Avrupa Adalet Divanı, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma (Brexit) sürecini tek taraflı olarak iptal edebileceği kararını aldı. Karar, Londra için krize dönüşen anlaşma için alternatif olarak yorumlanıyor.
Avrupa Birliği Adalet Divanı İngiliz hükümetinin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararını tek taraflı olarak geri çekebileceğine hükmetti. AB'nin en üst mahkemesi pazartesi günü yapılan açıklamayla İngiliz hükümetinin diğer üye ülkelere danışmaksızın birliği terk etme kararınından tek taraflı olarak vazgeçebileceğini duyurdu.
Adalet Divanı, Başbakan Theresa May tarafından AB ile mutabakata varılan Brexit anlaşmasının İngiltere Parlamentosu'nda oylamaya sunulmasının bir gün öncesinde yapılan bir acil durum kararında şu ifadeler kullanıldı: "Birleşik Krallık, AB'den çekilme niyetinin bildirimini tek taraflı olarak iptal etmekte serbesttir."
İLK TEPKİ
AB Adalet Divanı kararına İngiliz hükümeti kanadından ilk tepki Çevre Bakanı Michael Gove'dan geldi. Gove, AB'de kalmak istemediklerini belirtti ve "29 Mart 2019'da AB'den ayrılacağız" ifadesinde bulundu.
İngiliz Parlamentosu, ülkenin, AB üyeliğinden ayrılması ile ilgili olarak Brüksel ile varılan anlaşmayı 11 Aralık’ta oylayacak.
Anlaşmanın gerekli onayları alması halinde İngiltere 29 Mart 2019 gecesinden itibaren AB'den resmen ayrılmış olacak. Hemen ardından başlayacak 21 aylık "geçiş sürecinde" taraflar gelecekteki ilişkilerine ilişkin müzakereleri sürdürecek.
Anlaşmanın onaylanmaması halinde ise İngiltere hükümetinin önünde pek çok farklı seçenek bulunuyor.
İngiliz Parlamentosu Brexit Anlaşması'nı onaylamazsa senaryolar neler?
Brexit Anlaşması'na ilişkin tartışmalar sırasında basına sızan bir raporda 'anlaşmasız ayrılık' durumunda AB üyesi İrlanda'nın milli gelirinde yüzde 7'lik bir düşüş yaşanacağı ve gıda sıkıntısı ile karşılaşılacağı belirtiliyor.
BRÜKSEL/AA