Türkiye'de milyonları televizyona kilitleyen Türk dizileri, dünyada ses getirmeye devam ediyor. İngiliz The Guardian gazetesi, Türk dizilerinin "dünyayı ele geçirdiğine" dair bir yazı yayınladı. Yurt dışında 100'den fazla ülkede yayınlanan Türk dizilerinin, ihraç konusunda ABD'den sonra ikinci sırada olduğuna vurgu yapıldı.
Türkiye'de izleyicileri ekrana kilitleyen dizilerimiz, dünya çapında ses getirmeye devam ediyor. Dizi sektörü, son dönemde yurt dışına ihraç ettiği yapıtlarla adından söz ettirirken Türk oyuncuların da dünya genelinde ün kazanmasına yardımcı oluyor.
İngiltere'de yayın yapan The Guardian gazetesi Türk dizilerini anlatan bir yazı ele aldı. Pakistanlı gazeteci Fatima Bhutto’nun kaleme aldığı “Türk dizileri dünyayı nasıl ele geçiriyor” başlıklı yazı, Türk dizilerinin Batı televizyonunu küresel anlamda ‘tehdit ettiğini’ öne sürdü. Boğaziçi Üniversitesi’nden Arzu Öztürkmen’in görüşlerine yer verilen yazıda, Türk dizilerinin ‘pembe dizi’ olarak anılmasının yanlış olacağı vurgulandı.
ABD'DEN SONRA İKİNCİ SIRADA
Türkiye'de milyonları ekran başına kilitleyen “Gümüş”, “Binbir Gece”, “Aşk-ı Memnu”, “Muhteşem Yüzyıl” gibi sevilen dizilerin 100 ülkede gösterildiği bilgisine de yer veren Guardian’a göre Türk dizileri, uluslararası satışlar ve küresel çaptaki izleyici sayısı açısından ABD dizilerinden sonra dünyada ikinci sırada.
ERGENÇ VE TATLITUĞ'UN GÖRÜŞLERİ ALINDI
Kanunu Sultan Süleyman döneminde Osmanlı Devleti'ni ve hanedanda yaşanan olayları konu alan “Muhteşem Yüzyıl”ın da anlatıldığı yazıda, dizinin başrol oyuncusu Halit Ergenç’in görüşlerine yer verildi. Muhabir Bhutto’nun ‘ideal Türk erkeği’ olarak nitelediği Ergenç’e göre Türk dizilerini ABD yapımı dizilerinden ayıran özellik, insanı insan yapan duygulara dokunması. Bhutto’nun mail yoluyla görüş aldığı bir başka isim Kıvanç Tatlıtuğ’a göre ise Türk dizilerini başarılı kılan unsur, Avrupa ve Hollywood tarafından henüz keşfedilmemiş öyküler barındırması. Kıvanç Tatlıtuğ kendisini dünya seyircisinin yerine koyarak, Türk dizilerinde ‘empati kurabilecekleri’ hikâyeleri izlediklerini savunuyor.