Kobani Davası'nda 72’si firari, 18’i tutuklu ve 18’i de tutuksuz olmak üzere 108 kişinin yargılandığı davada dün karar çıktı. Tutuklu bulunan beş kişiye hapis cezalarıyla birlikte tahliye, 12 kişiye beraat, 13 kişinin tutukluluğunun devamına karar verildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, verilen kararlarla ilgili "İstinaf ve temyiz süreçlerini bekleyeceğiz" dedi.
Gündemi değerlendiren Adalet Bakanı Tunç, Kobani Davası kararları ve Ayhan Bora Kaplan soruşturması ile ilgili açıklama yaptı. Kobani davası için, "İstinaf ve temyiz süreçleri vardır. Bu süreçleri hep birlikte bekleyeceğiz" diyen Tunç, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasındaki gözaltılar için "Soruşturmada gözaltına alınan sivil ve resmi görevliler var. Soruşturmanın sonucunu hep birlikte bekleyeceğiz" ifadelerini kullandı.
İSTİNAF VE TEMYİZ
Kobani Davası kararlarına yönelik konuşan Tunç, Tahliye ve beraat olanların da olduğunu belirterek "İstinaf ve temyiz" süreçlerine dikkat çekti.
Tunç'un açıklaması şöyle
"6-8 Ekim olaylarında 37 vatandaşımız katledildiler. Olayları hepimiz hatırlıyoruz. 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 41 tanığın yargılanmasına başlanmıştı. 25'i çeşitli sürelerde hapis cezalarına çarptırıldı, 15'i de ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. 108 sanık yargılandı, 72'si firari. 36 sanıktan 18'i tutuklu, 18'i de adli kontrolle yargılanıyordu. 24 kişi hakkında cezaları açıklandı, 12 sanık için beraat kararı verildi.
Tahliyeler de gerçekleşmiş oldu. Bu tür terör olaylarının bir daha meydana gelmemesi için birlik ve beraberliğimizi korumamız çok önemli. Terörle mücadele etmeye devam edeceğiz. Demokratik siyaset yapmak isteyenlere alan açıktır. İstinaf ve temyiz süreçleri vardır. Bu süreçleri hep birlikte bekleyeceğiz."
AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI
Tunç, Ankara Emniyeti'nde üst düzey emniyet mensuplarının da gözaltına alındığı Ayhan Bora Kaplan soruşturmasına yönelik "Soruşturmada gözaltına alınan sivil ve resmi görevliler var." diyerek soruşturmanın sonucunun beklendiğini vurguladı.
Tunç, 28 Şubat davası hükümlüsü eski generallere getirilen af kararıyla ilgili ise "Cumhurbaşkanımız af yetkisini kullandı. Bugün tahliyeler gerçekleşir" diye konuştu.
"Ülkemiz darbelerin kara lekeleriyle dolu." diyen Tunç, bundan sonra ülkede darbeler olmasın diye demokrasinin standartlarını yükseltildiğini söyledi. "28 Şubat'ı yaşatanlar da cezalara çarptırılmıştı." diyen Tunç, sanıkların yaşlarının ilerlediği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'af' yetkisini kullandığını ifade etti. Tunç sözlerine, demokratik, sivil yeni anayasaya kavuşuncaya kadar mücadelenin süreceğini belirterek son verdi.
KOBANİ DAVASI NEDİR?
IŞİD, 2014’te Suriye’de PYD kontrolündeki Kobani kentine karşı hareket başlatmış ve kenti kuşatma altına aldı. Bu sırada ‘çözüm süreci’nin de devam ettiği Türkiye’de, Kobani’ye destek eylemleri yapılmaya başladı.
HDP’li siyasetçiler, hükümetten Türkiye üzerinden Kobani’ye koridor açılmasını talep etmişti. Talebin kabul edilmemesi üzerine HDP, 6 Ekim’de halkı sokağa çağırdı. Çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu’da çıkan eylemlere 37 kişi yaşamını yitirdi. 2020 sonunda hazırlanan iddianame 2021’de kabul edilmişti.
Dün verilen cezalar şöyle:
Selahattin Demirtaş: Toplam 47 ayrı suçlamadan beraat ve mahkumiyet kararı verildi. Toplam ceza miktarı 42 yıl hapis oldu.
Figen Yüksekdağ: 32 yıl dokuz ay hapis cezası.
Gültan Kışanak: 12 yıl hapis cezasıyla birlikte tahliye.
Sebahat Tuncel: 12 yıl hapis cezası. Tahliye kararı verildi.
Sırrı Süreyya Önder: Beraat.
Ahmet Türk: ‘Örgüt üyesi olmak’ suçlamasından 10 yıl hapis cezası.
Ali Ürküt: Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası. Önce 16 yıl, ardından 13 yıl dört ay hapis cezasına indirildi. Tutukluluğun devamına karar verildi.
Alp Altınörs: ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma’ suçunun ‘yardım sıfatında kalması nedeniyle’ 18 yıl hapis cezası. Tutukluluğun devamına karar verildi.
Altan Tan: Beraat.
Ayhan Bilgen: Beraat.
Ayla Akat Ata: ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçunun oluşmadığı ancak ‘örgüt üyeliği’ gerekçesiyle altı yıl altı ay hapis cezası verildi. Artırım ve indirimle birlikte dokuz yıl dokuz ay hapse mahkum edilen Akat’ın tahliye edilmesine hükmedildi.
Aynur Aşan: ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’ suçunun oluşmadığına kanaat getirildi ancak ‘örgüt üyeliği’ gerekçesiyle dokuz yıl ceza verildi. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Aysel Tuğluk: Beraat.
Ayşe Yağcı: Dokuz yıl hapis cezası. Tahliyesine karar verildi.
Beyza Üstün: Beraat.
Berfin Özgür Köse: Beraat.
Bircan Yorulmaz: Beraat.
Bülent Parmaksız: Tutukluluk halinin devamıyla birlikte birden fazla atılı suçlamadan toplamda 23 yıl hapis cezası verildi.
Can Memiş: Beraat.
Cihan Erdal: 16 yıl hapis.
Dilek Yağlı: 16 yıl hapisle birlikte tutukluluk halinin devamına kararı verildi.
Emine Ayna: 12 yıl ve tahliye.
Gülfer Akkaya: Beraat.
Gülser Yıldırım: Beraat.
Günay Kubilay: 20 yıl altı ay hapis cezası. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.
İsmail Şengül: 20 yıl altı ay hapis cezası. Tutukluluk halinin devamına karar verildi.
İbrahim Binici: Beraat.
Meryem Adıbelli: Dokuz yıl hapis cezası. Tahliye kararı verildi.
Mesut Bağcık: Dokuz yıl hapis cezası.
Nezir Çakar: Dokuz yıl hapis.
Nazmi Gür: 22 yıl altı ay hapis cezasıyla birlikte tutukluk halinin devamına karar verildi.
Pervin Oduncu: 22 yıl altı ay hapis cezasıyla birlikte tutukluk halinin devamına karar verildi.
Zeki Çelik: Toplam 22 yıl altı ay hapis
Zeynep Karaman: Toplam 22 yıl altı ay hapis.
Sibel Akdeniz: Beraat.
Selahattin Demirtaş dahil 36 sanığa, Yasin Börü dahil altı kişinin ölümü ve diğer yaralanmalarla ilgili beraat kararı verildi.