Son dakika MEB, nitelikli liseler için sınav başvuru süresini uzattığını açıkladı. Sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına başvuruda bulunacaklar için son gün belli oldu. MEB'den yapılan açıklamaları ve sınav başvuru son gün tarihini haberimizden görebilirsiniz.
Son dakika haber: Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) nitelikli liseler için sınav başvuru sürelerinin uzatıldığını açıkladı. MEB'den yapılan açıklamaya göre, sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumları başvuru sürelerinin yarın (20 Nisan 2018) Perşembe günü saat 18.00'a kadar uzatıldığını duyurdu.
Merkezi sınav, isteğe bağlı olacak ve sınava katılmak isteyenler, başvurularını yarından itibaren 20 Nisan'a kadar elektronik ortam üzerinden öğrenim gördükleri okullara yapacak. Açık öğretim ortaokulu öğrencilerinin başvuru işlemleri, Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü tarafından takip edilecek. Yurt dışında e-Okul Sistemi'ne kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği dikkate alınarak, denklikleri yapıldıktan sonra başvurularını Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilikleri veya konsoloslukları üzerinden yapacak.
LGS BAŞVURULARI İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILACAK
Merkezi sınav başvuru ve sonuçlarıyla ilgili iş ve işlemler, elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilecek. Öğrencinin herhangi bir sorun ya da zorlukla karşılaşmaması için elektronik ortam üzerindeki bilgilerinin güncel olması gerekecek.
LGS SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?
Merkezi sınav, 8'inci sınıf öğretim programları esas alınarak yapılacak. 2 Haziran 2018'de yapılacak sınav, aynı gün iki bölüm halinde uygulanacak ve çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. İki bölüm arasında verilen süre, öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermesi ve dinlenmesi için kullanılacak. Bu sürede öğrenciler, okullarından ayrılamayacak. Fotoğraflı sınav giriş belgesi, 22 Mayıs 2018'den itibaren elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından renkli olarak alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrenciye teslim edilecek.
NİTELİKLİ LİSE DAHA İYİ BİR EĞİTİM...
Liseye Geçiş Sistemi (LGS) iki ayak üzerine kurulu. Birincisi sınavsız geçiş yani adrese dayalı olarak öğrencinin en yakın liseye geçişinin sağlanması, ikincisi ise sınavla nitelikli liselere öğrenci alınması. Buna özel okullar da dahil. Bir farkla özel okullar isterlerse kendi sınavlarını da yapabilecek, LGS'yi de kriter olarak alabilecek. İşte bu nedenle nitelikli liseler bu yüzden önemli hale geldi. Daha iyi bir eğitim ve daha iyi bir üniversite kazanmanın adresi olarak artık nitelikli liseler ön plana çıkıyor.
SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK OKULLAR
Peki nitelikli lise ne demek? Diğerlerinden farkı ne? Her ilde sınavla öğrenci alacak liseler arasında Fen Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Anadolu Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri de yer alıyor. Bunlar MEB'nin eğitim kalitesi kriterine göre belirlenen liseler. Bir anlamda yatırım yapılan, proje okullar.
NİTELİKLİ LİSELER / OKULLAR LİSTESİNE BURADAN ULAŞEBİLİRSİNİZ
YGS BAŞVURULARI OKULLARDAN YAPILACAK
Hangi ilde olursanız olun, nitelikli liseleri bilmek yani tercih konusu YGS'de dikkat edilmesi gereken tek konu değil elbetti. MEB'in açıklaması ve yayınladığı kılavuzu iyi okumak gerekiyor. İşte detaylar...
Milli Eğitim Bakanlığı 10 Nisan akşamı resmi internet sitesinde Merkezi SınavBaşvuru ve Uygulama Kılavuzunu yayınladı. Klavuzda MEB sınavla öğrenci alacak okullar yani nitelikli liselere yer verildi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 29 Aralık 2017 tarihinde yayımladığı sınav takvimi ile LGS'nin tarihi 2 Haziran 2018 olarak duyurulurken, başvuru şartları, sınav giriş yeri belgelerinin yayınlanma zamanı da netleşmişti. MEB kılavuzu yayınlarken, başvuru tarihini de paylaştı ve diğer şartları ilan etti.
Açıklamada “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Yapılacak 2018 Yılı Merkezî Sınav Başvuru ve Uygulama Kılavuzu” ile sınavla öğrenci alan okul listeleri ve kontenjanları 10 Nisan 2018 tarihinde www.meb.gov.tr adresinde yayımlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır" ifadelerine yer verilirken, isteğe bağlı YGS'ye başvuru tarihleri 11-18 Nisan 2018 olarak verildi. Başvurular elektronik ortam üzerinden öğrencinin öğrenim gördüğü okullarda yapılacak.
Açık Öğretim Ortaokulu öğrencilerinin başvuru işlemleri ise Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü tarafından takip edilecek. Yurt dışında e-Okul Sistemi’ne kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler ise Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği dikkate alınarak denklikleri yapıldıktan sonra başvurularını Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilikleri/Konsoloslukları üzerinden yapacak.
NİTELİKLİ LİSELER GİRİŞ SINAVI (LGS) SINAVI SAAT KAÇTA?
Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler, en geç saat 09.00'da, fotoğraflı sınav giriş belgelerinde belirtilen binada hazır bulunacak. Öğrenciler, sınava gelirken yanlarında fotoğraflı sınav giriş belgesi, geçerli kimlik belgesi (T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçerlik süresi devam eden pasaport, yabancı uyruklu öğrenciler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) ile en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracak. Geçerli kimlik belgesi ve fotoğraflı sınav giriş belgesi yanında olmayan öğrenciler sınava alınmayacak. Sınavla ve sınavsız öğrenci alan okullara tercih ve yerleştirmeye ilişkin iş ve işlemler, 2018 yılı Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu'nda yer alacak.