EYT çalışmalarında son aşamaya gelinmişken, prim gün sayısını tamamlayıp askerlik ve doğum borçlanmasıyla emekli olmak isteyenler konuyla ilgili detayları araştırmaya başladı. Peki, askerlik ve doğum borçlanmasıyla EYT'den yararlanmak mümkün mü? İşte merak edilen sorunun yanıtı...
Prim günü eksik olanlar eksik günlerini tamamlamak için doğum ve askerlik borçlanmasına başvuruyor. 5510 sayılı Kanun 41. maddesi doğrultusunda, borçlandırılan süre, bu kanunun 38. maddesi gereğince malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına tabi olarak ilk kez kapsama giren tarih öncesindeki süre ise, sigortanın başlama tarihi, borçlandırılan gün sayısınca geriye götürülmektedir.
EYT yasasının kapsayacağı kişiler, borçlanma ve yaş kriteriyle ilgili detaylar yavaş yavaş belli oluyor. Bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken konu hizmet dökümlerini ayrıntılı olarak incelemektir. Özellikle prim günlerindeki mevcut eksiklik gözden kaçırılmamalı.
Ayrıca primlerinin karşısındaki "k,ş,s" harfleri vatandaşların kafasında soru işaretlerine neden oluyor. Söz konusu harfler "Kontrollü, şüpheli, sahte ve paravan işyeri" anlamlarına gelmektedir. İşyeri bu sıfatlardan birini taşıdığında çalışanın primi de tehlikeye giriyor. Çalışanlar sahte sigortalı göründüklerinde emekli olma hakları olsa bile hizmet primleri silinmektedir.
BORÇLANMA DETAYLARI BELLİ OLUYOR
Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin konuyla ilgili yaptığı açıklamasında borçlanmayla işe başlama tarihinin geriye çekilemeyeceğini belirtmişti. SSK, BAĞ-KUR dahilinde sigortalı olanlar için sigorta girişi öncesindeki borçlanmanın niteliği ne olursa olsun hizmet borçlanması başlangıç tarihine geriye çekecektir.
Fakat, memurlar buna dahil edilmiyor. Kişi memuriyetinden önce askerliğini yaptıysa ve tarih 23 Mayıs 2022 öncesi ise emekli olma yaşı etkileniyor. İşçilerde olduğu gibi başlangıç tarihinde öne çekilme olmuyor.
16 yaşındayken iş başlangıcı yapanların ise günlerine ilave yapılacak. Fakat onlarda da iş başlangıcını geriye çekme olmayacak. SSK'lı kadın çalışanlarda 20 sene, erkek çalışanlarda da 25 sene ile 5 bin gün şartı aranacak. Devlet memuru kadınlarda ise 7.200, erkeklerde 9.000 gün aranacak.
Ayrıca 2008 yılı öncesinde sigortalı şekilde çalışma hayatı başlayan ve birçok statüde görev yapan kişilerin son 7 senesine bakılacak. Son yedi sene içerisinde maksimum hangi alanda görev alındıysa o alandan emekli olunacak. 2008 yılı sonrasında sigortası başlayanlarda da bütün çalışma süresinde hangi alanda maksimum görev yaptıysa o alandan emekliye ayrılacak.