Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ni sonrası açıklama yaptı. Doğu Akdeniz için bölgesel konferans teklifini yineleyen Kalın "Türkiye, Yunanistan ile önkoşulsuz olarak istikşafi görüşmelere hazırdır" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Türkiye'nin Yunanistan'la istikşafi görüşmelere başlamaya hazır olduğunu söyledi.
Sözcü Kalın, 10-11 Aralık AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonuçlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu.
"TÜRKİYE AB ÜYELİĞİNİ STRATEJİK ÖNCELİK OLARAK GÖRMEYE DEVAM EDECEK"
Kalın, "10-11 Aralık'ta AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde yapılan değerlendirmelerde Türkiye-AB arasında pozitif gündemin hala masada olduğunun vurgulanması önemlidir. Bu süreçten sonra AB liderleri, Türkiye-AB ilişkilerinin stratejik önemini kavrayarak, ilişkileri tıkamaya yönelik hiçbir girişime geçit vermemelidir. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 'AB üyeliğini stratejik bir öncelik olarak görmeye' devam edecektir. Bu süreçten sonra iki tarafın da pozitif gündeme odaklanması tüm tarafların çıkarına olacaktır" ifadesini kullandı.
"GKRY’nin dayatması ile AB, Kıbrıs Türk halkına karşı sergilediği haksız tutumdan vazgeçmelidir" diyen Kalın, şöyle devam etti:
"Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm üretebilmek adına Ada’daki realiteler göz ardı edilmemelidir. Türkiye, Kıbrıs’ın meşru haklarının korunması için her türlü mücadeleye devam edecek ve sorunların çözümü için yapıcı olmayı sürdürecektir. Türkiye, Doğu Akdeniz enerji kaynaklarının adil paylaşımı için her tür yapıcı girişime olumlu bakmaktadır. Nitekim Doğu Akdeniz bölgesel konferansı teklifimizin karşılık bulması bu amaca hizmet edecektir. Birçok defa ifade ettiğimiz üzere Türkiye, Yunanistan ile önkoşulsuz olarak istikşafi görüşmelere hazırdır.
"KRİZLER DAYANIŞMA VE İŞBİRLİĞİ İLE ÇÖZÜLEBİLİR"
Gerçek ortaklığı geliştirmek, karşılıklı saygı ve güvene dayalı bir diyalog çerçevesinde sorunları çözmek ve ilişkilere yeni bir ivme kazandırmak konusunda Türkiye ile AB ülkeleri ortak gündem ile hareket etmelidir. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, göç anlaşması ve vize serbestiyeti konusunda AB, Türkiye’nin beklentilerine somut adımlar atarak karşılık vermelidir. Türkiye-AB ilişkileri siyasi diyalog ve bölgesel sorunların çözümü gibi konularda işbirliği gündemine yoğunlaşmalıdır. Bölgemizde yaşanan krizler ve meydan okumalar ancak dayanışma ve işbirliği ile çözülebilir."
AB'DEN SEMBOLİK YAPTIRIM
Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi devam ederken sonuç bildirisinin Türkiye ile ilgili bölümü üzerinde saatler süren müzakerelerin ardından uzlaşıya varıldığı açıklandı. Doğu Akdeniz'de Türkiye ile karşı karşıya gelen Fransa ve Yunanistan'ın ağır yaptırım talebine karşın bildiride, Türkiye'ye yönelik yaptırımların sembolik düzeyde kalması dikkat çekti. AB tedbirler kapsamında, yaptırım uyguladığı Türk şirket ve vatandaşların listesini genişletmekle yetindi.