KARAR gazetesi jürisi Ali Günvar, Ömer Erdem, Haydar Ergülen, Mehmet Ocaktan ve Taner Ay 2024’te yayımlanan en iyi şiir kitaplarını seçti. Okura 18 kitaplık bir okuma listesi sunan seçimlerinde iki kitap öne çıktı. Hilmi Yavuz’un ‘ustalıklı şiirler okumak isteyen’ okurlara hitap eden ‘Rüya Şiirleri’ ile Bâki Ayhan’ın ‘Türk şiirinin uzun ve tematik döngülü söz birikimini kendisine özgü ve güncel bir bütünlükle yaşattığı’ eseri ‘Hasta Sevgili Kış’ yılın şiir kitapları.
SALİHA SULTAN
Ali Günvar
CEM YAVUZ’DAN RAFİNE BİR DİL ZEVKİ
2024 yılının en iyileri için verebileceğim beş isim var:
HİLMİ YAVUZ, RÜYA ŞİİRLERİ (Everest Yayınları): Oturmuş, ustalıklı şiirler okumak ve şiir nasıl yazılır öğrenmek için adeta ders kitabı niteliğinde… Hilmi Yavuz’un şiirleri hakkında söylenecek o kadar çok şey var ki…
CEM YAVUZ, SOLUKDÖNÜM (Everest Yayınları): Entelektüel olgunluğuyla ve şiir dehasıyla bence Türkiye’nin en önemli şairlerinin başında gelir Cem Yavuz… Zorlu bir şiir okuması ve rafine bir dil zevkinin terennümü ve temaşası olmadan yapamayanlar için tek geçerim…
VURAL BAHADIR BAYRIL, KÖKSAPLAR (Mühür Yayınları): Antonio Machado’dan başlayan, Haşim, Baudelaire, D. Thomas, Yahya Kemal (biraz da Tevfik Fikret), W. Blake, Elitis, Nerval, Nazım Hikmet, Schiller, Oktay Rifat, Necatigil’den geçen, Wilde, Curhin, S. Erözçelik, Asaf Halet, Oktay Rifat, Neruda, Yeats, Aragon, Dranas, Melih Cevdet Mayakovski, İlhan Berk, Paz, Özdemir Asaf, Halim Akın, Kavafis, Cemal Süreya’yla devam eden, Hz. Davut, Kazım Karagöz, Eliot, Hilmi Yavuz, Celan ve geleneksel potpuri ile biten bir yapıt. Sıralama HHC almış gibi… Gerçekten (qed) “gösterilmek istenen bu” muydu? Kuşkum var ama ilginç bir deneme…
EMRE BARCA, KABUL (Ardis Kitap): Gayet olgun bir şiir dili ve entelektüel doluluk, okurken Türk şiiri adına umutlandım. Oyum kesinlikle kendisineydi. Gelecekte çok daha iyi şeyler yapacaktır diye düşünüyorum.
NESLİHAN ALTUN, ANMADAN OLMAZ DÜĞÜN ÇİÇEKLERİNİ (Klaros Yayınları): Edip Cansever etkilenilecek bir şair… Ancak bu etkilenme sonucu oldukça olgun bir üslûbun ortaya çıkışı gerçekten çok keyifli. Neslihan Altun da çok iyi şeyler yapacak. Eminim…
ŞİİR VAR OLDUKÇA
Mehmet Ocaktan
Anlaşılan Saliha’nın zorlamasıyla da olsa 2024 yılı içinde yayınlanan şiir kitaplarıyla ilgili illa bir sıralama yapmam gerekiyor.
Şu ana kadar edinebildiğim ya da gönderilen kitaplar üzerinden baktığımda;
CEVDET KARAL, TANRININ KURDUĞU SAATLER (Büyüyen Ay Yayınları)
HİLMİ YAVUZ, RÜYA ŞİİRLERİ (Everest Yayınları)
YÜCEL KAYIRAN, ÇALGIN (Everest Yayınları)
OKTAY TAFTALI, DEMİRİ ERİTEN YARA
ADNAN ÖZER, KALBİM BİR ADA OLMAZ MIYDI SANA (Vapur Yayınları)
adlı şiir kitaplarını önemli bulduğumu söylemem gerekiyor. Henüz görmediğim kitaplara haksızlık da yapmak istemem.
Yaşadığımız dünyanın bütün zalimliklerine rağmen, şiirin hala direniyor olması son derece önemli. Demek ki yaşamak için şiire ihtiyaç duyan insanlar var bu ülkede...
ALKAYA, ŞİİRİMİZDE ESTETİK KAYGIYI ÖNCELİYOR
Haydar Ergülen
ORHAN ALKAYA, PARE (SRC Kitap): Şiirimizin devrimci sesi, estetik kaygıyı önceleyen ismi.
MAHMUT TEMİZYÜREK, BUZULMELEK (Everest Yayınları): Serbest şiiri özgürlük olarak yorumlaması müthiş, benim yerime de yazıyor gibi…
TUĞRUL TANYOL, GEÇMİŞ UZAK BİR ÜLKE (Sia Kitap): Lirik şiirin ustası, gittikçe daha yalın bir şiirin saflığına varıyor.
BAKİ AYHAN, HASTA SEVGİLİ KIŞ (Vapur Yayınları): Adından başlıyor güzelliği, uzuuun bir serüven duygusunu özlediğimi fark ettirdi okurken.
ELÇİN SEVGİ SUÇİN, 51. BÖLGE (Everest Yayınları): Son zamanların en iyi şiir kitaplarından, şaşırtıcı, yetkin, doyurucu.
BU YIL BEĞENDİĞİM BEŞ KİTAP
Bu yıl okuyabildiklerim arasında beğendiğim ilk beş şiir kitabı şunlar:
HİLMİ YAVUZ, RÜYA ŞİİRLERİ (Everest Yayınları)
Hilmi Yavuz
CEVAT ÇAPAN, SUR DİBİNDE BİR DURAK (Çolpan Kitap)
ENİS BATUR, KESİK UÇLULAR, BİR EL YAZISI CÖNK (Çolpan Kitap)
BAKİ AYHAN, HASTA SEVGİLİ KIŞ (Vapur Yayınları)
Baki Ayhan
YÜCEL KAYIRAN, ÇALGIN, (Everest Yayınları)
DİLİN BÜYÜK IRASINA CESARETLE BAKAN ŞAİR: CEVDET KARAL
Ömer Erdem
CEVDET KARAL, TANRININ KURDUĞU SAATLER (Büyüyenay Yayınları): Şair hükmünü bir başına eserden başlatarak yürütürken dile ve oluşun büyük ırasına cesaretle bakabildiği için.
MEHMET FATİH ÖZ, SONSUZLUK BİR ZAMANDIR (Muhit Kitap): Şiirsel arayışı hasbi olanın güncel tınısıyla karşılarken insanın varlık özünü arama çabasıyla.
ZEYNEP TUĞÇE KARADAĞ, KANIM AÇIKTA (Everest Yayınları): Şiirsel enerjiyi insanın yaşama arzusuna giydirirken çağdaş oluşu sarsma isteği sebebiyle.
TUĞRUL TANYOL, GEÇMİŞ UZAK BİR ÜLKE (Sia Kitap): Şiirin iç bilgisini kuşağından aldığı süzülmüşlükle dilsel duruluğun katında umut kılmasıyla. (Sia Kitap)
BAKİ AYHAN, HASTA SEVGİLİ KIŞ (Vapur Yayınları): Türk şiiirinin uzun ve tematik döngülü söz birikimini kendisine özgü ve güncel bir bütünlükle yaşattığı için. ( Vapur Yayınları)