Yol yapım çalışması sırasında ortaya çıktı! Yoldan geçen biri fark etti: 2 milyon yıllık geçmişi varmış

Yol yapım çalışması sırasında ortaya çıktı! Yoldan geçen biri fark etti: 2 milyon yıllık geçmişi varmış

O ilimizde yapılan yol çalışması sırasında ortaya çıktı! Yol çalışması devam ederken bölgede gezi için bulun bir vatandaş fark etti. Hemen yetkililere haber verdi. Meğer 2 milyon yıllık geçmişi varmış...

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yürütülen yol yapım çalışmaları sırasında, dünyada nadir görülen doğal güzelliklerden biri olan bazalt sütunlar ortaya çıktı. Karayolları ekiplerinin Siverek-Kahta Karayolu üzerindeki çalışmalarının 30. kilometresinde tesadüfen bulunan bu eşsiz oluşumlar, bölgenin turizm potansiyelini artıracak gibi görünüyor.

SİVEREK'TE BAZALT SÜTUNLAR

Dünyada eşi benzerine az rastlanan bazalt sütunları, volkanik faaliyetler sonucunda oluşan ve milyonlarca yıl süren jeolojik süreçlerin bir ürünü. Şanlıurfa'da bulunan bu sütunlar, geçmişte Kuzey İrlanda'da 12 metre yüksekliğe sahip ve sayıları 40 bini bulan benzer sütunlar gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan doğal oluşumları andırıyor. Türkiye'de ise benzer bir yapı, Manisa'daki Kula-Salihli Jeoparkı'nda bulunuyor.

Siverek’te yol çalışmasında 2 milyon yıllık dev bazalt sütunlar ortaya çıktı

TURİZM İÇİN BÜYÜK POTANSİYEL TAŞIYOR

Siverek'te keşfedilen bazalt sütunlar, bölge halkı ve ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor.

Bazalt sütunlarının keşfi tamamen tesadüf sonucu gerçekleşti. Siverekli bir vatandaş olan Mehmet İlyas Gizligöl, Fırat Nehri ve Takoran bölgesine yaptığı bir gezi sırasında bu ilginç taşları fark etti. Gizligöl, bu taşların dünyada nadir görülen volkanik bazalt sütunları olduğunu ve en az 2 milyon yıllık bir geçmişe sahip olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Birkaç gün önce Fırat Nehri ve Takoran bölgesine turistik amaçlı bir gezi düzenlemiştik. Bu esnada bu taşlar dikkatimi çekti. Elbette, değişik köşebentler olması daha fazla dikkatimi çekti; bazılarının 10 metre uzunlukta olması çok daha ilgimi çekti doğrusu. Arkadaşlarla fotoğraf çektik, internet üzerinde biraz araştırdık; dünyada örnekleri var mı yok mu diye, çünkü sanki insan eliyle yapılmışlar gibiydi. İnternetten yaptığımız kısa bir araştırmada, dünyada 4-5 yerde görülen ve bazı yerlerde UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak korunmaya alınan doğal oluşumlar olan bazalt sütunlar olduklarını öğrendik. 2 milyon yıl önce Karacadağ volkanının patlamasından oluşmuş, lavların belli jeolojik süreçler sonrasında bu konuma gelmişler. Kültür turizmi ve jeoturizm açısından çok önemli bir bölge ve bu bölge acilen koruma altına alınmalıdır. Durumu Urfa Valiliği, Siverek Kaymakamlığı ve Belediyeye bildirdik. Sağ olsun ilgilendiler, bölgede yapılan yol çalışmasını geçici olarak durdurdular. Ayrıca Harran Üniversitesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Şahin Alp, burayla ilgili hemen bir rapor hazırladı. Bu bölgenin korunmaya değer olduğunu ve korunması gerektiğini, bunu devletin diğer kurumlarıyla paylaştı. Mutlaka yol çalışmasının bir an önce durdurulması ve konunun uzmanları tarafından ÇED raporu hazırlanması gerektiğini söyledi. Burasının turizm açısından büyük bir potansiyel olacağını düşünüyoruz. Lokasyonu da çok önemli; hemen yanında Tokoran bölgesi, Nemrut Dağı’na giden yol üzerinde, Adıyaman ve Siverek havaalanlarına 70 kilometre uzaklıkta olması büyük bir ilgi toplayacaktır”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN