İzmir’de kiralar el yakıyor: Tahliye davalarında rekor artış

İzmir’de kiralar el yakıyor: Tahliye davalarında rekor artış

İzmir, Türkiye’nin en yüksek kiralarına sahip şehirler sıralamasında 3'üncü sırada yer alırken, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar tahliye davalarında rekor artışa yol açtı. İzmir Barosu avukatlarından Şenay Geçkil, mevcut düzenlemelerin yetersiz kaldığını ve uyuşmazlıkların suç oranlarını artırdığını belirtti.

Türkiye’de kiraların en yüksek olduğu şehirler sıralamasında İzmir, Muğla ve İstanbul’un ardından 3’üncü sıraya yerleşti. İzmir’deki kiralık ev fiyatlarının 17-20 bin lira bandına ulaşması, kiracıların başka bir eve taşınma masraflarını karşılamasını zorlaştırırken, ev sahiplerinin yüksek zam talepleri tahliye davalarında rekor artışa yol açtı.

'DAVA SAYISINDAKİ ARTIŞ MAHKEMELERİN İŞ YÜKÜNÜ ARTIRIYOR'

İzmir Barosu avukatlarından Şenay Geçkil, son zamanlarda tahliye davalarında yaşanan rekor artışın mevcut düzenlemelerin yetersizliğiyle bağlantılı olduğunu belirtti. Geçkil, "Yüzde 25’lik sabit bir oran olacak şeklinde yapılan düzenleme, kiraya verenlerin kira bedeli bakımından beklentilerini karşılamamakta, bu nedenle de kiracı ile kiraya veren arasında hukuki ihtilaflar ortaya çıkmaktadır. Dava sayısında son yıllarda yaşanan hızlı artış mahkemelerin iş yükünü artırmakta, dava süreci uzamakta bu durum da hem kiracıların hem de kiraya verenlerin mağduriyetine sebep olmaktadır." dedi.

9839660.jpg

'MEVCUT DÜZENLEMELER UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜNDE YETERSİZ'

Kiraya verenler tarafından açılan tahliye davalarının mahkemelerin iş yükü nedeniyle çok uzun sürede sonuçlandığını belirten Geçkil, "Davaların uzun süre devam etmesi bazı durumlarda haksız olan kiracıların kötü niyetli olarak uyuşmazlığı yargıya götürmesine yol açmaktadır. Kira davalarında yaşanan uyuşmazlıklarda aslında her iki tarafın da istisnai durumlar hariç olarak haklı olduğunu görmekteyiz. Yargıda iş yüküne sebep olan tahliye davalarının azalması ve barışçıl çözüm yollarının ortaya konulmasının gerekliliği göz önüne alındığında mevcut kanuni düzenlemelerin bu uyuşmazlıkların çözümünde yetersiz kaldığı ortadadır." ifadelerini kullandı.

UYUŞMAZLIKLAR SUÇ ORANINI ARTIRIYOR

Tahliye davalarının artışı, kira ilişkilerinden kaynaklanan suç oranlarında da yükselişe neden oldu. Avukat Şenay Geçkil, dava süreçlerinin uzaması nedeniyle vatandaşların hukuki olmayan yollara başvurmasının kaçınılmaz hale geldiğini vurguladı.

9839661.jpg

Geçkil, "Tahliye davalarında yaşanan artış aynı zamanda kira ilişkisinden kaynaklanan kasten öldürme, yaralama, mala zarar verme, hakaret, tehdit ve benzeri suçların artışını da etkilemiştir. Uzun yargılama süreçlerinden kötü niyetli olarak faydalanan yahut uyuşmazlığı açık ve öngörülebilir şekilde haksız olarak mahkemeye taşıyan kişilere adli ve idari yaptırımlar uygulanması gereklidir." diye konuştu.

SÖZLEŞMELERE DİKKAT

Kira sözleşmelerinde genellikle Tüketici Fiyat Endeksi baz alınarak zam yapılacağına dikkat çeken Avukat Geçkil, ev sahiplerinin sözleşmede belirlenen oranlardan daha yüksek zam talep etmeleri durumunda, kiracıların sözleşmedeki artış miktarına uygun şekilde kira bedelini ödemelerinin yeterli olacağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN