Sultanahmet saldırısını kim yaptı, kim üstlendi? Canlı bomba IŞİD üyesi mi?

Sultanahmet saldırısını kim yaptı, kim üstlendi? Canlı bomba IŞİD üyesi mi?

Sultanahmet'te Alman Çeşmesi ve Dikilitaş yakınlarında gerçekleşen saldırıyı kim yaptı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırıyı yapanın Suriyeli olduğunu açıkladı. Turistleri hedef alan canlı bomba saldırısını hangi örgüt üstlendi? IŞİD mi, PKK mı? Saldırıda ölenler hangi ülkeden? Saldırıda Alman turistler özellikle mi hedef alındı? Cevabını son dakika haberimizde bulabilirsiniz.

Bugün sabah saatlerinde Sultanahmet'te Dikilitaş yakınlarında gerçekleşen canlı bomba saldırısında ilk belirlemelere göre 10 kişi öldü, 25 kişi ise yaralandı. Ölen ve yaralananların içinde kimliği tespit edilenlerden 8 tanesinin yabancı uyruklu olduğu bildirildi. Emniyet kaynakları, saldırıya hedef olanların içinde 6 Alman vatandaşının bulunduğunu açıkladı.

Peki bu saldırıyı kim düzenledi? Akla Türkiye'de terör eylemleri düzenleyen üç örgüt geliyor: IŞİD, PKK ve DHKP-C.

Sultanahmet saldırısını IŞİD mi yaptı?

IŞİD, Türkiye'de geçtiğimiz yıl da Sultanahmet'teki polis karakoluna bombalı saldırı düzenlemişti. Bir kadın militanın el bombasıyla düzenlediği saldırıda militan ölmüş, bir polis memuru da şehit düşmüştü. DHKP-C, saldırıyı kendi eylemi zannederek üstlenmiş, daha sonra kadın militanın yabancı uyruklu olduğu ortaya çıkmıştı.

Özellikle 2015 yazından itibaren Türkiye'ye tehditlerini artıran IŞİD, Suruç ve Ankara'da düzenlediği canlı bomba saldırılarıyla onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. 

IŞİD, Almanya'yı videoyla tehdit etmişti

IŞİD, daha önce yayınladığı videolarda Almanya'ya yönelik tehditlerde bulunmuştu. Son olarak 2015 yılının Haziran ayında Almanca olarak yayınlanan bir tehdit videosunda, adlarının Ebu Ömer el-Almani ve Ebu Usame el-Garib olduğu belirtilen iki IŞİD militanı, örgütün sempatizanlarını Almanya'ya karşı eylemlerde bulunmaya çağırmıştı.

PKK, doğudaki ateşi Sultanahmet'e mi taşıdı?

7 Haziran seçimlerinden beri güneydoğu illerinde bir "hendek savaşı" sürdüren ve zaman zaman bölgedeki şiddeti batıya da taşıma tehditlerinde bulunan PKK, akla gelen ikinci örgüt. Daha önce de Mavi Çarşı katliamı gibi eylemlerle batı şehirlerinde sivil halkı hedef alan PKK, Sultanahmet saldırısıyla tehdidini gerçekleştirmek mi istedi?

Bu pek mümkün görünmüyor. Zira Suriye'deki iç savaştan bu yana batı ülkeleriyle arasını iyi tutan PKK, Alman vatanşlarını hedef alan bir saldırı düzenlemek istemez.

DHKP-C, Sultanahmet'teki saldırıyı "yanlışlıkla" üstlenmişti 

Geçtiğimiz yıl Ocak ayında Sultanahmet'teki polis karakoluna düzenlenen bombalı saldırıyı DHKP-C üstlenmişti. Örgüt, saldırıda ölen kadın militanın fotoğraflarının yayınlanmasının ardından militanın kendisinin olduğunu açıklamıştı. Fakat teröristin yabancı uyruklu olduğunun ortaya çıkmasının ardından örgüt açıklamasını geri çekmişti. Canlı bombanın, IŞİD'e bağlı "Karadullar" örgütünden olduğu ortaya çıkmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN