İstanbul Büyükşehir Belediyesi attığı bu adım ile vatandaşlara yeni bir kapı açtı. İsteyen herkesin katılabildiği bu program ücretsiz şekilde ilerliyor. Bunun yanı sıra katılımcılardan herhangi bir şart aranmıyor. İşte konuya ilişkin detaylar…
1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifiyle kurulan Büyükdere Fidanlığı, yeniden hayat buldu. İstanbul'un Sarıyer ilçesinde yer alan bu tarihi fidanlık, hem yeşil alanları hem de sunduğu eğitim olanaklarıyla İstanbulluların dikkatini çekiyor. Yaklaşık 300 bin metrekarelik yeşil alan, geçtiğimiz aylarda halkın kullanımına sunuldu. Artık fidanlık, hem doğa severler hem de bahçeciliğe ilgi duyanlar için bir eğitim merkezi haline geldi.
ÜCRETSİZ EĞİTİM FIRSATI
Büyükdere Fidanlığı’nda yer alan Bahçıvanlık Okulu, tamamen ücretsiz olarak teorik ve pratik eğitim sunuyor. 27 yıl aradan sonra bu yıl ilk mezunlarını veren okul, 37 kursiyere sertifikalarını verdi. Her yaştan ve meslekten birey, bu eğitimlere katılmak için başvuruda bulunabiliyor. Eğitim programları, her kesimden İstanbullunun ilgisini çekerek, kısa sürede kuyruklar oluşturdu.
TARİHİ MİRAS YENİDEN HAYAT BULDU
Atatürk'ün hedefi olan yurtdışına bağımlılığı azaltmak için kurulan fidanlık, Türkiye’nin ilk meyve bahçesi olma özelliğini taşıyor. 1936 yılında açılan bahçıvan okulu ise, dönemin çocuklarına meslek kazandırmanın yanı sıra, yeni bir ülke kurmanın sorumluluğunu da öğretiyordu. Yatılı eğitim veren bu okulda yetişen çocuklar, “fidanlık çocukları” olarak adlandırılıyordu.
2013 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mülkiyetine geçen fidanlık, modern projelerle yeniden yapılandırıldı. 2023 yılının sonunda, eğitim binaları, yurtlar, atölyeler ve sosyal alanlarla donatılarak faaliyete geçti. Artık yürüyüş ve bisiklet yolları, spor alanları, çocuk oyun alanları, basketbol sahası, kaykay pisti, restoran, kafeterya, kreş, tohum merkezi ve kütüphane ile donatılmış bir merkez haline geldi.
DOĞAYLA İÇ İÇE YENİ BİR YAŞAM ALANI
Büyükdere Fidanlığı, İstanbul’un ağaçlandırma çalışmalarına katkı sunan bir merkez olarak, sadece bir eğitim kurumu değil; aynı zamanda doğayla iç içe bir yaşam alanı olarak yeniden canlandı. Tüm İstanbulluları bekleyen bu yeni merkez, bahçecilik meraklılarından profesyonellere kadar herkese kapılarını açıyor. Bahçıvanlık eğitimleri ve çeşitli etkinliklerle dolu bu alan, İstanbullular için keyifli bir buluşma noktası olmayı sürdürüyor.
PROGRAMIN DETAYLARI
Dersler 9 hafta sürüyor ve toplamda 186 ders saatinden oluşuyor.
- İstanbul halkına ücretsiz olarak veriliyor.
- Bahçıvanlık eğitimini başarı ile tamamlayan katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı “Kurs Bitirme Belgesi” veriliyor.
- Eğitimdeki dersler iki aşamalı olarak uygulanıyor; sınıf ortamında teorik ve saha gezileri ve uygulamaları ile pratik.
- Bahçıvanlık programı her iki merkezde de; Pazartesi, Çarşamba, Cuma günleri, 09:00-16:45 saatleri arasında yapılıyor.
PROGRAMDA YER ALAN DERSLER NELER?
İş Sağlığı ve Güvenliği
- Peyzaj
- Proje Okuma
- Dış ve İç Mekan Bitkileri
- Çim Alan Tesisi ve Bakımı
- Budama Teknikleri
- Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği
- Sulama
- Toprak ve Bitki Besleme
- Zirai Mücadele
- Üretim ve Çoğaltım Teknikleri
- Çevre Koruma Bilinci