Ukrayna'da 'Çernobil' seferberliği... UNESCO dünya mirası listesine alınacak mı?

Ukrayna'da 'Çernobil' seferberliği... UNESCO dünya mirası listesine alınacak mı?

Ukrayna, yaklaşık 2 milyon 600 bin kişinin etkilendiği ve tarihin en büyük nükleer kazasının yaşandığı, şu anda ise ülkenin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Çernobil’in, UNESCO dünya mirası listesine alınması için seferber oldu.

Kültür Bakanı Aleksandr Tkaçenko’nun önerisinin ardından 1986’da nükleer facianın yaşandığı ve yaklaşık 2 milyon 600 bin kişinin etkilendiğinin kayıtlara geçtiği Çernobil’deki bir dizi tesisin, UNESCO dünya miras listesine alınması için gerekli hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor.

Mart ayına kadar yapılacak resmi başvurunun ardından UNESCO uzmanları, yaz aylarında Çernobil’i ziyaret edecek. Çernobil’in UNESCO dünya mirası listesine girmesi ise en erken 2023 yılından mümkün olacak.

indir-1.jpg

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını öncesi 2019 yılında ise 125 binin üzerinde turist, Çernobil’i ziyaret etmişti.

indir.jpg

'HEDEF 1 MİLYON TURİST'

Kültür Bakanı Aleksandr Tkaçenko, Fransız Haber Ajansı’nı (AFP) yaptığı açıklamada, Çernobil’in UNESCO listesine girmesiyle burayı ziyaret edenlerin sayısının yılda 1 milyonu aşabileceği umudunu dile getirdi.

indir-2.jpg

Ukraynalı bakan, uzmanların hazırlayacağı özel tur programlarıyla, bölgeyi ziyaret edecek turistlere, küresel ısınma yüzünden önemli bir çevre sorunuyla karşılaşan dünyayı daha iyi korumak için bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi de hedeflediklerini söyledi.

indir-3.jpg

Tkaçenko, Çernobil kazasının yol açtığı büyük insanlık dramının dışında eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) yöneticilerinin “gerçekleri halka söylemelerini zorunlu kılıp, “demokratikleşmenin önünü açan ve SSCB’nin yıkılmasına yol açan bir dizi eylemin başlangıcı olduğunu” savundu.

indir-4.jpg

 

ÇERNOBİL NÜKLEER FELAKETİ

 

26 Nisan 1986'da, o dönem Sovyetler Birliği'ne bağlı olan Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 130 kilometre kuzeyindeki Çernobil kenti, insanlık tarihinin en korkunç çevre felaketlerinden birine sahne oldu.

 

Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin dördüncü reaktöründe yaşanan patlama sonucu çevreye, 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombasının 50 katına eşit miktarda radyasyon yayıldı.

 

Patlamanın ardından radyoaktif madde yüklü bulutlar Türkiye dahil birçok ülkeyi etkiledi.

 

Çernobil nükleer faciası bazı bağımsız araştırmalara göre yaklaşık 200 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak ölümüne sebep oldu.

 

Facianın etkileri nedeniyle yüz binlerce çocuk sakat dünyaya geldi, kanser vakalarının arttığı iddia edildi. Kazanın olumsuz etkilerinin nesiller boyunca sürmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN