Türkiye Rusya konusunda gerçekçi politika izliyor mu?

Bir süredir zihnimde gezdirdiğim bir soru üzerinde sizlerle birlikte düşünmek istiyorum. Başlıktaki soru ilk bakışta yadırgatıcı gelebilir. Çünkü genelde Türkiye’nin Rusya – Ukrayna savaşında dengeli bir politika sürdürdüğü kanaati paylaşılıyor. İktidar bunu iddia ediyor, muhalefet de pek sorgulayıcı değerlendirmelere gitmiyor. Ancak ben bu sorunun sorulması gerektiğini düşünüyorum. Gelişmeleri şöyle topluca görelim:

Rusya NATO’ya girebilir ihtimalinden yola çıkarak Ukrayna’ya savaş açtı.

Daha temelde Putin’in açıklamaları ile de ortaya çıktı ki aslında Ukrayna’yı Rusya bütünlüğü içinde görüyordu.

1914 yılında Kırım’ı ilhak etti.

Son olarak da uyduruk bir halk oylaması ile dört Ukrayna şehrini ilhak etti.

Türkiye Kırım’ın ilhakını da en son referandum tiyatrosunu ve peşinden gelen ilhakları da tanımadı.

ABD ve AB ülkeleri de bu Rus hamlelerini tanımıyor.

Üstelik ABD ve AB Rusya’ya karşı yaptırım uyguluyor ve Ukrayna’ya yardım ediyorlar.

Ancak ne Rusya’ya yönelik ambargolar ne de Ukrayna’ya yardımlar Putin’in son hamlelerine mani olamadı.

Batı dünyası Putin’e yönelik yaptırımları daha da artırıyor. Buna karşılık Putin nükleer silah dahil her şeyin gündemde olduğunu, üstelik bunun blöf olmadığını açıkladı.

Batı dünyası Putin’in durdurulması gerektiğini düşünüyor, bu sebeple de Putin’in gaz kesme ve milyonlarca Ukraynalı göçmeni barındırma vs gibi özellikle Avrupa ekonomilerini zora sokan tahditlerine boyun eğmemeyi tercih ediyor.

Buna karşılık Türkiye farklı bir tavrı benimsedi.

-Bir kere Ukrayna’ya saldırıyı onaylamadı. Ukrayna’yı yer yer desteklediği de bir vakıa.

-İlhaklara da tepki gösterdi.

-Hatta bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan diliyle Batı’nın Ukrayna’yı yeterince korumadığı gibi açıklamalar yaptı.

-Ancak Batı dünyasının uyguladığı ambargoya -özel konumunu gerekçe göstererek- katılmadı.

-Hatta Rusya’ya ambargonun delinmesi gibi okunan pencereler açtı. Rus turistlerin kredi kartı niteliğindeki Mir’in kullanımına zemin hazırladı. Ta ki Batı, Türk bankalarını bu sebeple uyarıncaya ya da tehdit edinceye kadar.

Türkiye’nin bu tavrında “özel” durumu olduğu ifade ediliyor. Doğru, Rusya ile özel ekonomik ilişkiler var. Doğru, Türkiye ile Rusya komşu. Doğru, Erdoğan’ın Putin ile özel dostluğu var. Doğru, Rusya’nın ve her çılgınlığı yapabileceği görülen Putin’in tamamen köşeye sıkıştırılmasındansa bir çıkış yolu - bir iletişim kanalı olması daha doğrudur. Bu imkan tahıl probleminin aşılmasında, esir değişiminde olumlu sonuçlar almaya imkan verdi.

Bir şey daha; Savaşın mağduru Ukrayna bile Türkiye’nin bu duruşundan çok rahatsız değil.

Bu durumda ne denebilir ki Türkiye’nin politikasının gerçekçi olup olmadığı noktasında?

Ne söylenebilir?

“Putin’in bu politikasının geleceğe yönelik uyandırdığı kaygıları ne ölçüde önemsiyoruz?” sorusu sorulabilir mesela.

Sayın Cumhurbaşkanı Putin ile görüşmesinde bu ilhakları, uyduruk referandumları eleştirdiğinde nasıl bir karşılık alıyordur mesela.

Rusya, Türkiye toprakları üzerinde hak iddia etmeyen bir ülke değil. Putin zihniyetinden ilelebet emin miyiz ülkemiz bakımından, mesela?

Stalin, Putin veya başka bir isimle yeniden bedenlenip Kars, Ardahan, Artvin’den başlayıp Boğazlar üzerinde ağız sulandırmaya başlamayacağından ve mesela NATO - Batı desteğine ihtiyaç duyulmayacağından emin miyiz?

Şanghay projesini gerçekten iyi ölçüp biçtik mi? Yoksa “Batı alerjisi” dünya değerlendirmelerimizi haddinden fazla mı etkiliyor?

Meral Akşener en son değerlendirmesinde “Putin’in her yeri Suriye’ye benzetme yolunda ilerlediğini” söyledi. Akşener ciddi bir stratejik değerlendirmenin ürünü olarak nitelenebilecek çıkış yaptı.

“Cumhurbaşkanımız dış politikada şahsi dostluklarla her şeyi yoluna koyar” tarzındaki bir zaaf -evet zaaf- dikkate alınıyor mu, sormak isterim.

“Emin miyiz Putin’den?” diye sormak isterim.

“Biraz fazla angaje olmadık mı Putin’li yürüyüşe?” diye sormak isterim.

“Batı karşıtlığı diplomatik esnekliği devre dışı bırakacak ölçüde kategorik nitelik kazanmadı mı?” diye sormak isterim.

“Tek adam yönetimi noktasında Putin benzeşmesi Türkiye’ye zarar verecek boyutlara ulaşmadı mı?” diye sormak isterim.

Belki zihin açar bu sorular diye düşündüm.

YORUMLAR (79)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
79 Yorum
  • Vedat Aslan / 15 Ekim 2022 07:50

    Rusya güvenilmez diyorsunuz da,Batı çok güvenli mı sizce?

    Yanıtla (2) (0)
  • Karar / 15 Ekim 2022 12:46

    En azından 2. dünya savaşından sonra batı bloku ülkelerinden ( kolay olsun diye bunları NATO üyesi ülkeler olarak adlandıralım) herhangi birinin bir başkasının ülkesini ve topraklarını ilhak ettiğini görmedik. Oysa Rusya bunu defalarca yaptı. Bu da kimden çekinmemiz gerektiğini gösteriyor.

    Yanıtla (0) (2)
  • Hasan Doğru / 14 Ekim 2022 20:12

    Rusların sıcak denizlere inme politikası her zaman için diridir. Rus ile diyalog olur ama Rusla dostluk güven vermez.

    Yanıtla (2) (0)
  • Türkoğlu / 14 Ekim 2022 18:46

    Türkiye'yi yönetenlerin ve yönetme iddiası olanların kanlı, acılı Türk-Rus tarihini çok iyi irdelemeleri, bilmeleri gerekmektedir. "Ayı derisinden post moskoftan dost olmaz" sözü laf olsun diye söylenmiş boş bir söz değildir. Bu sözün altında koca bir tarihi yaşanmışlıklar yatmaktadır. Bu bölgede rusya ile çıkarlarımuz %90 çatışır

    Yanıtla (2) (1)
  • Kararli / 14 Ekim 2022 18:14

    Abdulhamitte iktidara gelince Ruslarla yakınlaşma politikası izler ve meşhur yedi yıl sürecek doksanüç harbi patlak verir .Bütün kaynaklar yok olur ve askerimiz bu savaşta büyük kayıp veririz rusyayla her yakınlaşmanın faturası ağır olur ,umarız biran önce bu yanlıştan dönülür Ruslardan on asırdır çekmişiz gerçi batılılarda ondan aşağı kalmazlar kurtuluş savaşında topyekün hareket ederek bu vatanı yok etmekte birleşirler lakin Allah bumillete yeni kapılar acar ve vatanını bayrağını korur..

