Gazze’deki soykırım bütün dünyanın gözü önünde yedi aydır devam ederken İslam dünyası sessizliğini korudu, Batılı devletler her şart altında İsrail’in arkasında durdu. Vahşete karşı yalnızca ‘sokağın vicdanı’ sesini yükseltti. Avrupa ve Amerika şehirlerinde yedi ay boyunca meydanlar hiç boşalmadı. Son haftalarda ise üniversite kampüslerinde 68 baharının isyan ruhu yeniden canlandı.
34 BİNDEN FAZLA ÖLÜME SES ÇIKARAN DEVLET YOK
İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’de işlediği soykırım 7’nci ayını da geride bırakıyor. Havadan, denizden, karadan bomba yağdıran Tel Aviv yönetimi, bütün uluslararası hukuki ve insani normları hiçe sayarak dünyanın gözü önünde 34 binden fazla Filistinliyi katletti. Müslümanlar dahil, dünya başkentleri kefene sarılı bebek cesetlerine sadece sayı gözüyle baktı. Soğukkanlılıkla cinayetleri savunan Netanyahu hükümeti ile ilişkilerini sürdürdü, silah satışları devam etti. Süreçte Filistin halkına en büyük destek ise sokağa çıkan gençlerden geldi. Meydanlarda yükselen vicdani sese devletleri ve şirketleri yönetenler duyarsız kaldı.
‘SİLAH SATIŞI DURSUN KAN AKMASIN’ DİYENE KELEPÇE
Filistin için aylardır seslerini yükselten gençler kampüslerde de ayağa kalktı. ABD’de Columbia Üniversitesi’nde başlayan protestolar hızla büyüdü. MIT, Harvard, Yale, Teksas’a kadar birçok üniversitede çadırlar kuruldu. Washington’un, Netanyahu hükümetine silah desteğine son vermesi istendi. ‘68 ruhu kampüste’ yorumlarını beraberinde getiren eylemler dalga dalga büyüyerek Fransa, Almanya, Avustralya ve Kanada’daki üniversitelere yayıldı. Ancak Gazze’de akan kana sessiz kalan devlet yöneticilerinin emriyle polis müdahale etti. Ters kelepçeli gözaltılar sonrası “Savaşa ses çıkarmadınız, bari vicdanların sesini kesmeyin” tepkisi yükseldi.
SAVAŞ BİTSE DE BOMBA MOLOZLARI 14 YIL TEMİZLENEMEZ
Yaşanan kıyım ve yıkımın bilançosu BM verilerine yansıdı. 360 bin konut, 171 hükümet merkezi, 305 eğitim kurumu, 229 cami, 3 kilise, 32 hastane, 53 sağlık merkezi yıkıldı. 18.5 milyar dolar maddi hasar oluştu. BM, 37 milyon ton bomba enkazının 14 yıl temizlenemeyeceğini açıkladı.
DÜNYA 205 GÜNDÜR GAZZE’DEKİ VAHŞETİ DURDURAMIYOR
SOKAKLAR HAYKIRIYOR HÜKÜMETLER İZLİYOR
Gazze’de aylardır binlerce sivil kadın-çocuk demeden katledilirken ne İslam dünyası ne diğer uluslararası aktörlerden hiçbir etkili adım atılmıyor. Netanyahu’nun katliam makinesine malzeme ve silah akışı sürüyor. Bu durum karşısında sokaklara dökülen insanlar ise polis baskısı ve türlü engellerle karşılaşırken bunun son örneği ABD üniversiteleri oldu.
Kanada
İsrail ordusunun 205 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde can kaybı son 24 saatte 32 artarak 34 bin 388’e yükselirken, insanlık vicdanı sokaklarda ‘artık yeter’ haykırıyor. Ancak ne uluslararası politika sahnesinden ne de şirketlerden katliamcı İsrail’e bir yaptırım gelmediği gibi malzeme ve silah akışı aksamadan sürüyor. Son olarak ABD katliam makinesine 26 milyar dolar daha para akıtırken, dünyanın en prestijli üniversitelerinde İsrail vahşetine karşı yükselen sesleri kısmaya çalışıyor.
Fransa
Avrupa’da birçok ülkede Filistin lehine en ufak açıklamalar bile linç ediliyor. Sokaklarda protestocular gözaltılarla korkutuluyor. Dev şirketlerden de hiçbir adım gelmezken İsrail’in savaş gücüne malzeme akışı kesintisiz sürüyor. Sokağın sesini kısmaya yönelik en somut örnek ise günlerdir ABD’de yaşanıyor.
Almanya
New York eyaletindeki Columbia Üniversitesi’nde başlayan, rektör Nemat Shafik’in polise kampüse giriş izni vermesi ve onlarca öğrencinin gözaltına alınmasıyla başka üniversitelere de yayılan Gazze’ye destek ve İsrail’e tepki eylemleri devam ediyor. The Guardian gazetesinin haberine göre, protestocular, ülke çapında pek çok üniversite kampüsünde 40’ı aşkın çadır kampı kurmuş durumda. Bu süreçte, Columbia Üniversitesi Rektörü Shafik’in protestoları ele alış biçimi ve protestocu öğrencilere muamelesi özellikle eleştiri konusu oldu. New York Times gazetesinin haberine göre, Shafik, üniversite senatosunun eleştirileriyle de karşı karşıya. Buna göre, Columbia Üniversitesi Senatosu, cuma günü yaptıkları oylamada, okul yönetimi hakkında soruşturma çağrısı yapan bir karar metnini kabul etti. ABD’nin Ohio Eyalet Üniversitesi’ndeki Filistin’e destek gösterilerinde de 16’sı öğrenci 36 kişinin kampüse izinsiz girme suçlamasıyla gözaltına alındığı bildirildi. Polis, Atlanta eyaletinde bulunan Emory Üniversitesi’nde kamp kurmak isteyen eylemcilerle çatıştı. Eylemin dağıtılması için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanıldığı belirtiliyor. Geçen haftaki eylemlerde gözaltına alınanlar arasında kızı da bulunan Demokrat Partili Kongre Üyesi İlhan Omar, Columbia Üniversitesi’ndeki eylemcilere katıldı. Omar BBC’ye yaptığı açıklamada, “Bu, sadece 70 kişiyle başlamış bir hareketti. Columbia Üniversitesi üzerlerine gitmeye ve ifade özgürlüklerini ihlal etmeye karar verdiği için şimdi ulusal ve uluslararası düzeyde yayıldı” dedi.
Başkent Washington’da yüzlerce üniversite öğrencisi Georgetown’dan George Washington Üniversitesine yürüdü. Southern California Üniversitesi, 10 Mayıs’ta yapılması planlanan ana diploma törenini iptal etti. Boston’daki Emorson Koleji, Los Angeles’taki Güney California Üniversitesi ve Austin’deki Texas Üniversitesi’nde 200’den fazla kişi gözaltına alındı.