Türkiye kapıları açarsa 1.5 milyon Suriyeli mülteci Avrupa'ya dayanır

Türkiye kapıları açarsa 1.5 milyon Suriyeli mülteci Avrupa'ya dayanır

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın "Yeni göç dalgası Avrupa'yı vurur" açıklaması gözleri Türkiye'deki göçmenlerin durumuna çevirdi. Yetkililerin hesaplamalarına göre, Türkiye kapıları açarsa 1.5 milyon Suriyeli mülteci Avrupa kapılarına dayanacak.

HİLAL ÖZTÜRK /KARAR.COM

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD, BM ve AB'den gelen "Sınır kapılarını Suriyeliler için açın" çağrısına karşılık "Mültecileri otobüse bindirir yollarız" çıkışı gözleri Türkiye'deki göçmenlerin durumunu çevirdi. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise "Yeni göç dalgası Avrpa'yı vurur" açıklaması ile Avrupa karşısında Türkiye'nin elinin güçlü olduğuna vurgu yaptı. Peki Türkiye sınırlarını açarsa ne olur? Bu sorunun cevabını araştıran Karar.com çarpıcı bilgilere ulaştı. 

Avrupa kabus yaşar

Mültecilerle ilgili uzman kaynaklar, kapıların açılması halinde Avrupa'nın en büyük kabusuyla karşı karşıya kalacağını söylüyor. Türkiye 5 yıl boyunca Avrupa kapılarını sığınmacılara kapatmamış olsaydı, sığınmacılar hayatlarını tehlikeye atmadan, iltica hakkını kullanarak Avrupa'ya geçebileceklerdi. Türkiye'nin kapıları sıkı sıkıya kapaması nedeniyle, Akdeniz'den ölüm kalım mücadelesi vererek Avrupa'ya geçmeyi başarabilmiş yaklaşık 300 bin mülteciyi istemeye istemeye kabul edilmiş gözüküyor.

Seyahat hakları var

Oyca iltica evrensel hukukla tanınmış bir hak. Bu hakkın kullanılmasını engelemek ise uluslararası hukuka göre suç. İki ülke arasındaki mevcut sözleşmelere göre Suriyeliler Türkiye'de mülteci değil, misafir statüsünde. Bu haliyle Türkiye sığınmacı veya misafir olarak kabul ettiği Suriyeliler'in seyahat hakkını da engelleyerek aslında bir anlamda istemeden evrensel haklardan birini ihlal ediyor. Türkiye imzaladığı uluslararası sözleşmelere uyarsa, yani kapılarını açarsa, seyahat özgürlüğünü de sağlamış olacak.

87 bin kaçak Akdeniz'de durduruldu

Akdeniz'den kaçak yollarla geçmek isterken yakalanan veya feci kazalarda hayatlarını kaybeden mülteci sayısı 87 bin 104. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın resmi verilerine bakıldığında 2012 yılından 2016 yılının ilk iki ayına kadar 86 bin 233 kaçak göçmen sağ olarak durdurulabildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN