleniyor. Bitcoin News tarafından bildirildiği üzere, madencilerin borsalara yaptıkları işlemler altı yılın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda, 1 milyar dolarlık BTC hareket etmiş.
Ancak, CryptoQuant'tan gelen verilere göre, madenci transferlerindeki bu tür artışlar tarihsel olarak fiyat düşüşleriyle uyumlu olmuş, Haziran ve Kasım 2022'de, ve Mart ve Ağustos 2023'te görüldüğü gibi. Bu, boğa yatırımcıları için cesaret verici olabilir, ancak madencilerin net akışları ile Bitcoin fiyat hareketleri arasında kısa vadeli bir ilişki olmadığına dikkat etmek önemlidir.
Yatırımcıların gerçekten bir ayı piyasası duruşu benimseyip benimsemediklerini değerlendirmek için, Bitcoin türevlerinin incelenmesi hayati önem taşımaktadır. İlginç bir şekilde, toplam vadeli işlemler açık ilgisinde %14'lük bir artış yaşanmış, bu da yatırımcıların kaldıraçlı pozisyonlara olan ilgisinin sürdüğünü göstermektedir. CME, %30'luk bir piyasa payı ile öncülük etmektedir. Ayrıca, uzun ve kısa pozisyonlar arasındaki kaldıraç talebindeki denge, BTC vadeli işlemler finansman oranının 4 Ocak'tan bu yana haftada %0.2'de sabitlenmesiyle kanıtlanmıştır. Bu, son fiyat düşüşünün aşırı kaldıraç kullanan perakende yatırımcılar tarafından yönlendirilmediğini göstermektedir.
Piyasa duyarlılığı, Bitcoin opsiyonlarındaki aktivite üzerinden de ölçülebilir. Şu anda, put-to-call oranı 0.35 ile 0.65 arasında değişmekte, bu da put (satış) opsiyonlarına daha düşük bir talep olduğunu, yani boğa işareti olduğunu göstermektedir. Yatırımcılar önemli bir fiyat düşüşüne hazırlanıyor olsaydı, bu oran muhtemelen daha dengeli olurdu.
12 Ocak'taki düşüşün nedenlerinden biri, spot ETF'nin işleyişi, yaratılışı, itfa süreci ve fiyat oluşumu süreçleri hakkındaki karışıklığa bağlanabilir. Bu belirsizlik, bazı brokerler tarafından getirilen kısıtlamalarla birleştiğinde ve önceki yanlış ETF onaylarından kaynaklanan şüpheci bakış açısıyla birleştiğinde, fiyat düzeltmesine katkıda bulunan korku, belirsizlik ve şüphe (FUD) yaratmış olabilir.
Bu piyasaları analiz ederken, kripto para biriminin orada bulunan en kolay manipüle edilen varlık piyasalarından biri olduğunu unutmamak her zaman önemlidir. Komplo teorisyeni olmak istemem ama, herkesin ETF haberleri konusundaki heyecanını artıran ve daha sonra kurumsal satışlarla piyasayı dibe vurarak, Blackrock gibi büyük şirketlerin birikim için başlangıç noktası olarak kullanmak isteyeceği tam da istenen pozisyona gönderir.
Şu anda yapılacak en akıllıca şey, yaptığınız yatırımı en az 6 ila 12 ay boyunca elinizde tutmaktır. Kurumsal paranın açgözlülüğünüzden faydalanmasına izin vermeyin.