Son Torba yasa sağlık çalışanlarına ne getiriyor? Son Torba yasa 2018 bugün TBMM'ye sunuldu. Sağlık çalışanları ise son torba yasanın neler getirdiğini araştırmaya başladı. İşte Torba yasa'daki sağlık çalışanlarını ilgilendiren bölüm.
Son Torba yasa sağlık çalışanlarına neler getiriyor? Bugün TBMM Başkanlığına sunulan son Torba yasa teklifinde sağlık çalışanlarını yakından ilgilendiren maddeler de yer aldı. Peki torba yasası sağlık çalışanlarına ne getiriyor? İşte merak edilen bu sorunun yanıtı ve detaylı açıklamalar.
SON TORBA YASA SAĞLIK ÇALIŞANLARINA NE GETİRİYOR?
AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bedelli askerlik düzenlemesinin de bulunduğu "torba kanun" teklifini Meclis Başkanlığına sunduklarını bildirdi.
TBMM'ye sunulan torba yasa ile birlikte, şans oyunlarına ödenecek ikramiye tutarı arttı. Üniversitelerin 2. 3. ve 4. sınıflarından harp okullarına öğrenci alımı 2020 yılına kadar uzatıldı. Sağlık çalışanlarına bir yıla 60 gün yıpranma hakkı getirildi. Sağlık turizmini geliştirmek amacıyla uluslararası sağlık hizmetleri anonim şirketi USHAŞ kuruldu. Doktor ve diş hekimlerinin emekli maaşı arttırıldı. Uzman doktor ve diş hekimlerinin emekli maaşı 2 bin lira, uzman olmayanların ise emekli maaşı bin 533 lira artacak.
Meclis Başkanlığına sunulan, bedelli askerlik düzenlemesinin de yer aldığı "torba" teklifle, 31 Aralık 1993 tarihinde ve daha önce doğan yükümlülerin, bedel ödemek ve 28 günlük temel askerlik eğitimine tabi tutulmak suretiyle askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaları amaçlanıyor.
Teklifin genel gerekçesinde, Türkiye'de son yıllarda yoklama kaçakları ile bakaya sayılarının gittikçe arttığının gözlemlendiği ve bu konuda oluşan birikmenin önüne geçilmesine yönelik geniş toplum kesimlerinden taleplerin dile getirildiği belirtildi.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINA HİZMET SÜRESİ ZAMMI
Teklifle, insan sağlığı hizmetlerinde çalışan sağlık mesleği mensupları için fiili hizmet süresi zammı uygulanacak.
Buna göre, Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, Hemşirelik Kanunu, Eczacılık ve Eczaneler Hakkında Kanun kapsamında sağlık meslek mensubu sayılan, insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışanların bir yıllık çalışmalarına 60 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanması öngörülüyor.
Gerekçede, teklifle, tabip ve diş hekimi emeklilerine, emekli aylıklarına ilaveten ek bir ödeme yapılmasının öngörüldüğü belirtilerek, şöyle denildi:
"Özellikle tıbbi hizmetlerin belirlenerek ihtiyaca binaen verilmesinin teşvik edilmesi, hizmet arzı kapasitesinin artırılması ve gittikçe daha fazla beceri ve eğitim gerektiren bu işleri yapabilen tabiplerin ek ödeme tavanlarının esnetilmesi amaçlanmaktadır. Diğer taraftan, uluslararası sağlık hizmetlerinin kamu sağlık kuruluşlarında ve üniversite hastanelerinde verilmesini teşvik etmek ve bu alanda hizmet arzı kapasitesini artırmak amacıyla tabipler, tabip öğretim elemanları ile diğer sağlık çalışanlarına iş yükü ve iş güçlüğü de dikkate alınarak ilave ek ödeme yapılması amaçlanmaktadır. Ayrıca teklif ile insan sağlığı hizmetlerinde çalışan sağlık mesleği mensuplarının bir yıllık çalışmalarına 60 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanması öngörülmektedir."
Doktor ve diş hekimlerinin emekli maaşı arttırıldı. Uzman doktor ve diş hekimlerinin emekli maaşı 2 bin TL, uzman olmayanların emekli maaşı bin 533 TL artacak.