Dünya üzerinde en fazla kullanılan internet arama motoru olan Google'ın ana sayfasına girildiğinde logonun altında 'kendimi şanslı hissediyorum' butonu yer alıyor. Birçok internet kullanıcısı 'kendimi şanslı hissediyorum' bölümünün ne olduğunu sorguluyor.
Google'ın bir dönem ana sayfasından kaldırdığı, son günlerde yeniden yer verdiği kendimi şanslı hissediyorum butonu sık sık görülse de pek çok kullanıcının daha önce hiç kullanmadığını fark ettiği bir alan. Google’ın kurucularından Sergey Brin, katıldığı bir radyo programında, internet kullanıcılarının Google üzerinden yaptıkları aramalarda, 'Şansımı Denemek İstiyorum' (I’m feeling lucky) butonunu yüzde birlik bir oranda kullandıklarını belirtti. Bu buton sayesinde Google üzerinde farklı türde aramalar gerçekleştirilebiliyor.
KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM BUTONU NEDİR?
Google ilk olarak, Kendimi Şanslı Hissediyorum butonunu hızlı aramaya olanak tanıması sebebiyle oluşturdu.
'Kendimi Şanslı Hissediyorum' butonuna tıklandığında, Google kullanıcıyı direkt olarak ilk sırada yer alan arama sonucuna düşürdüğü için butonu kullanan yüzde birlik kesim, arama sonuçlarındaki reklamları görmüyor. Bu durum da şirkete yıllık 110 milyon dolara mal olduğu için bir dönem markaya maddi zarar verdiği gerekçesiyle 2010 senesinde ana sayfadan kaldırıldı. 2011 senesinde Kendimi Şanslı Hissediyorum butonu Google arama motoruna tekrar eklendi.
Bu butona tıklandığında yalnızca popüler aramayı göstermekle kalmıyor. Arama motoruna herhangi veri girilmediğinde, Google Doodle'lardan oluşan bir sayfaya yönlendiriyor.
GOOGLE DOODLE NEDİR?
Doodle'lar, tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak, ünlü geliştiricileri, kâşifleri ve bilim insanlarını anmak maksadıyla Google'ın sunduğu görsel etkinliktir. Google'ın bütün Doodle'ları Kendimi Şanslı Hissediyorum butonuna tıkladığınızda karşınıza çıkar.
İlk Google Doodle 1998 yılında Burning Man Festivali'ni kutlamak için tasarlandı.
İlk animasyonlu Doodle ise 2010 yılında Isaac Newton'un anısına yapıldı.
İlk interaktif Doodle ise Pac-Man'in 30. yıl dönümü için tasarlandı.