Skandalda son örnek Karadeniz'den! İnsan kaçakçıları belediyeleri üs tutmuş

Skandalda son örnek Karadeniz'den! İnsan kaçakçıları belediyeleri üs tutmuş

Almanya'ya belediyeler aracılığıyla toplu iltica tartışmalarına Ordu'nun Korgan Belediyesi de eklendi. Çevre gezisi adı altında Almanya'ya götürülen kişilerden haber yok. Fatsa Cumhuriyet Başsavcılığı ise konuyla ilgili soruşturma başlattı.

Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nde çevre etkinliği kapsamında Almanya'ya gönderilen ve dönmeyenlerin ortaya çıkmasıyla başlayan insan kaçakçılığı tartışmaları Elazığ Akçakiraz Belediyesi'nde de çıkmıştı. Bu tartışmalara bir belediye daha eklendi.

2019'DAN BERİ 300 KİŞİ GİTMİŞ

Sözcü'den İsmail Saymaz'ın haberine göre, Bingöl'den adını açıklamayan bir vatandaş 2019 yılından beri 300 kişinin yurt dışı gezisi adı altında Almanya'ya götürüldüğünü söyledi. Almanya'ya gidenler arasında oğlu ve yeğeni olduğunu da belirten vatandaş, kaçakçılık şebekesinin Bingöl, Elazığ, Muş ve Malatya'dan insanları topladığını söyledi.

ALMANYA'YA GİDİŞİN TARİFESİ

Almanya'ya belediyeler aracılığıyla gitmek isteyenlerin kişi başı 7 bin euro ve otobüs için de 250 euro ödediği öğrenildi. Ücretler ödendikten sonra bir belediyenin ikna edildiği ve hizmet damgalı gri pasaportlar alındıktan sonra belirlene kafilenin yola çıktığı ortaya çıktı.

KİLİT İSİM DEĞİŞMİYOR

İsmini vermeyen vatandaş organizasyonun Ersin Kilit tarafından yapıldığını söyledi. Ersin Kilit'in ismi Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nin Almanya'ya gönderdiği kişiler için davet gönderen şirketin sahibi olarak anılmıştı. Kilit, Karadeniz'de de tanınan bir isim.

KİLİT BU KEZ KARADENİZ'DE

Kilit, geçen yıl Ordu'nun Korgan ilçesinde geldi ve masrafları AK Partili belediye tarafından karşılandı. kilit ile belediye bir ambulans bağışlanacağı vaadiyle anlaşmaya vardı. Anlaşmaya göre, Korgan Belediyesi ile Korgan Muhtarlar Derneği "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" projesi kapsamında 25 Temmuz-15 Ağustos 2020 tarihleri arasında Almanya'nın Hannover şehrine gezi düzenlemeye karar verdi. Belediye Meclisi ise kararı 6 Temmuz 2020'de onayladı. 

Kararda şu ifadeler yer aldı:

"Hannover'da yaşayan iş adamı Ersin Kilit'in davet mektubunda Almanya ve Türkiye arasında kök oluşturmak amacı ile belediyemizle Korgan Muhtarlar Derneği tarafından ortaklaşa organize edilecek Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek adlı proje kapsamında Hannover Belediyesi ile diğer kuruluşların belediyecilik alanında çevre ile ilgili çalışmalarını yerinde görmek ve incelemek amacı ile..."

Çevre amacıyla düzenlenecek olan yurt dışı gezisi için 53 kişilik liste hazırlandı ve listenin ilk sıralarında AK Partili Başkan Tuncay Kiraz, AK Parti İlçe Başkanı Eyüp Karabayrak ve belediyenin o dönemki Sosyal Yardım İşleri Müdürü Selahaddin Emirosmanoğlu ile babası Nami Cin yer aldı. 

49 KİŞİDEN HABER YOK

Muhtarlar Derneği'nden kimsenin yer almadığı listenin kalan 49 kişilik kontenjanı Kilit tarafından belirlendi. Korganlılar pandemi nedeniyle geziye katılmaktan vazgeçerken diğer 49 kişiden haber hala yok. Fatsa Cumhuriyet Başsavcılığı ise konu hakkında soruşturma başlattı.

ESKİ BAŞKAN YARDIMCISI ANLATTI

Geziyi organize eden eski Korgan Belediye Başkan Yardımcısı Selahaddin Emirosmanoğlu, belediye başkanının belediyeye masraf olmayacağı için Kilit'in önerisini mantılı bulduğunu belirterek, Muhtarlar Derneği ile protokol yaptıklarını ancak yeterli sayıyı bulamayınca "İptal edelim" dediğini söyledi.

"PASAPORTLARI GÖNDER DEDİM, GÖNDERDİ, BİR KİŞİ EKSİKTİ"

Kilit'in ısrarları sonrası verdiği isimlere pasaport çıkardığını söyleyen Emirosmanoğlu, "Daha sonra başkanımızın katılamayacağını bildirince Ersin'e 'Gelemeyeceğiz. Üyelerine çıkarılan pasaportları gönder' dedim, gönderdi. Bir kişi eksikti. Bu kişi bireysel olarak yurt dışına çıkmak isteyince polis el koymuş" dedi. Emirosmanoğlu, daha sonra Kilit'e ulaşamadıklarını belirtti.

MUHTARLAR DERNEĞİ BAŞKANI: BİZDEN İSİM İSTENMEDİ

Korgan Muhtarlar Derneği Başkanı Yüksel Dede, listedekilerin Korganlı olmadığını ve kendilerinden isim istenmediğini söyledi.

BİR GİRİŞİM DE YALOVA'DAN

Bir başka insan kaçakçılığı girişimi ise Yalova'nın Koru Belediyesi'nde yaşandı. Almanya'da yaşayan iş insanı Ali İhsan Topçular, CHP'li Başkan Kamil Yaman'a ulaştı. Topçular'ın Yaman'a gönderdiği yazıda, Ortopedik Engelliler Derneği ile 'Hayatın İçinde Biz De Varız' adlı proje kapsamında 60 kişinin 10-18 2020'de Hamburg'a götürüleceği belirtiliyor. 

"İŞİN İÇİNDE FETÖ OLABİLİR"

Organizatörlerin dernek üyeleri içinde karar çıkarılmasını istemesi üzerine Yaman, projeyi iptal etti. Yaman, "Kimseyi yollamadım. Pasaportları çıkarmadım. Grubumu topladım. 'İşin içinde FETÖ olabilir, kaçmak olabilir, bilmediğim insanları meclisten geçiremem' dedim. Kabul ettiler. Tanımadığım insan neden meclisten geçireyim" dedi.

CHP'Lİ AĞBABA'DAN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "AKP'li belediyeler eliyle yurt dışına götürülen kişiler" hakkında araştırma önergesi verdi. Yeşilyurt Belediyesi’nden yurt dışına gidenlerin listesini açıklayan CHP’li Ağbaba, Elazığ Arıcak, Akçakiraz, Baskil; Ordu Korgan, Tokat Erbaa, Bursa Yıldırım gibi belediyelerde de toplu ilticaların yapıldığını ve bu konunun Meclis tarafından araştırılması gerektiğini söyledi.

"PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ"

Toplu ilticaların araştırılması için Meclis Başkanlığı'na önerge veren ve konunun tüm yönleriyle ele alınması gerektiğini ifade eden CHP’li Ağbaba, şu tespitleri yaptı: 

“Geçtiğimiz hafta Malatya Yeşilyurt Belediyesinde ortaya çıkardığımız insan kaçakçılığı skandalı bugün itibariyle tüm Türkiye’nin sorunu haline geldi. Malatya’da vali yardımcısıyla dört kamu çalışanının görevden alınması, Elazığ’da Akçakiraz Belediye Başkanı'nın itirafları, her gün ortaya çıkan yeni bilgi, belge ve haberler, durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne serdi. Her gün onlarca şikâyet ve ihbar maili alıyoruz. İşin içinde ciddi meblağlarda para olduğunu, her şeyin belediye imkânları kullanılarak organize edildiğini, derneklerin ve şirketlerin paravan olarak kullanıldığını görüyoruz. Bu yasadışı uygulama AKP’li belediyeler eliyle tüm Türkiye’ye yayılmış durumda. Türk Ceza Kanununun 79. maddesi gayet açık, ‘Türkiye’den yurtdışına insan kaçıranların hapis ve adli para cezasıyla yargılanması gerektiği’ yazıyor. Bu durumun ayrıca Meclis'imiz tarafından da acilen araştırılması gerekiyor. Biz de 23 milletvekili arkadaşımızın imzasıyla Meclis Başkanlığına araştırma önergemizi vermiş bulunuyoruz. Bu konunun peşini bırakmayacağız.”

Ağbaba'nın hazırladığı araştırma önergesinde şu ifadeler yer aldı:

"DEVLET İMKÂNLARI KULLANILARAK İNSAN KAÇAKÇILIĞI"

"Kamu kurum ve kuruluşları ve belediyeler ile 'kamuya yararlı dernek' statüsünde bulunan mahalli idare dernekleri kişi, dernek, şirket, vakıf vb. kuruluşlar tarafından kurs, seminer, inceleme gezisi vb. amaçlarla yurtdışında düzenlenen programlar için personel görevlendirebilmektedir. Son iki yılda belediyelerin bu kapsamda belediye meclisinden karar alarak yapmış olduğu görevlendirmelerin amacı dışında olağandışı şekilde farklı çıkarlar doğrultusunda gerçekleştirildiği görülmüş ve bu konu gerek basında gerek kamuoyunda 'devlet imkânları kullanılarak insan kaçakçılığı yapıldığına' yönelik ciddi tartışmalara neden olmuştur. 

"ORDU KORGAN BELEDİYESİ DE AYNI ARACI ŞİRKETLE 53 KİŞİ GÖNDERMİŞTİR"

Belediye ve devlet imkanları kullanılarak yurtdışına insan kaçırıldığına dair en önemli iddiayı Malatya Yeşilyurt Belediyesi’nin Belediye Meclisi kararıyla 15-27 Eylül 2020 arasında “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” projesi kapsamında Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyelerini Almanya’nın Hannover şehrine göndermesi oluşturmaktadır. Bu teknik gezi kapsamında Almanya’ya gönderilen 45 kişilik heyetten belediye başkan yardımcıları dışında 43’ünün yurda dönmediği anlaşılmıştır. Bu konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı müfettiş görevlendirmesine ve Malatya Valiliği ve ilgili belediye tarafından açıklama yapılmasına rağmen kamuoyunu tatmin edici bir yanıt alınamamıştır. Benzer şekilde, Ordu Korgan Belediyesi de 25 Temmuz-15 Ağustos 2020 tarihleri arasında yine aynı aracı şirket, isim ve amaç doğrultusunda yine Almanya’nın Hannover şehrine Korgan Muhtarlar Derneği aracılığıyla 53 kişiden oluşan heyet göndermiştir. Adı geçen dernek yöneticileri, belediye tarafından 'dernek üyesi' sıfatıyla yurtdışına gönderilen bu kişileri tanımadığı da yine basında yer alan haberlerde görülmüştür.

"GRİ HİZMET PASAPORTU ALINIYOR"

Aynı şekilde Elazığ Arıcak ve Baskil belediyelerinin de derneklerle yapmış olduğu proje kapsamında farklı tarihlerde onlarca dernek üyesini Almanya’ya gönderdiği ortaya çıkmıştır. Elazığ Üçocak ve Bursa Yıldırım belediyelerinde Malatya Yeşilyurt Belediyesi ile aynı yöntemle Almanya’nın değişik şehirlerine vize gerektirmeyen hizmet pasaportu/gri pasaportla yüzlerce insanın Avrupa’ya kaçırıldığı yine basında yer almıştır. Belediye aracılığıyla yurtdışına gönderilen isimler için ilgili devlet kurumlarına gri-hizmet pasaportu alındığı bilinmektedir. Dolayısıyla bu durum devlet imkanlarıkullanılarak yurtdışına insan kaçırıldığı iddiasını güçlendirmektedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN