TBMM, Alman Parlamentosu'nda alınan 'soykırım' kararına ortak bildiri yayınlayarak tepki gösterdi.
Alman parlamentosunun 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlanmasına tepki olarak AK Parti, CHP ve MHP'den ortak bildiri geldi. Bildiride; "Asılsız Ermeni iddialarını esas alan kararı şiddetle kınıyoruz" denildi. Bildiriyi vekiller ayakta alkışlarken HDP'liler bunu katılmadı.
AK Parti Meclis Grubu'nun Alman parlamentosunun kararının ardından ortak bildiri yayımlanması için TBMM'ye teklif sunacağı bildirilmişti.
TBMM Genel Kurulunda, Meclis Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başkanlık Divanı olarak Alman Federal Meclisinin 1915 olaylarını "Ermeni soykırımı" olarak niteleyen tasarının kabul edilmesini kınadıklarını söyledi. Hamzaçebi, Alman Federal Meclisinin kararıyla ilgili bir deklarasyon yayınlanması konusunda grup başkanvekilleriyle görüşmeler yaptığını kaydetti. Hamzaçebi, daha sonra grup başkanvekillerine söz verdi.
"NEREYE KADAR SUSACAĞIZ"
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Almanya Federal Meclisinin sözde "Ermeni soykırımı" iddialarını kabul eden iradesini kendilerine iade ettiklerini belirtti. "Tarihleri soykırımla dolu olanlar bizim milletimizin tarihini karalayamaz." diyen Vural, bu konuda Almanya'nın aynaya bakması gerektiğini ifade etti.
"ŞİDDETLE KINIYORUZ"
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Alman Federal Meclisinin karar tasarısını kabul etmesinden büyük bir üzüntü duyduklarını ve bunu şiddetle kınadıklarını söyledi. Özel, Alman Federal Meclisinin hukuki bir konuda ön yargılara dayanan siyasi bir hüküm ve karar verdiğini dile getirdi. Özel, CHP'nin ortak bir kararı önemsediğini ve ortak deklarasyonun altına imzalarını atacaklarını kaydetti.
"SİYASİ BİR KARARDIR"
AK Parti Grup Başkanvekil Bostancı, Almanya Federal Meclisinin aldığı kararı yok hükmünde kabul ettiklerini bildirdi.
Bostancı, "Bu karar muhakkak, Türkiye ile Almanya ilişkilerini kapsamlı bir şekilde etkileyecek ve zedeleyecektir. Bunun hesabını iyi yapmış olmaları gerekir. Parlamentodaki sayın milletvekillerinin tarihi belgelerin ne olduğu gibi bir çalışma gerçekleştirerek bu kararı aldıkları kanaatinde değilim. Onların kararının asıl dinamikleri güncel siyasal ilişkiler ve selam vermek istedikleri çevrelerdir. Almanya Federal Meclisi'nin almış olduğu bu karar bütünüyle siyasi bir karardır" diye konuştu.
HDP İMZALAMADI
HDP bildiriye imza atmadı. HDP Başkanvekili İdris Baluken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemlerinin Türk kamuoyunda bir beklenti yarattığını söyleyerek, “Maalesef, bu süreç içerisinde bunu gerçekleştiremediğimiz için şu anda, dediğim gibi, dünyaparlamentolarından gelecek olan karar süreçlerini deklarasyon metinleriyle kınayıp çözüm arayan bir pozisyonu, bir siyasi tavrı Parlamento tartışıyor. Biz bu tavrın çözüm getirmediği ve doğru olmadığı kanaatindeyiz. Alman Parlamentosunun kendiiradesiyle ortaya koyduğu karar süreciyle ilgili de açıklama yapması gereken ya da süreci takip etmesi gereken kurumun Dışişleri ve Hükûmet olduğu kanaatindeyiz” diye konuştu.