Depremin ardından ikinci felaket! Türkiye'nin her yerinden kötü haberler geliyor: Gözyaşları içinde anlattı

Depremin ardından ikinci felaket! Türkiye'nin her yerinden kötü haberler geliyor: Gözyaşları içinde anlattı

Şubat, Mart ve Nisan aylarında yaşanan zirai don felaketleri, Türkiye genelinde büyük hasara yol açtı. Malatya başta olmak üzere birçok şehirde meyve ağaçları kurudu, üretim büyük ölçüde düştü. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yaşanan durumu Meclis’e taşıyacağını ve çiftçilere acil destek verilmesi gerektiğini açıkladı.

6 Şubat depremleriyle büyük ekonomik kayba uğrayan Türkiye, Şubat, Mart ve Nisan aylarında üst üste yaşanan ve sonuncusu "son 30 yılın en şiddetlisi" olarak nitelendirilen zirai don felaketleriyle sarsılıyor. Ülkenin dört bir yanından tarım alanlarından endişe verici haberler gelirken, depremin vurduğu Malatya'da durum adeta "ikinci bir deprem" etkisi yarattı. Gözyaşları içinde konuşan Malatyalı bir kadın çiftçinin feryadı, yaşanan dramı özetlerken, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da bölgedeki incelemelerinin ardından durumu Meclis'e taşıyacağını açıkladı. Felaketin faturası ağır olacak: Üretim düşecek, fiyatlar fırlayacak, ihracat darbe alacak.

Türkiye genelinde tarım sektörü, bahar aylarında yaşanan ani ve şiddetli sıcaklık düşüşleriyle gelen zirai don kabusuyla boğuşuyor. Şubat ayında Akdeniz'de başlayan, Mart'ta Ege'yi vuran ve Nisan ayında tüm ülkeyi etkisi altına alan don olayları, özellikle meyve ve sebze üretiminde büyük hasara yol açtı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın "2014'ten bu yana en büyük, bazı bölgelerde son 30 yılın en düşük sıcaklıklarının görüldüğü zirai don felaketi" olarak tanımladığı bu durum, ülkenin dört bir yanından üreticilerin çığlıklarının yükselmesine neden oldu.

MALATYA'DA GÖZYAŞLARI VE FERYAT: "İKİNCİ DEPREMİ YAŞIYORUZ"

Felaketin en ağır hissedildiği illerden biri ise depremin yaralarını sarmaya çalışan Malatya oldu. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, dondan tamamen kuruyan kayısı ağaçlarının başında gözyaşları içinde feryat eden Malatyalı bir kadın çiftçinin sözleri, yaşanan trajediyi tüm çıplaklığıyla ortaya koydu:

"Doğal afet ilan etmiyorlar, daha bundan öte ne iyi var? Deprem oldu doğal afet olmadı, bu ne? Bu doğal afet değil mi yani? Neyi bekliyorsunuz siz daha?" diyerek isyan eden çiftçi kadın, kurumuş dalları göstererek, "Hiçbir şey kalmamış zaten. O ağaç seneye de verim vermez. Emeklerimize bak! Daha dün buraları sürdük. Her şey borçla. Mazot borç, gübre borç, ilaç borç... Yaptığımız emekler hep boşa gitti bir yıllık. Çiftçi zaten ölmüştü, bundan da iyice öldü, gitti. Devlet arkamızda dursun, ne yapıyorsa yapsın!" sözleriyle yaşadıkları çaresizliği dile getirdi.

AĞBABA: "TARİHİMİZİN EN BÜYÜK FELAKETİ"

Bu feryat, bölgede incelemelerde bulunan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın tespitleriyle de örtüşüyor. Yeşilyurt, Akçadağ ve Darende ilçelerinde üreticilerle buluşan Ağbaba, sadece meyvelerin değil, ağaçların bile don nedeniyle büyük hasar gördüğünü, birçoğunun kesilmek zorunda kalacağını belirtti. Ağbaba, durumu "Bizim yaşadığımız şimdiye kadar en büyük felaket. 2014’ten çok daha fena. Ağaçlar bile dondan etkilenmiş durumda. Tarihimizin en büyük felaketidir. Adeta ikinci depremi yaşıyoruz," sözleriyle özetledi. Sadece kayısının değil, dut, ceviz, kiraz gibi diğer tüm meyvelerin de zarar gördüğünü belirten Ağbaba, "Maalesef Malatya’da bu yaz kiraz ve diğer meyveler olmayacak. Bu durum sadece çiftçiyi değil, esnafı, tüm Malatya'yı etkileyecek," dedi.

whatsapp-video-2025-04-14-at-09-34-43-3-1.jpg

TÜRKİYE GENELİNDE HASAR BÜYÜK, FATURA AĞIR OLACAK

Malatya'daki bu acı tablo, ülke genelindeki durumu yansıtıyor. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım'ın da belirttiği gibi; Ege ve Trakya'da üzüm bağları, Karadeniz'de fındık, İç Anadolu'da elma, ceviz, patates, erken ekilen şekerpancarı ve kanola, Akdeniz'de narenciye, karpuz ve sebzeler başta olmak üzere sayısız tarım ürünü dondan etkilendi. Özellikle Mart ayındaki anormal sıcaklıklar nedeniyle erken uyanan bitkiler, Nisan ayındaki dondurucu soğuklara savunmasız yakalandı.

Bu yaygın felaketin sonuçları kaçınılmaz: Üretim düşecek, gıda fiyatları fırlayacak, ihracat olumsuz etkilenecek ve en önemlisi, zaten zor durumda olan çiftçi daha da büyük bir ekonomik çıkmaza sürüklenecek.

ÇİFTÇİNİN FERYADI MECLİS'E TAŞINIYOR

Malatya'da çiftçilerin "afet bölgesi ilanı ve borçların ertelenmesi" taleplerini dinleyen Veli Ağbaba, konuyu Salı günü Meclis'e taşıyacağını ve araştırma komisyonu kurulmasını önereceğini belirtti. Tüm Malatya milletvekillerine birlik çağrısı yapan Ağbaba, yarın Vali Seddar Yavuz, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ve ziraat odaları başkanlarıyla bir araya gelerek çözüm yolları arayacaklarını ifade etti. Ülke genelindeki çiftçiler de benzer şekilde devletten acil destek ve anlayış bekliyor.

Türkiye, zirai don felaketinin yarattığı bu çok yönlü krizle yüzleşirken, hem üreticinin mağduriyetinin giderilmesi hem de tüketicinin fahiş fiyatlardan korunması için atılacak adımlar büyük önem taşıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN