Toprağı kazan arkeologlar buldukları şey karşısında adeta donup kaldılar! Boyu 15 metreye kadar ulaşıyor! O küçük canlı bir zamanlar dev kadarmış...
Batı Hindistan'daki bir madende ortaya çıkarılan fosil omurlar, tarihteki en büyük yılanlardan birinin kalıntılarına işaret ediyor. Yapılan tahminlere göre, bu dev yılanın uzunluğu 15 metreye kadar ulaşabiliyordu, yani T rex'ten bile daha uzundu.
Arkeofili'den edinilen bilgilere göre bilim insanları, Gujarat eyaletindeki Panandhro'daki linyit madeninde bulunan 27 omuru inceledi. Bu omurlardan bazıları hala orijinal pozisyonlarında korunmuş durumdaydı. Vasuki Indicus olarak adlandırılan bu dev yılanın, büyük bir pitona benzediği ve zehirli olmadığı düşünülüyor.
Hindistan Teknoloji Enstitüsü Roorkee’de paleontoloji alanında doktora sonrası araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı Debajit Datta'ya göre, Vasuki, uzunluğu göz önüne alındığında, avını sıkıştırabilen, yavaş hareket eden ve pusuya düşüren bir avcıydı. Bu dev yılan, daha yüksek sıcaklıkların hüküm sürdüğü bir dönemde, kıyıya yakın bir bataklıkta yaşıyordu.
YILANIN UZUNLUĞU 15 METREYE KADAR UZANIYOR
Ancak, Vasuki'nin kalıntılarının eksik olması nedeniyle araştırmacılar, yılanın uzunluğunu 11-15 metre arasında tahmin ediyorlar. Ağırlığı ise yaklaşık olarak 1 ton olarak hesaplanıyor.
Adını Hindu tanrısı Shiva ile ilişkilendirilen Vasuki, Titanoboa adlı başka bir dev yılanla boyut olarak rekabet ediyor. Titanoboa, yaklaşık 58 ila 60 milyon yıl önce yaşamış ve 13 metre uzunluğa ve 1 tondan fazla ağırlığa sahip olduğu tahmin ediliyor.
Vasuki'nin kalıntılarının bulunduğu Gujarat'taki Panandhro linyit madeni, geçmişte birçok ilginç fosilin keşfedildiği bir yer olarak dikkat çekiyor. Bölgede, timsahlar, kaplumbağalar, balıklar ve iki ilkel balina olan Kutchicetus ve Andrewsiphius gibi fosillere de rastlanmıştır.
Vasuki, yaklaşık 90 milyon yıl önce yaşamış, ancak yaklaşık 12.000 yıl önce nesli tükenen madtsoiidae yılan ailesinin bir üyesidir. Bu yılanlar, Hindistan yarımadasının Avrasya'ya çarpmasından sonra Hindistan'dan Güney Avrasya'ya ve Kuzey Afrika'ya yayıldılar.