Gelişim döneminde uykusuz kalmak alzheimer riskini arttırıyor. Yeni yapılan bir araştırmayla gençlik döneminde yaşanan uyku kesintileri ve uykusuzluğun ileriki yaşlarda beyinde Alzheimer’a yol açacak hasarlar oluşturduğu ortaya çıktı. Uzmanlar gençlere en az 8 saat uyumalarını öneriyor.
ABD’deki Pensilvanya Üniversitesi beyin cerrahları tarafından yapılan araştırmaya göre uyku bölünmesi ya da uykuya dalma problemi yaşamak beyinde bunamaya sebep olacak dezenformasyona yol açıyor. Fareler üzerinde yapılan araştırmada düzensiz uyku modeline sahip gençlerde görülen Alzheimer ve bunama belirtilerinin, düzenli uyku alışkanlığına sahip yaşıtlarından çok daha fazla olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar, ergenlik döneminde yaşanan beyinsel gelişimlerin yetişkinlere göre daha önemli olduğu konusunda uyarılarda bulunuyor. Gençlerin 18 yaşına kadar, geceleri en az 8 saat uyku uyumaları tavsiye ediliyor. Zira uyku kalitesi ve süresinin insan sağlığını doğurganlıktan anstiyete ve hatta kansere kadar etkilediği belirtiliyor.
Öğretim görevlisi Sigrid Veasey modern toplumda sık sık karşılaşılan iki tarz uyku problemi üzerine bir rapor yayımladı. İlk olarak kısa uykunun beyne olan etkisini araştıran Sigrid Veasey ve ekibi daha sona kronik uyku bölünmesinin etkileri üzerinde yoğunlaştı. Araştırmada kısa uykunun ve uyku bölünmesinin farelerin beyin fonksiyonlarında ve hareketlerinde bozukluklara sebep olduğu gözlemlendi.
Alzheimer hastalarında beynin duyguları kontrol eden ‘locus coeruleus’ bölgesinde ve ‘amigdala’da ciddi değişimler yaşanıyor. Kısa uyku ise bu bölgedeki nöron sayılarının düşmesine sebep oluyor.
Bir başka araştırmaya göre yetişkinlerde yaşanan uyku problemi de Alzheimer’ın en önemli belirtilerinden. Nörolog Lea Grinberg insanların bu sorunları yaşamalarının sebebinin Alzheimer olmalarından kaynakladığını söylüyor.