Türkiye'nin sayılı kutu oyunu yazarlarından İhsan Yeniçeri, merak edilen soruları yanıtladı: Neden akla ilk Monopoly geliyor?

Türkiye'nin sayılı kutu oyunu yazarlarından İhsan Yeniçeri, merak edilen soruları yanıtladı: Neden akla ilk Monopoly geliyor?

Türkiye'nin sayılı kutu oyunu içerik üreticisi olan İhsan Yeniçeri, Karar.com için kutu oyunları (diğer bir deyişle masa oyunları) hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Kutu oyunu denince neden akla ilk Monopoly geliyor? Kutu oyunlarının fiyatları gerçekten de yüksek mi? Kutu oyunlarını satın almadan da erişebilir miyiz? Bir çok sorunun cevabını Yeniçeri, meraklıları için cevapladı.

TUNACAN ATALAY

Kutu oyunları içerik üreticisi İhsan Yeniçeri Karar.com'da, bu hobiye ilgi duyanlar için merak edilen soruları yanıtladı. Kutu oyunu denilince akla gelen Monopoly dışında pek çok türde kutu oyunlarından bahseden Yeniçeri, aynı zamanda kutu oyunlarına erişim noktasında maddi durumu yetersiz olanlar için ise mekan önerilerinde bulundu.

"KARAR.COM" SORDU, İHSAN YENİÇERİ CEVAPLADI

gvw-fq9xmaahpgc.jpg

1) Öncelikle kendinizden kısaca bahsedebilir misiniz? Kutu oyunu merakınız nereden geliyor?

Merhabalar efenim. Öncelikle davetiniz için teşekkür ederim. Ben İhsan Yeniçeri. Türkiye'deki birkaç kutu oyunu içerik üreticisinden birisiyim. Kutu oyunu merakımın ana kaynağı çocukken annemin kağıda çizerek ürettiği oyunlardır aslında. Sonrasında ise bunu devam ettiren unsur, birçok yetişkin kutu oyunu severin hatırlayacağı Yuma aile oyunları. Bundan 10 sene kadar önce de modern kutu oyunları ile tanışınca hayatımın büyük bir bölümünü kaplar hale geldiler.

Şu an ise X platformu üzerinde içerik üreterek ve Oyungezer dergisinde yazı yazarak devam ediyorum efenim.

yuma.jpg
Yuma aile oyunlarından "Gırgır" isimli kutu oyunu

2) Kutu oyunu denince insanların aklına Monopoly'den başka bir kutu oyunu gelmiyor. Ancak bir çok türden kutu oyunu örnekleri var. Sizce bunun nedeni nedir? Kolaya kaçmak mı?

Bunun birden fazla nedeni var. Kolaya kaçmak da bu nedenlerden biri. İnsanların bir çoğu Monopoly ve Uno gibi oyunların kurallarını okumamış. Bilinçaltı versiyonlarını oynuyorlar aslında. Yeni bir oyun öğrenmek odak ve merak istiyor.

monopoly.webp
Türkiye'de en çok oynanan kutu oyunlarından Monopoly

Diğer bir nedeni ise insanların başka oyunların varlığından haberdar olmaması. Kutu oyunları hakkında içerik üretmeye başlamamın sebebi de bunu fark etmemdir. Toplumun bir kısmı yeniliklere kapalı olsa da meraklı bir kesim bir yerlerde var. Amacım ise onlara ulaşmak.

kutu-oyunu-icerik-ureticisi-jpg.jpg

3) Kutu oyunlarının ortalama fiyatları ne kadar? En pahalı ve en ucuz kutu oyunlarının fiyatı nedir?

Açıkçası kutu oyunlarının fiyatları birçok kritere göre değişkenlik gösteriyor. Yine de en ucuz oyunlar günümüzde genelde 500 TL civarında bulunuyorlar diyebilirim. Lâkin pahalılık kısmında bir sınır belirlemek pek mümkün değildir. Zira bazı kutu oyunlarının lüks ve özel versiyonları da bulunmak da. Oyunların ortalama fiyatları ise genelde 30 euro yani 1000 TL civarında.

kutu-oyunu-icerik-ureticisi2-jpg.jpg
Rococo: Deluxe Edition

4) Kutu oyunları fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının sebebi nedir? 'Alt tarafı kağıt parçası' yorumlarına bir cevap olacak şekilde yanıtlayabilir misiniz?

Genel kanıya kıyasla kutu oyunları çok makul fiyatlı bir hobi. Dışarıdaki yemek ve sinema fiyatlarını düşününce size aylarca hatta yıllarca güzel vakit geçirtecek bir oyunu almak epey mantıklı geliyor kulağa. Kutu oyunlarını minimum kalitede evde kendiniz bile basmaya kalksanız orijinal oyunun fiyatına yakın bir şey tutuyor. İnsanlar da bu şekilde düşünürse ön yargıları bir nebze kırılabilir. Fakat fiyat eleştirisi hobiyi küçük görme durumuyla alakalı ise o noktada ikna olmaları çok zor. Tek çözüm bunu kendilerince tecrübe etmeleri.

kutu-oyunu-icerik-ureticisi4-jpg-min.png
Ticket to Ride Europe isimli kutu oyunu

5) Kutu oyunlarına merakı olup, maddi olanağı kısıtlı olan kişilere nasıl bir tavsiye verebilirsiniz? Türkiye'de kutu oyunu oynanabilecek yerler önerebilir misiniz?

Kutu oyunlarını ülkemizde almak gittikçe zorlaşıyor. Bunun için en iyi çözümlerden biri takas yoluyla yeni oyunlar denemek. Diğer bir çözüm ise kutu oyunu kafeleri. Bu kafeler son yıllarda epeyce sayısını arttırdı. Birçoğunda giriş ücreti ödeyip gün boyunca istediğiniz kadar farklı oyun oynayabiliyorsunuz. Ankara'da Da Vinci, Sauron Kafe, İstanbul'da Game Gallery ve Goblin Kafe, İzmir'de Meeples & Peoples, Eskişehir'de ise Meeple Kafe'yi tavsiye edebilirim.

kutu-oyunu-icerik-ureticisi1-jpg.jpg
Catan isimli kutu oyunu

6) Son olarak bir aileyi bir araya toplayabilecek, keyifli anlar yaşatabilecek kutu oyunu önerileriniz nedir?

Bu soru benim en çok üzerine düştüğüm konu hakkında olduğu için fazlasıyla memnun oldum. Ben kutu oyunlarının büyük bölümünü ailemle oynuyorum. Ailelerin bu hobiyle tanışması benim için birinci öncelik. O yüzden tecrübelerime dayanarak hem de ülkemizde bulunmasıyla "Ticket to Ride Europe" oyununu rahatlıkla önerebilirim efenim. Hem tekrar oynanabilirliğinin yüksek olması hem de öğrenmesinin aşırı kolay olması büyük avantaj aynı zamanda.

kutu-oyunu-icerik-ureticisi3-jpg-min.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN