Düzce’de ailesinin 24 yıl önce kurduğu tavuk çiftliğini devletten aldığı destek ve eşinin yardımlarıyla büyüten vatandaş, yılda 2 bin ton üretim rekoru kırıyor. Ayrıca çift yılda yaklaşık 900.000 kanatlı hayvan yetiştirerek beyaz et üretimine de katkıda bulunuyor.
Düzce’ye bağlı Karadere Hasanağa Köyü’nde yaşayan Murat Fidan anne ve babasının 24 yıl önce kurduğu çiftliği büyütmek için Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği Bölümü’nü bitirdi.
Fidan'ın 2016'da Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna başvurusu ile aile %50 hibe almayı da başardı. Kendilerine ait 10.000 metrekarelik arazide 2 olan kümes sayısını 4’e çıkararak 130.000 yetiştirme kapasitesi elde eden aile, yıllık yaklaşık 900 bin etlik piliç üretimi yapıyor.
ÖĞRETMENLİĞİ BIRAKTE EŞİYLE TAVUKÇULUK YAPMAYA BAŞLADI
İşletmesini daha teknolojik ve modern hale getirmeyi isteyen Murat Fidan, üç sene önce evlendiği eşi Saliha Fidan’dan da beklediği desteği görüyor. Özel kuruluşlarda okul öncesi öğretmeni olan Saliha Fidan, mesleğini bırakarak eşine çiftlikte yardımcı olmayı tercih etti.
24 SAATLİK MESAİ
AA muhabirine yaptığı açıklamada canlı hayvan bakımının zorluklarına değinen Fidan, işin 24 saat gerektirdiğini belirtti. Fidan, "Eşim çok büyük destekçim. Evdeki işlerin dışında hep yanımda. Yeri geliyor ben ona, yeri geliyor o bana yardımcı oluyor. Bu işin saati yok ve dükkanı kapatma şansımız yok. 24 saat bu hayvanlarlayız. Ben, eşim, babam ve kardeşim hep buradayız.
"Canlı hayvanda sigorta zorunluluğu için Bakanlığımıza ayrıca teşekkür etmek isterim. Bakanlığımızın çiftçiye desteği çok önemli seviyede. Yaptığımız iş ve bakanlık destekleri bu konuda diğer üreticilerimize tavsiye edeceğim boyutta. Diğer genç çiftçilerimize de önerim; kesinlikle üretime katkı vermeleridir." Dedi.
“ŞEHİR HAYATINDAN ÇOK DAHA GÜZEL”
Evlenmeden önce şehirde yaşadığını ev köy işleri ile çiftçilikte tecrübesi olmadığını söyleyen Saliha Fidan ise, "İlk başlarda bu işi çok zor buluyordum, eşim bana öğretti. Birlikte yürütüyoruz. Başlarda zor oldu fakat zamanla alıştım. Hayvanları ellemeye çekiniyordum ama şimdi iyiyim. Şu an her şey daha güzel ilerliyor. Şehir hayatından çok daha güzel bir yaşantıdayız. Evleneli 3 yılı geçti, evimiz müstakil, işimiz aynı yerde. Canlı yetiştiriyoruz ve bu çok güzel bir duygu.” Şeklinde konuştu.
YILDA 2 BİN TON ÜRETİYORLAR
Baba Bayram Fidan ise oğlunun kendi işini büyütmesinden duyduğu mutluluğu ifade ederek, "Oğlumun bu işi sevmesi benim en büyük şansım. 2018'de her şeyi oğluma devrettim. Benim de en büyük destekçim eşim oldu." Dedi.
Ayrıca Fidan, hastalık ve mevsimsel şartlara bağlı olarak yılda ortalama 2 bin ton beyaz et üretimi yaptıkları bilgisini de verdi.