    Yanıtla (2) (0)
  • insan haklari savunucusu / 14 Ekim 2022 17:00

    Erdogan Putin'le can ciger kuzu sarmasi. Turkiye Nato'nun icinde, Macaristan'la birlikte Rusya'nin ekmegine yag suren bir ulke.

    Yanıtla (0) (0)
  • TB / 14 Ekim 2022 04:53

    Ahmet Bey, Avrupalılar Rusya için "ayıyı dansa kaldırırsanız, dansın bitmesine ayı karar verir" derler. Her konuda ülkemiz çok kötü yönetiliyor, en kısa zamanda seçimleri bekliyoruz.

    Yanıtla (14) (4)
  • Halk hacı / 14 Ekim 2022 12:35

    Ayının biri ortadoğuyu kan ve gözyaşı ile işgal etti. milyonlarca sivil öldūrdü yerinden yurdundan etti darbeler şiddet örgütlerine silah verdi akıl eğitim verdi ozaman avrupa medeniyeti nerdeydi ve nerde ayı onların ayısı.

    Yanıtla (0) (5)
  • düşünceli / 14 Ekim 2022 16:14

    ayıyı ;darmadağan edilen ülkelerin kardeşleri petrol ve parayla beslediler . halada beslemektedirler. önce kardeşin koşacak ki ; sonra komşu avrupa koşsun

    Yanıtla (0) (0)
  • Kararsız / 14 Ekim 2022 08:18

    Sen bunları düşünebiliyorsan, meraklanma Cumhurbaşkanı bin defa daha fazla düşünüyordur.

    Yanıtla (10) (22)
  • Okur / 14 Ekim 2022 09:27

    Çok emin olma. Düşünmek biraz da eğitim işidir. Eğitimli beyin foğru ve etkin düşünür.

    Yanıtla (10) (0)
  • emare / 14 Ekim 2022 09:41

    Düşündüğüne dair bir emare yok. aksine bizi batırıyor.

    Yanıtla (8) (0)
  • K.okur / 14 Ekim 2022 10:23

    Okura: CB düşünüyorsa senin düşünmene gerek yok! Kararsızlığını evinde yaşasan başkalarına bulaştırmasan olmaz mı?

    Yanıtla (6) (0)
  • soruYorum / 14 Ekim 2022 11:38

    Kardeş senin gibi sadece seçimlerde oy verip,yaşanan şeyleri görmeyen,düşünmeyen ve nasıl olsa devleti yönetenler bizim yerimize düşünüyor diyen o kadar çok ki ! Sizler AKP' nin en güvendiği kitlesiniz.

    Yanıtla (4) (0)
  • düşünceli / 14 Ekim 2022 16:12

    Reis düşünüyordur da, doğru düşünemiyor korkumuz O; Nede olsa zırt pırt Kandırıldığını itiraf ediyor, Allah da millet de affetsin demekten başka sorumluğu da yok. giren bize giriyor ya abi o yüzden düşünüyoruz.

    Yanıtla (1) (0)
  • Ercan loğoğlu / 14 Ekim 2022 14:36

    Senelerce batı batı dedik de ne oldu, Sn. yazar siz başkan olsaydınız nasıl bir politika izlerdiniz, son derece klasik şeyler yazmışsınız.

    Yanıtla (3) (6)
  • EbuAhmet / 14 Ekim 2022 14:17

    Sadece şu soru bile PUTİN ve rusyadan uzak durmamıza yetmez mi? PUTİN ve Rusya PKK bölücü terör örgütünün moskovadaki bürosunu neden kapatmaz ve bu terör örgütüne bakışı nedir? Hadi bu soruyu sor dostun Putin'e Erdoğan.Alacağın cevabı da milletle paylaş,varmısın?

    Yanıtla (7) (1)
  • arif emre / 14 Ekim 2022 13:55

    Tafsilata gerek yok.atalarimiz ayidan post rusyadan dist olmaz demislerdir.gecmiste turk dunyasinda,osmanlida yakin tarihte afganistanda yasananlari unutan,tarih suur ve bilincinden yoksul akp iktidari ,yanlis denizde yanlis kisilerle kurek cekiyor.bu dostlugun(!)sonunun turkiye lehine olmayacagi apaciktir.

    Yanıtla (4) (0)
  • konuk1 / 14 Ekim 2022 13:26

    putin rte'yi iktidarda tutmak için her yolu kullanıyor lakin bunlar ayı burnundaki halkadan kurtuluncaya kadar bizim bir sözümüz var derki kurt yediği ayazı unutmaz moskof Türkiye için yapıyor ise şehid haberi gelen yerlerde önünden çekilse

    Yanıtla (1) (0)
  • A. Şevket Börtücen / 14 Ekim 2022 08:46

    Türkiye'nin coğrafi alan ve konumundan ileri gelen jeostratejik bir konumu, tarihinden gelen bir coğrafi egemenliği var. Bu durum komşuları (oldukça çok sayıda) arasındaki savaşta kendisine rol/fırsatlar yaratır. Mevcut iktidarın yaptığı bu rolleri oynamak ve fırsatlardan yararlanmaktır. Mevcut iktidarın savaş öncesi siyaseten ve ekonomik sıkışıklığı göz önüne alındığında şu denebilir: "körün istediği bir göz, Allah verdi iki göz".

    Yanıtla (1) (1)
  • K.okur / 14 Ekim 2022 12:38

    Kör nankörlük eder iki göz bana fazla der gözünü çıkartır gene kör kalır. Topal da bundan cesaretle yaşlı körü kolayca devirip koltuğuna kuruluverir:))

    Yanıtla (1) (0)
  • yalçın / 14 Ekim 2022 12:10

    Erdoğan rüzgarda savrulan yaprak gibi savruluyor. Bir Şangay cı bir Rabi acı bir Natocu bir tam bağımsız devam edip gidiyor.

    Yanıtla (6) (0)
  • Karar okuru / 14 Ekim 2022 12:09

    Bunların gözleri görmüyor, kulakları duymuyor, kimseyi dinlemiyor, körü, körüne yürüyorlar. Rabbim ülkemizi bu tür belalardan korusun, inşallah.

    Yanıtla (3) (0)
  • Ahmet Dursun / 14 Ekim 2022 09:01

    Türkiye'nin hangi dış politikası gerçekçi ki Rusya politikası gerçekçi olsun. Irak'mı, Suriye'mi, Yunanistan'mı, ABD'mi, hangisi ile tutarlı bir dış politika izlemiştir? Türkiye'nin yapmaya çalıştığı ABD ile Rusya'yı birbirine karşı kullanmaya çalışmaktan ibarettir. Bunu biz sıradan insanlar olarak görüyoruzda ABD ile Rusya görmüyormu. Ayrıca bu durum güvenilir ülke imajına zarar vermekten başka da bir işe yaramıyor.

    Yanıtla (5) (2)
  • Bekir Uney / 14 Ekim 2022 12:09

    Iutfen herhangi bir tv kanalından AB.devletleri ile ilgili haberleri izleyin.Dün ABD. Devletleri askerimizin başına çuval geçirdi diye üzülen ve suriye nin doğusunda terör ordusu kuran yunanistan da 9 tane üst kuran AB. dersen hakeza.Bizde AB.ne uyupda şu günlerde her saat vatandaşına olumsuz beyanların verildiği bir ülkemi .olsaydık.Isbilenin kılıç kasabanın demişler.Resimden ve tüm çalışanlardan Allah razı olsun.

