Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca her gece kılınan bir namaz bir olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Teravih namazı nedir? Terav,h namazının önemi nedir? Teravih namazı kaç rekat ve nasıl kılınır?
Teravih, “rahatlamak, dinlendirmek” manalarına gelmektedir. Yirmi rekat olarak kılınan bu sünnet namazının her dört rekatından sonraki oturuş, “tervîha” olarak isimlendirildi, sonradan bu kelimenin çoğulu olan “teravih” kelimesi Ramazan’da yatsı namazından sonra ve vitirden önce kılınan nafile namazın ismi oldu.
Teravi namazını önemi?
Teravih namazının yirmi rekat olduğu Müslümanların çoğunluğu tarafından kabul edilir. Allah Rasulü (sas) “Kim Ramazan namazını (teravih) inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek kılarsa onun geçmiş günahları bağışlanır?” buyurarak bu namazı teşvik etmiş ve kendisi de başlangıçta ashabına cemaatle kıldırmış, sonraları ise teravih namazının farz kılınabilir ve Müslümanların çoğunluğu da bunu hakkıyla yerine getiremeyebilir, endişesinden dolayı tek başına kılmaya devam etti.
Allah Rasulü’nün vefatından sonra Müslümanlar, teravih namazını Hz. Ebu Bekir döneminde ve Hz. Ömer’in hilafetinin ilk yıllarında tek başlarına, yani cemaat yapmadan kılıyorlardı. Hz. Ömer, bir Ramazan gecesi mescidde herkesin dağınık bir vaziyette teravih namazını kıldığını gördü ve bunun yerine bir imam önderliğinde bu namazın cemaat halinde kılınmasının daha doğru olacağına içtihat etti. Bu amaçla da Übey b. Ka’b’ı teravih imamı olarak tayin etti ve teravih namazı yirmi rekat olarak kıldırdı. Hz. Ömer’in uygulamasıyla teravih namazının rekat sayısı yirmi olarak yerleşti, daha sonra da bu uygulama günümüze kadar bu şekilde devam etti.
Teravih namazı nasıl kılınır?
Teravihi en faziletli kılma şekli, 10 selam ile ikişer rekatlar halinde kılmaktır. Yaygın olan kılma şekli ise, 4 rekatta bir selam vermek suretiyle kılmaktır. 6 rekatta bir selam vererek de kılınabilir. Teravihi iki rekatta bir oturmak suretiyle tek selamla 20 rekat birden kılmak da mümkün. Ancak gece namazlarını 8 rekattan çok olarak bir selamla kılmak mekruh olduğundan teravihi de bu tarzda kılmamalıdır.
Teravih kaç selamla kılınırsa kılınsın, iki rekatta bir mutlaka oturarak kılınmalıdır. Eğer iki rekattan sonra oturmayıp 4 rekattabir oturulmuş ise, o 4 rekatlar iki rekat sayılır. Selam verilmese bile, her iki rekat sonunda mutlaka oturulmalıdır. Teravih namazı dörder dörder kılınıyorsa ilk oturuşta Tahiyyat'dan sonra salavatlar da okunur. Bu, sünnet-i müekkededir. Ayrıca 3. rekatın başında da Fatiha'dan önce yine Sübhaneke okunur.