Yabancıların Türkiye'de konut, arsa ve fabrika gibi gayrimenkulün tüm fonksiyonlarına yaptığı yatırımda kişi başına düşen alanlar küçülürken, yatırımcı sayısında yüzde 37,1'lik artış yaşandı. Yabancıların lüks ve küçük konutlara yönelmesi dikkat çekti.
Türkiye'ye bu yılın 9 ayında konut, arsa ve fabrikayı içeren gayrimenkulün tüm alanlarına 24 bin 245 yabancı yatırım yaptı. Bu yatırımcıların yatırım yaptıkları toplam alan 5 milyon 636 bin 78 metrekare olurken, kişi başına düşen ortalama alan 232 metrekare olarak kaydedildi.
Geçen yılın aynı döneminde yatırım yapan kişi sayısı 17 bin 686 kişi olurken, toplam alan 4 milyon 407 bin 390 metrekare, kişi başına düşen alan ise 249 metrekare olarak gerçekleşmişti. Böylece bu yıl yatırım yapan yabancı yatırımcı sayısı yüzde 37,1'lik artışla 6 bin 559 kişi daha artarken, yatırım yapılan ortalama alan büyüklüğünde 17 metrekarelik düşüş yaşandı.
2014'e göre yüzde 28 daha fazla yatırım
Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, yabancıların son iki yılda Türkiye'ye yaptıkları yatırımlar incelediğinde 2015 senesinde, 2014'e göre toplam alan bazında yüzde 28 daha fazla yatırım yapıldığını, yatırım yapan kişi sayısının ise yüzde 37 arttığını söyledi.
Yazıcı, "Evet yatırım yapılan alan büyüyor ama yatırım yapan kişi sayısı daha fazla büyüyor, buna paralel olarak da yabancıların parsel başına yatırım yaptıkları alan büyüklüğü azalıyor" dedi.
"Türkiye gayrimenkulde cazibe merkezi olmaya devam ediyor"
Cansel Yazıcı, Türkiye'nin hem sahip olduğu konumu, hem de gayrimenkul yatırımlarındaki kazançlarıyla gayrimenkulde dünyanın cazibe merkezi olmaya devam ettiğini söyledi.
Gayrimenkul yatırımlarında Türkiye'yi tercih eden ülkeler sıralaması temelde 2014 yılı ile aynı olsa da 2015 yılındaki listede farklılıkların gözlemlendiğini belirten Yazıcı, "2014 yılının 9 ayı itibariyle en fazla yatırım yapan ülkeler sırası ile Suudi Arabistan, İngiltere, Kuveyt, Almanya ve Birleşik Arap Emirlikleri iken, 2015 yılında bu sıralama aynı dönem itibariyle Suudi Arabistan, İngiltere, Kuveyt, Almanya ve Katar şeklinde değişmiş durumda" dedi.
Katar'ın geçen senenin aynı döneminde 11. sırada yer aldığını anımsatan Yazıcı, aynı dönemde en çok yatırım yapan ülkeler sıralamasında 12. olan Azerbaycan'ın ise bu sene 9. sıraya yükseldiğini dile getirdi.
Yazıcı, Azerbaycan'dan gelen yatırımlar kişi bazında geçen seneye göre yüzde 17 oranında artarken, yatırım yapılan alan büyüklüğünün ise yüzde 20 oranında artış gösterdiği bilgisini verdi.
İngiltere'nin geçen senenin 9 ayına kıyasla bu sene toplam alan bazında yüzde 51 ile daha fazla yatırım yaptığını, benzer şekilde yatırım yapan kişi sayısının da yüzde 72 artış gösterdiğini vurgulayan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:
"Yani İngilizler geçen seneye kıyasla daha küçük alanlara yatırım yapmayı tercih ettiler. Bunu bir anlamda küçük yatırımcıların da ülkemize olan ilgisi artıyor diye yorumlayabiliriz. ABD vatandaşları geçen seneye nazaran yüzde 37 daha fazla alana yatırım yaparken, yatırım yapan kişi sayısında da yüzde 37 artış yaşandı. ABD vatandaşlarının yapmış olduğu yatırımlarda istikrarlı bir artış söz konusu."
"Yabancı yatırımcılar piyasayı oldukça hareketlendirdi"
Yazıcı, Türkiye'ye en çok yatırım yapan ülke vatandaşları sıralamasında 8. sıraya yerleşen Rusya'nın bu sene yatırımlarını alan bazında yüzde 9,6, kişi bazında ise yüzde 17 oranında azalttığını söyledi.
Bunun başlıca sebebinin Rusya ekonomisinde yaşanan daralma olduğunu düşündüklerini belirten Yazıcı, "Zaten Ukrayna krizi ve petrol fiyatlarının sert düşmesi nedeni ile Rusya'nın 2015'te yüzde 4 civarında küçülmesi bekleniyordu" şeklinde konuştu.
Yabancı yatırımcıların piyasayı oldukça hareketlendirdiğine dikkati çeken Yazıcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu durum henüz grafiğe yansımamış olsa da orta vadede yerli tüketiciyi piyasalara daha fazla güvenmesi anlamında olumlu etkileyecektir. Güvensiz ortama rağmen 2015 senesinin ilk 9 ayında yapılan toplam konut satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 18 artış göstermiş durumda. Faiz oranları yüzde 1 psikolojik sınırının üstünde ancak ipotekli konut satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 33 yükseldi. Yabancılara yapılan konut satışlarının toplam satışlar içerisindeki oranı ise çok az; henüz yüzde 1,7. Ancak bu rakamın 2 sene önce yüzde 1 olduğu düşünülürse, yüzde 99 oranında bir artışın olması önümüzdeki senelerde yabancılara yapılan konut satışlarının nasıl bir ivme kazanacağının da habercisi niteliğinde."