Son dakika haberi... Türkiye'ye yaptırımların gündeme geldiği Avrupa Birliği zirvesi sonrası Almanya Başbakanı Angela Merkel "Türkiye'ye silah ihracatının NATO bağlamında tartışılması konusunda hemfikir kaldık" açıklamasını yaptı.
Avrupa Birliği zirvesi sonrası Almanya Başbakanı Angela Merkel'den Türkiye açıklaması geldi.
Almanya'nın 6 aylık dönem başkanlığının son zirvesinde Türkiye'ye yönelik kağıt üzerinde yaptırım kararları alınmasının ardından liderler basın toplantıları düzenledi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, dönem başkanlıkları sırasında Türkiye ile daha olumlu ilişkilere sahip olma umuduyla çalışmış olduklarını belirtti.
SİLAH İHRACATINI NATO'YA HAVALE ETTİ
Martta düzenlenecek gelecek zirve için AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'i Türkiye ile ilişkiler hakkında rapor hazırlamakla görevlendirdiklerine dikkat çeken şansölye, özellikle AB üyesi Yunanistan ve Güney Kıbrıs'ın talep ettiği Ankara'ya silah ambargosu konusunda şunları söyledi:
"Türkiye'ye silah ihracatının NATO üyeleri arasında ve yeni ABD yönetimiyle koordinasyon içinde tartışılması konusunda hemfikir kaldık."
MACRON: YAPTIRIMLAR AB'NİN İSTİKRARSIZLAŞTIRMAYI KABUL ETMEYECEĞİNİ GÖSTERİYOR
Türkiye'ye ekonomik yaptırım talebi kabul görmeyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise zirve kararlarını "Türkiye'ye karşı yeni yaptırımlar, AB'nin yörüngesindeki istikrarsızlaştırıcı eylemleri artık kabul etmeyeceğini gösteriyor" diye değerlendirdi.
Macron bununla birlikte AB'nin Türkiye ile diyaloğa açık olduğunu dile getirdi.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, birliğin göçle başa çıkma konusunda Türkiye ile daha fazla işbirliğine hazır olduğunu söyledi.
Michel "Türkiye ile sorumlu işbirliği istiyoruz" dedi.
AB'DEN SEMBOLİK YAPTIRIM
Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi devam ederken sonuç bildirisinin Türkiye ile ilgili bölümü üzerinde saatler süren müzakerelerin ardından uzlaşıya varıldığı açıklandı. Doğu Akdeniz'de Türkiye ile karşı karşıya gelen Fransa ve Yunanistan'ın ağır yaptırım talebine karşın bildiride, Türkiye'ye yönelik yaptırımların sembolik düzeyde kalması dikkat çekti. AB tedbirler kapsamında, yaptırım uyguladığı Türk şirket ve vatandaşların listesini genişletmekle yetindi.