Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan: Fonun borçlanma yetkisi var

Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan: Fonun borçlanma yetkisi var

Türkiye Varlık Fonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, "Fonun borçlanma yetkisi var, karar için henüz erken" dedi.

Türkiye Valık Fonu (TVF) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bostan, Bloomberg HT'ye gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, Fonun borçlanma yetkisinin olduğunu ve karar için henüz çok erken olduğunu ifade etti.

Öte yandan yabancıların TVF ile çok ilgilendiğini söyleyen Bostan, "Varlık Fonu kendi kaynağını üretir hale gelecektir. Varlık Fonu'nun özelleştirme gibi bir amacı yok" dedi. Varlık Fonu'nun yıl başından itibaren faaliyete geçtiğini belirten Bostan, varlık satışının temel hedef olmadığını ve Fon'un uluslararası standartlarda bağımsız denetime konu olduğunu kaydetti.

VARLIK BÜYÜKLÜĞÜ 12 TRİLYON

Dünyadaki varlık fonlarının son 10 yılda etkinliklerinin arttığını belirten Bostan "Bir takım tahminlere göre 7.5 - 8 trilyon civarında, bir hesaba göre 12 trilyon civarında varlık büyüklüğü olduğu tahmin ediliyor. 2020'ye kadar da bunun 2'ye katlanması bekleniyor" dedi.

Bu yapının kamu değerlerinin optimizasyonuna yaradığını belirten Bostan "Bunların tek elden stratejik yaklaşımla değerlendirildiğini ve burada bir değer artışı oluşturulduğunu görüyoruz. Türkiye'ye özel bir beklenen faydası da sermaye piyasalarının hedeflenen büyüklüğe gelmemesi ve yeni bir oyuncu olarak kamunun elini taşın altına koyması da bu fondan beklenen bir fayda" dedi.

HEDEFİMİZ

Bostan "Türkiye Varlık Fonu olarak hedefimiz; bunun yönetilmesi için daha iyi stratejiler geliştirmek, hem de değer artışıyla oluşacak yatırım fırsatlarını değerlendirmek" dedi. Bostan temel prensiplerinin kararların ekonomik ve finansal kriterlere dayandırılması olduğunu dile getirdi.

KURUMLARA MÜDAHALEMİZ OLAMAZ

Bostan "Her kurumun tüzel kişiliği var ve bu ona sorumluluklar verir..Dolayısıyla bizim o kurumlara herhangi bir müdahalemiz olamaz, profesyonel bir şekilde hedefleme, performans kritlerlerinin belirlenmesi üzerinnde çalışılır ve bunun üzerinde değerlendirme yapılır" dedi.

10 FARKLI MODELİ İNCELEDİK

Bostan "Türkiye Varlık Fonu'nun gerçek başarısı devraldığı varlıklara kattığı değer olacak. Eldeki mevcut kaynaklarla hangi yatırımları destekleyeceğiz, hangi sektörün ayağa kalmasına katkıda bulunacağız, istihdama nasıl katkımız olacak, tüm bunlar bizim performansımız olacak. Dünyada az bir kaynakla başlayıp birtakım kamudaki varlıkları bir araya getirip yeni değer oluşturup ciddi büyüyen fonlar var" diye konuştu.

Bostan "10 farklı modeli inceleyerek hem bize hem Türkiye'nin varlıklarına uuygun bir model dizayn ettik. Bizim başarımız da böyle ölçülebilir" dedi.

DERECELENDİRME KURULUŞLARINDAN NOT ALACAK

Fonun kredi derecelendirme kuruluşlarından not alacağını söyleyen Bostan "hem yatırım bankalarının hem de reyting şirketlerinin kurumumuza çok ilgisi var. Genel anlamda girişimi çok olumlu buluyorlar, yönetim ile ilgili soruları var, onlara cevap veriyoruz" dedi.

YATIRIMCILAR NE DİYOR?

Bostan, "Epeyce bir tarafla görüştük, hem devlet fonları, hem yatırım bankaları tarafında..Uluslararası yarı devlet - yarı özel kuruluşlarla da görüştük. Hepsi burada bir fırsat olduğunu düşünüyor. Doğru işler yapılırsa ve iyi yönetilirse bunun ülke menfaatine değer ortaya çıkaracağını düşünüyorlar.

Kritik nokta bazı governance prensiplerinin uygulanıp uygulanmayacağı..Şeffaklık, denetim..Tüm bunları benimsedik.En iyi uygulamalara bakarak dizayn etmeye çalıştık. Bu Türkiye'nin büyüme ideallerine ve Cumhurbaşkanımızın Büyük Türkiye prensipine hizmet edecek bir kurum olacak" dedi.

FONU KİM NASIL DENETLEYECEK?

Burada 3 aşamalı denetim öngörüldüğünü söyleyen Bostan "Birincisi bağımsız denetim. Bu uluslararası standartlara bağlı olacak. İkincisi Başbakan'ın yönlendirmesiyle 3 denetim elemanı çalışacak. Rapor hazırlayacaklar, bunun üzerinden de her yıl hem hükümetimize hem TBMM plan bütçe komisyonu'na raporlama yapıalacak. 3 kademeli denetimden bahsediyoruz dünya örneklerinde de böyle..." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN