Van Gölü'nde sular çekildi: Tarihi kalıntılar gün yüzüne çıktı

Van Gölü'ndeki su seviyesinin düşmesiyle birlikte, göl kıyısındaki tarihi kalıntılar gün yüzüne çıktı. Yerel halk, geçmişe ait izlerin keşfiyle şaşkınlığını gizleyemiyor.

Van Gölü'nde yaşanan kuraklık, bölgedeki su seviyesinin ciddi şekilde düşmesine neden oldu. Bu durum, gölün derinliklerinde kaybolmuş olan tarihi yapı kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. Arkeologlar ve yerel halk, ortaya çıkan kalıntılarla ilgili araştırmalar yaparken, bu durumun bölgenin tarihi ve kültürel zenginliği açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtiyor.

Sıcaklıkların artmasına bağlı buharlaşma ve yağışların azalmasıyla seviyesinde düşme yaşanan Van Gölü'nün kıyı kesimlerinde, geçmişte su altında kalan yapılar görünür hale geldi.

Sanat tarihçisi Mesut Gül, Ahlat ilçesine 18 kilometre mesafedeki kıyı şeridinde bulunan adacığın çevresinde görülen su altındaki yapı kalıntılarında görüntülü belgeleme çalışması yaptı.

VAN GÖLÜ'NDE TARİHİ İZLER ORTAYA ÇIKTI

Gül, kıyı şeridindeki adacığın etrafında yerleşim kalıntıları olduğunu düşündükleri alanda çalışma yapmaya karar verdiğini söyledi.

Dronla çekilen görüntülerde alanda düzgün kent planı olduğunun görüldüğünü anlatan Gül, "Bölgedeki Urartu yerleşimlerinden dolayı benzerlik taşıdığını düşündüğümüz alanın Orta Çağ'da da kullanıldığını düşünmekteyiz. Alanın havadan fotoğraflarına bakıldığında bir sahil kenti olduğu görülüyor ama Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılacak yerinde incelemeler ve araştırmalarla daha detaylı bilgilere erişileceğini düşünmekteyiz." dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN