Hava sıcaklığını 6 derece düşüren kumaş icat edildi! Yaz aylarında kapış kapış satılacak

Hava sıcaklığını 6 derece düşüren kumaş icat edildi! Yaz aylarında kapış kapış satılacak

Bilim insanları, sıcak hava dalgasında insanları serin tutabilecek bir kumaş geliştirdi. Deneylerde kumaş, çevresindeki ortama göre 6,2 derece daha soğuk kaldı. İşte detaylar...

Çin'deki Zhengzhou Üniversitesi ve Güney Avustralya Üniversitesi'nden (UniSA) mühendisler, gelecekteki sıcak hava dalgalarında giymek için çevredeki sıcaklığı düşürebilen kumaş icat etti.

Araştırma ekibi, bu kumaşın giysiler, şapkalar, ayakkabılar ve hatta bina yüzeylerinde kullanılabileceğini ve şehirlerdeki kentsel ısı adası etkisine karşı koymaya yardımcı olabileceğini belirtiyor. Şehirlerdeki ortalama hava sıcaklığının kırsal alanlara göre daha yüksek olmasına 'kentsel ısı adası etkisi' adı veriliyor.

Hakemli bilimsel dergi Science Bulletin'de yayınlanan yeni çalışmanın yazarlarından UniSA misafir araştırmacısı Yangzhe Hou, "Kumaşın sıcaklıkları pasif olarak düşürme yeteneği, geleneksel iklimlendirmeye sürdürülebilir bir alternatif sunarak enerji tasarrufu sağlıyor ve sıcak hava dalgaları sırasında elektrik şebekeleri üzerindeki baskıyı azaltıyor" dedi.

SOĞUTUCU KUMAŞ NELERDEN OLUŞUYOR?

Euronews'te yer alan habere göre, giyilebilir kumaş, güneş ışınlarını engelleyip sıcaklığı düşürürken, güneş ışığını yansıtacak ve ısının kaçmasına izin verecek şekilde tasarlandı. Yangzhe Hou, malzemeleri tasarlarken atmosfere ve nihayetinde uzaya ısı yaydığı doğal bir süreç olan radyatif soğutma prensibinden yararlandıklarını belirtiyor.

Isıyı tutan geleneksel kumaşların aksine bu, soğutma işlemini optimize etmek için tasarlanmış üç katmandan meydana geliyor. Üst katman, ısının etkili bir şekilde yayılmasını sağlayan polimetil penten liflerinden oluşuyor.

Ardından, kumaşın yansıtıcılığını artırarak vücuda ek ısı ulaşmasını engelleyen gümüş nanotellerden oluşan bir orta katman geliyor. Bu arada yünden yapılmış alt katman ısıyı ciltten uzağa yönlendirerek insanların en sıcak kentsel ortamlarda bile serin kalmasını sağlıyor.

Yangzhe Hou, "Deneyimizde, kumaşın dikey olarak yerleştirildiğinde geleneksel tekstil ürünlerine göre 2,3 derece daha serin kaldığı ve yatay bir yüzey kaplaması olarak kullanıldığında çevredeki ortama göre 6,2 dereceye kadar daha serin olduğu tespit edildi" dedi.

YENİ KUMAŞIN NASIL POTANSİYELİ VAR?

Bu prototip kumaşın yakın zamanda şehirlerde sera gazı salınımı yüksek klimalara olan ihtiyacı azaltabileceğini söylemek kulağa zorlama gelebilir. Ancak araştırmacılar tasarımları için geniş bir uygulama alanı öngörüyor.

Bu teknolojinin inşaat malzemelerinde, dış mekan mobilyalarında ve şehir planlamasında kendine yer bulabileceği umuluyor.

Mevcut engeller arasında ise maliyetli üretim süreci yer alıyor. Araştırmacılar, tekstil ürünlerinin uzun vadeli dayanıklılığının, piyasaya sürülmeden önce daha fazla araştırılması ve bunun için de hükümet desteği gerektiğini vurguluyor.

Uzmanlar, tüketicilerin giyilebilir kumaşlar için 'daha fazla ödeme yapmaya istekli olup olmayacaklarının' soğutma etkisi, dayanıklılık, konfor ve çevresel farkındalıklarına bağlı olduğunu belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN