Bilim dünyasında büyük bir yeniliğin kapısı aralandı! Türklerin adı tıp tarihine altın harflerle yazılacak! Artık hastalık teşhisinde o yöntem kullanılabilir. Dünyada ilk kez yapıldı, sadece nefes vererek hastalığınızı öğrenin...
Türk bilim insanları tarafından dünya genelinde bir ilke imza atılarak, nefesle kalp hastalıklarının teşhis edilmesini sağlayan elektronik burun geliştirildi. Yapılan çalışmada, katılımcılara verilen steril poşetler ve ağızlıklar aracılığıyla toplanan nefes örnekleri, elektronik burun sayesinde yüksek bir doğruluk oranıyla analiz edildi. Bu inovatif çalışma, Hitit Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bilgehan Tozlu liderliğinde gerçekleştirildi ve sonuçlar oldukça başarılı oldu.
YÜZDE 97,19 DOĞRULUK ORANI VAR
Çalışmada 81 katılımcıdan toplam 362 nefes örneği alındı ve elektronik burun sayesinde kalp krizi geçirmiş hastaların nefesleri ile sağlıklı bireylerin nefeslerinin yüzde 97,19 doğrulukla ayrıldığı belirlendi. Aynı zamanda, kalp damar tıkanıklığı olan kişiler ile herhangi bir kalp rahatsızlığı bulunmayan kişilerin nefesleri de yüzde 81,48 oranında doğrulukla tespit edildi. Bu önemli başarı, çalışmanın uluslararası bir dergide makale olarak yayınlanmasının yanı sıra, 2019 yılında yapılan patent başvurusunun 2022'de kabul edilmesiyle de taçlandırıldı.
KANSER HASTALIĞI TEŞHİSİNDE DE KULLANILABİLECEK
Çalışmalara 2015 yılında başladıklarını söyleyen Dr. Bilgehan Tozlu, “Hitit Üniversitesi bünyesinde Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde Prof. Dr. Yusuf Karavelioğlu koordinesinde 2015 yılında kalp hastalıklarının nefesten tespitine yönelik bir çalışma başlatmıştık. 2018-2019 yılları arasında sonuçlarını almaya başladık. Kalp krizli hastalarının nefesleri, sağlıklı insanların nefeslerini yüzde 97 doğrulukla ayırabildi. Yine damar tıkanıklığı ve kalp yetmezliği hastalıklarında sağlıklı kişilerin nefeslerinden ve diğer hastaların nefeslerinden yüksek doğrulukla ayırabildik. Bununla ilgili 2019 yılında patent başvurusu yaptık. 2022 yılında patentimiz tescillendi. Bu sistemi tıbbi cihaz olarak üretme yoluna gittik. Hitit Üniversitesi bünyesinde bu projeyi başlattık” şeklinde konuştu.
Elektronik burun cihazıyla ilgili bilgi veren Dr. Bilgehan Tozlu, bu teknolojinin kanser gibi hastalıkların teşhisinde de kullanılabileceğini belirtti.