İzmir’deki elektrik faciasının sebepleri tek tek sıralandı: İhmaller zinciri bilirkişi raporunda

İzmir’deki elektrik faciasının sebepleri tek tek sıralandı: İhmaller zinciri bilirkişi raporunda

İzmir'in Konak ilçesinde sağanak sırasında akıma kapılan iki kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili bilirkişi raporu, Gdz Elektrik firmasının kabloları yeterli derinliğe gömmediğini ve İZSU'nun mazgal yapımı sırasında kabloları yüzeye yaklaştırdığını belirtti. İki kurum arasındaki koordinasyon eksikliğinin de arızanın ortaya çıkmasında etkili olduğu ifade edildi.

12 Temmuz'da İzmir'in Konak ilçesinde sağanak yağmur sırasında su birikintisine basan Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay, elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybetmişti. Olayın ardından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı kapsamlı soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü ve bir üst düzey bürokrat gözaltına alındı.

BİLİRKİŞİ RAPORU: BESLEME DEVRELERİNDEKİ KAÇAKLAR NEDEN OLABİLİR

Olayın ardından hazırlanan bilirkişi raporu, kazanın nedenlerini detaylandırarak ciddi ihmal ve altyapı hatalarını ortaya koydu. Bilirkişi raporunda, olayın yaşandığı bölgede Gdz Elektrik’e ait alçak gerilim devrelerinin yalıtım dirençlerinin ölçüldüğü ve özellikle F ve M besleme devrelerindeki kaçakların, kazanın açık nedeni olabileceği ifade edildi.

Kazı çalışmaları sırasında, M besleme devresine ait tek damarlı kablonun yağmur tahliye mazgal kapağı altında sıkıştığı ve yalıtımının zedelendiği belirtildi. Ayrıca, F besleme devresine ait arızalı faz iletkenine ise olay yerinde rastlanmadığı kaydedildi.

KABLOLARIN DERİNLİĞİ YÖNETMELİKLERE UYGUN DEĞİLDİ

Raporda, elektrik kablolarının olması gereken derinlikte gömülmemiş olduğu tespit edildi. Yönetmeliklere göre kabloların yüzeyden 60-80 santimetre derinliğe gömülmesi gerekirken, olay yerinde kabloların sadece 36-45 santimetre derinliğe gömüldüğü ve temasın olduğu noktada derinliğin mazgal kapağı seviyesine indiği belirtildi.

Bilirkişi raporunda, “Mazgal kapağı bitişiğinden geçirilen beyaz renkli drenaj borusunun kabloları kapağa doğru yükseltmesi ve bu arada kablo koruyucu borunun bu bölümde iptal edilmiş olması, İZSU uygulamalarının sonucudur. Bu durumun, kazanın asli nedenlerinden biri olduğu kanaatindeyiz” ifadeleri kullanıldı.

İKİ KURUMUN İHMALLERİ ÖNE ÇIKTI

Raporda, hem Gdz Elektrik'in hem de İZSU'nun ciddi ihmallerinin kazaya neden olduğu sonucuna varıldı. Kabloların olması gereken derinliğe gömülmemesi ve İZSU’nun çalışmaları sırasında kabloların yüzeye daha da yakınlaştırılması gibi faktörlerin olayda etkili olduğu belirtildi. Ayrıca, bu iki kurum arasında yeterli koordinasyonun sağlanamaması ve hatalı durumların düzeltilmesi konusunda işbirliği yapılamamasının da kazanın yaşanmasında etkili olduğu vurgulandı.

ALTYAPI SORUNLARI DAHA ÖNCE BAŞLAMIŞ

Raporda, olayın yaşandığı bölgede İZSU’nun çalışmaları öncesinde de altyapı sorunları yaşandığına dair tanık ve şüpheli ifadeleri olduğu belirtildi. Özellikle 2015 yılında devreye alınan kabloların sorunlarının yalnızca İZSU çalışmalarıyla ilgili olmadığı, bölgenin denize yakınlığı ve su taşkınlarına müsaitliğinin yeterince dikkate alınmadığı ifade edildi. Ayrıca, daha önce yaya kaldırımı altında yapılan onarımların yeterli olmadığı ve kök nedenlerin analiz edilmediği belirtildi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNUN SONUÇLARI

Raporda, kazanın yaşanmasına neden olan faz-toprak arızasının başlıca nedenleri şu şekilde sıralandı:

  • Kabloların Derinliği: Gdz Elektrik tarafından 2015 yılında yapılan altyapı çalışmaları sırasında kabloların yönetmeliklere uygun derinliğe gömülmemesi.
  • İZSU’nun Yanlış Uygulamaları: İZSU ekiplerinin, yağmur suyu tahliye mazgalları ve drenaj boruları ile ilgili çalışmaları sırasında kabloları yüzeye daha da yakınlaştırmaları.
  • Koordinasyon Eksikliği: İZSU ve Gdz Elektrik arasında yeterli koordinasyonun olmaması, altyapı çalışmalarında işbirliği ve denetim eksiklikleri.

Raporda ayrıca, elektrik tesisatı boyunca meydana gelebilecek yalıtım hataları sonucu can kayıplarını önlemek için RCD (Artık Akım Koruma Cihazı) ve RCM (Artık Akım İzleme Cihazı) sistemlerinin dağıtım şebekelerinde kullanımı için TEDAŞ’ın uygulama yönetmeliğinde düzenleme yapılması gerektiği de belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Olay sonrasında gözaltına alınan 35 şüpheliden 33'ü yakalanmış, 6'sı ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 27 şüpheliden 14'ü tutuklanmıştı. Bilirkişi raporuna göre, 5 şüphelinin daha olayda ihmali olduğu tespit edilmiş ve gözaltı talimatı verilmişti. Bu 5 kişiden 3'ü yakalanırken, 1 kişinin kanser tedavisi gördüğü, 1 kişinin ise yurt dışında olduğu belirtilmişti. Yakalanan 3 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

İzmir’de Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay'ın elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmada, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Gdz Elektrik Dağıtım Genel Müdürü ve bir üst düzey bürokrat gözaltına alındı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN