Sisam adası, tarihi açıdan çok önemlidir. Osmanlı’nın Yunanistan’dan aldığı en son ada olarak bilinir. Sisam adasında herkesin Türkçe konuştuğu bir köy de bulunur. Adanın nüfusu da hiç de azımsanacak düzeyde değildir.
Yunanistan’a bağlı olan ancak Kuşadası’ndan kolayca ulaşılabilen Sisam adası, Gümüldür’den kolayca görülen Tavşan Adası’nın hemen karşısındadır. Sisam adasında Hera tapınağı, antik kent, tünel gibi birçok önemli tarihî yapı bulunmaktadır.
SİSAM ADASI NEREYE BAĞLI?
Yunanca'da Samos, Yunanistan'da, Ege Denizi'nde, Dilek Yarımadası'nın karşısında bulunan Sisam adasının Ahikerya (Yunanca'da İkarya) adasını ve bölgedeki birkaç küçük adayı içerisine alan idari bölgenin (nomos) ismidir. Tarihte kurulan 12 İyon kolonisinden biridir.
Sisam şehrinin (Yunanca'da Vathy de denir) 2001 nüfusu 12 bin 500, Sisam adasının 2001 nüfusu 37 bin, Sisam nomos'unun (Sisam + Ahikerya) 2001 nüfusu 44 bindir.
Aydın’ın, Kuşadası ilçesinde yer alan Dilek Yarımadası’na yakın olan Sisam adasına Kuşadası'ndan günlük deniz yolu aracılığıyla hemen hemen 90 dakika gibi kısa sürede ulaşılabiliyor.
Sisam adasının görülmeye değer pek çok yeri bulunuyor. Bunlar arasında antik kent, kente su taşımak için yapılmış Milattan önce 6. yüzyıldan kalma tünel, herkesin Türkçe konuştuğu Karaveli köyü, Hera tapınağı, Yenikarlovası balıkçı kasabası yer alır.
Öte yandan Gümüldür'den kolay bir şekilde görülebilen ve Tavşan Adası'nın tam karşısında yer alır.
Öte yandan Aristarkus ve Pisagor bu adada doğdu. Yunanistan'ın Osmanlı'dan en son aldığı adadır.