Samsun’da yaşayan 72 yaşındaki Hakkı Albayrak olmaz denileni başardı, o tohumları 50 farklı ülkeden Samsun’a getirdi. Görev yaptığı ülkelerden aldığı tohumları kendi tropikal bahçesinde yetiştiren Albayrak, şimdi 1001 çeşit yetiştiriyor 12 ayın hepsinde hasadını yapıyor…
72 yaşındaki emekli öğretmen Hakkı Albayrak, yurt dışında görev yaptığı yerlerden getirdiği tohumları Samsun’daki evinin bahçesinde yetiştirerek, tropikal bir cennet oluşturdu. Seracılık yapmadan, Karadeniz’in ikliminde doğal yollarla meyve ve sebzeler yetiştiren Albayrak, bahçesinde 200'den fazla çeşit ürün yetiştiriyor. Çeşitli ülkelerden getirdiği tohumlarla oluşturduğu bahçesi, bölgedeki en sıra dışı doğal alanlardan biri haline geldi.
YURT DIŞINDAN GETİRDİĞİ TOHUMLARI YETİŞTİRİYOR
Albayrak’ın bahçesinde, Çin fasulyesinden Kızılderili muzuna, Hindistan ağaç kavunundan Meksika avokadosuna kadar farklı coğrafyalara ait meyve ve sebzeler yetişiyor. 20 yıl içinde tropikal bir bahçeye dönüşen alanda, Frenk üzümü ve goji berry gibi egzotik meyveler de yetişiyor. Hakkı Albayrak, hem bu ürünleri taze olarak tüketiyor hem de üretip satıyor.
AVOKADO HASADI BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI
Bahçesinde son olarak avokado ve sechium edule (güz salatalığı) hasadı yapan Albayrak, avokadoların erken çiçek dökmesinden dolayı beklenen hasat miktarına ulaşamadı. Hakkı Albayrak, 2 bin adet avokado beklerken, bu yıl sadece 200 adet hasat edebildi. Avokadoların erken çiçek dökmesinin yanı sıra, geçen yılki don olayları da verimi etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Ancak dökülen meyveleri de israf etmeyen Albayrak, avokadoların ezmesini, reçelini ve turşusunu yaparak bu durumu avantaja çevirdi. Özellikle avokado turşusu kestaneye benzer tadıyla büyük ilgi gördü.
YILIN 12 AYI HASAT YAPIYOR
Albayrak, bahçesinde yılın her ayında meyve ve sebze yetiştiriyor. Bu yıl, güz yemişi, avokado ve sechium edule gibi meyvelerin hasat zamanı geldi. Sechium edule, Türkiye'de Girit kabağı, Kıbrıs kabağı ya da dikenli kabak olarak bilinse de, aslında dikenli olmayan ve salatalıkgiller familyasından olan bir sebzedir. Albayrak, 2000 yılında Avustralya’dan getirilen sechium eduleye "sebze armudu" adını vermiş, ancak bu isim tutmayınca "güz salatalığı" olarak adlandırmıştır.
50 ÜLKEDEN 1001 ÇEŞİT MEYVE YETİŞTİRİYOR
Hakkı Albayrak’ın bahçesinde sadece yerel ürünler değil, dünyadan farklı coğrafyalardan gelen 1001 çeşit meyve bulunuyor. Şili, Kolombiya, Brezilya, Hindistan, Japonya, ve Amerika gibi 50 farklı ülkeden getirdiği tohumlarla passiflora, ejder meyvesi, aronya, kaymak ağacı, tamarillo, yeşil limon, Kaliforniya fındığı, pomelo, koala meyvesi, kiwano ve kudret narı gibi egzotik meyveleri yetiştiriyor. Ayrıca kara buğday, kırmızı klorabi, siyah patates ve hindiba gibi ilginç ürünleri de bahçesinde barındırıyor.
BAHÇESİ DOĞAL ÜRÜNLERLE DOLU BİR CENNET
Hakkı Albayrak, yıllar içinde kurduğu tropikal bahçe ile hem sağlıklı hem de organik meyve ve sebzeler üretiyor. Seracılık yapmadan, yalnızca doğal yöntemlerle ürünlerini yetiştiren Albayrak, çevre dostu ve sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemiş durumda. Bahçesindeki çeşitlilik, bölgedeki diğer üreticilere örnek oluyor.