    Yanıtla (1) (2)
  • Karar okuru..!.. / 14 Ekim 2022 11:39

    Türkiye Rusya konusunda gerçekçi politika izliyor mu?..Evde yemek pişiyor D.gaz ile,,Kış icin şuan sıkıntı gözükmüyor,,Sanayii uretimin de belli,,Bu durumda ne yapabilirsin..Batı dolaylı yollardan ticaret yapıyor Rusya ile...Biz tabi ki KENDI CIKARIMIZA göre ve tek tarafa ağırlik vermeden hangi bolgede işimize ne geliyorsa onu yapacagiz..Balkanlarda,UkraynadaKafkaslarda Bati ile..Ortadoguda Rusya ile vb durumlari gözeterek ICPOLITKA ustu Milli Strateji ile hareket etmeliyiz Derviş baba..

    Yanıtla (0) (0)
  • MAHSUS / 14 Ekim 2022 11:33

    Pragmatizmi (faydacılığı) ilke edinmiş, sivil ve siyasi hayatında sürekli eksen değiştirmiş, anı düşünerek ve anı yaşayarak sürekli tökezleyen, yanında yakınında "bir bilen" olduğunda kendisine tehdit olarak görüp imha eden muktedirimiz aşağıdakilerden hangisi/hangileridir? A) Ecevit. B) Erbakan. C) Demirel D) Özal E) Erdoğan Not: Doğru cevap verenlere RUSYA vatandaşlığı verilecektir(!)..

    Yanıtla (2) (0)
  • ALİ / 14 Ekim 2022 11:33

    ALİ:SN.YAZAR, Ortak olduğumuz nato(ABD_YUNAN_FRANSA) burnumuzun dibindeki adaları en moderin silahlarla donatmış iken.ırak,suriye,libya parçalanmış iken,daha batıyı savunan yazılar yazılması pek hayra alamet değil. bereket REİS HERŞEYİN FARKINDA.

    Yanıtla (1) (4)
  • H.Ak / 14 Ekim 2022 10:32

    Dış siyaset bitik, iç siyaset bitik,devlet adamı ağırlığı yok,parmak sallamayla olmuyor bu işler.

    Yanıtla (7) (4)
  • A. Şevket Börtücen / 14 Ekim 2022 03:15

    Bana göre bir çok yazar yazılarında aynı hataya düşüyor. O hata da şudur: 'Özelden genele ulaşmak'... Yazıdaki konuya temel olan savaşı ortaya çıkaran dinamikler soruşturulmadan Türkiyenin pozisyonları/stratejileri/politikaları üzerine değerlendirmeler/yorumlar yapılıyor/yapılması isteniyor. Bu savaşın ortaya çıkışının en önemli dinamiklerinden biri ABD'nin, Çin'in ve Rusya'nın dünya üzerindeki hakimiyet alanlarını genişletme stratejileridir. Bir diğer dinamik de 'küreselleşme' olgusudur...

    Yanıtla (7) (7)
  • K.okur / 14 Ekim 2022 10:18

    Bu yorumu beğenmeyen de gazete okumasın tartışmalara katılıp da cahilliğini gözlere sokmasın!

    Yanıtla (0) (3)
  • K.okur / 14 Ekim 2022 10:15

    Batı dünyası Erdoğan Türkiye’sini Rusya’ya yaklaştırıp Putin Rusya’sını kontrol altına alıyor. Putin de Erdoğan Türkiyesi üzerinden mesajlarını batıya iletiyor. Yani Putin Erdoğan’a mecbur, çünkü Erdoğan’ın arkasındaki büyük patrona ulaşmak zorunda. Erdoğan da bunu bilerek rahat hareket etme imkanı yakalamış oluyor. Sansür yasası da aynı bu rahatlıktan çıkıyor. Erdoğan’ın çıkarları nispeten Batının çıkarlarıyla örtüşmesi de (örtüştüğü kadar tabi) Erdoğan iktidarının devamını sağlıyor.

    Yanıtla (4) (0)
  • Ali Rıza / 14 Ekim 2022 00:20

    Gerçekçi politika izliyor, çok iyi götürüyor, destekliyorum…!

    Yanıtla (11) (17)
  • Okur / 14 Ekim 2022 09:47

    Gerçekçi mi? Neresi gerçekçi, Ukrayna'da katliam yapan, Kırım halkını Ukrayna'ya karşı savaşa zorlayan, kanlı katille kol kola olmak bu milletin şanlı geçmişine yakışmaz. Ekonomik çöküşün ardından mecburiyetler olabilir ama bu çok öteye geçti, Putin Türkiye'yi kullanıyor, biz de onları mı , hayır!? İki yüzlü bir politikaya doğru savruluyoruz. Çık o zaman Nato'dan, geç AB'den, geç F-16-35 istemekten. Git bağımsız devletler topluluğuna katıl. Şanghay yolu kapalı.

    Yanıtla (1) (0)
  • Bekir Uney / 14 Ekim 2022 12:24

    Sayın okur ABD. bu olayda ne zararı var.Başına göre ABD.enerji şirketleri dev kazançlar elde ediyor.Önemli bir nokta Ukrayna askerleri nato silahlarının kullanmasını ne zaman öğrendi.Geçelim bunları orada savaşanlar nato askeri.Evet tarih den bahsediliyor o oyle olsa daha dün Almanya Avrupa Devletlerine kök sokturmedimi.Tüm hesap ABD. Avrupalıları yola getirmek için ya için yapılmıştır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Akisne. / 14 Ekim 2022 09:48

    Gurur verici bir politika olmadığı açık.

    Yanıtla (2) (1)
  • Kararla kararlı / 14 Ekim 2022 08:40

    Aslanla mı dost olacağız kaplanla mı?İkisinden de kollanmak yerine birini diğerine tercih etmek yanlış bir yol.Aslandan sakınıp kaplanın yanına oturmak ne kadar akıllıca? Bir gün o kaplanın da karnı guruldayacak.

    Yanıtla (4) (2)
  • Takipci / 14 Ekim 2022 08:03

    20 yilin aci tecrubesi ile biliyoruz, PARA neredeyse Reyis orada. (kafir) Batidan Para(borc) umidi dogarsa, Reyis aninda cark eder, zaten onun en iyi bildigi sey carketmek ve bozusmak, nasil olsa elinde Basortusu(aslinda Turban) gibi kullanisli bir arac var...

    Yanıtla (15) (3)
  • Ömer Nuri ÇAĞLAR / 14 Ekim 2022 07:49

    Allah cc Razı olsun. Sevgili Hocam. ÜLKEMİZ Rusya ile 13 sefer Savaş yaptı 1 kazandık 12 kaybettik Emperyalist bir ülke Şahsi çıkar hesaplarla ülke yönetilmez Rusya. Çin Dünyanın Başına Bela.

    Yanıtla (4) (2)
  • Ali demirci / 14 Ekim 2022 07:35

    Suriye savaşı işidi ortaya çıkışı ile birlikte abd ve rusya türkiyeyi kürtlere karşı tutumunubsınadılar. Türkiyenin her kartı Kürtler üzerinden açacaklarını iyi bildiklerinden her iki güçde özelikle rusya Türkiyenin posasını çıkardı. Her iki güçde Türkiyenin güçlenmesinin küresel manada meydan okumasının onlara nelere mal olacağını iyi biliyor. Biz dedik dinlemediler. Kürtler olmadan türkler var olamaz diye.

    Yanıtla (0) (1)
  • Muammer / 14 Ekim 2022 07:27

    Tüm sorularınızın cevabı net: Denize düşen yılana sarılır.

    Yanıtla (8) (0)
  • Habele-Hubele / 14 Ekim 2022 06:52

    Türkiye'de son 250 yıllık tarih Rusların Türkler ile mücadelesine şahittir ama sokaktaki vatandaş Rusyayı Batının burnunu sürtecek figür olarak dost görüyor. Rusya, Türkiye ilişkisi ABD Türkiye ilişkilerinde krizi derinleştirdi. NATO, F-35 konuları Akdeniz'e hava üstünlüğü Yunanistan'a geçti. Putin Erdoğan iktidarında Türkiyeden stratejik kazanımlar elde etti; NATO'da çatlak vs. Ancak Türkiye ancak taktik düzeyde kalması gereken ilişkiyi öteye taşıdığında sadecak ik düzeyde kazanımlar elde etti.

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar Okuru / 14 Ekim 2022 02:09

    Savaşın mağduru Ukrayna bile Türkiye’nin bu duruşundan (Rusya'ya karşı farklı tavrından) çok rahatsız değil. Çünkü Rusya'nın tamamen köşeye sıkıştırılması durumunda Rusya'nın her çılgınlığı yapabileceğinden korkuyor. Şimdi en azından ABD ve AB'nin olaya hakim olduğu bir savaş var: Hem Rusya ile (Türkiye/başka bir ülke üzerinden) ticaret hem de... Ukrayna'da ölenler değil kendilerinin ekonomileri, menfaatleri daha önemli savaşı isteyenler için.
    Editörün notu: Zelenskiy, Putinle ilişki kuran liderlerin yalnızlaştırılmasını istedi.

    Yanıtla (4) (1)
  • Recep es / 14 Ekim 2022 05:21

    Diktatör korkak olur bir halt yapamaz Putin dönmenin yolunu arıyor bu iş için bizi kullaniyor

    Yanıtla (2) (1)
  • İlker / 14 Ekim 2022 06:21

    Zelensky daha önce de Rus turistlere kapıların kapatılmasını istemişti ama dünya bu,her istediğini alamıyor insan.

    Yanıtla (0) (1)
  • Suleyman ozcelik / 14 Ekim 2022 06:01

    RUSYA isterse bugün bizi ekonomik olarak çökertir yok akkuyu santrali yok s400 ler bunlari bir kalemde silebilicek bir baskanlari var Rusya ile ilişkilerde çok dikkatli olmak lazim

    Yanıtla (1) (2)
  • Sahin / 14 Ekim 2022 01:44

    Putin ile Erdoğan"nın dostluğu var diyorsunuz. Bu dostluk savaştan önce yoktu. Putin Erdoğan"ı kapısında beklettikten sonra dost oldular. Teklifte Erdoğan"dan geldi. "Beni bir daha küçümseme ayıp oluyor dedi. Ondan beri dostluklarï iyi gidiyor. Tabi birde elçiler göndermesi var Anam babam sana kurban olsun diyen elçi öbürüde . Doğuluydu ama doğuyu hep çin zanneden elçiydi.

    Yanıtla (7) (1)
  • Alioğlu / 14 Ekim 2022 01:27

    Sayın Taşgetiren, yazınızı okuyunca düşünmeden edemedim: Batı tarzı yönetim ve yöneticilik zordur! Liyakat sahibi olmak önemli ve gereklidir. Yönetim işinde, hesap verme ve sorumluluk esastır. Hukuka, hukuk düzenine aykırı hareket edemez yargılanırsınız. Hattâ, gelenek ve/veya zorunluluk gereğince parti başkanlığından, bakanlıktan, kamu görevinden istifa etmek zorunda kalırsınız. Halbuki, bizim bu tarafta, Avrasya ve daha doğusunda ise, bir kere ele geçirildi mi, liderlik de yönetim de kolaydı

    Yanıtla (7) (3)