Gürsel Tekin'den çay-simit eleştirisi: Çayın vatanında halk çayı bölüşmek zorunda

Gürsel Tekin'den çay-simit eleştirisi: Çayın vatanında halk çayı bölüşmek zorunda

Gürsel Tekin, çay ve simit fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek, "Çayın vatanında halk çayı bölüşmek zorunda kalıyor. AKP, çay-simit hesabıyla geldi, şimdi insanları çaya ve simide muhtaç etti," dedi.

CHP Eski İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türkiye’de derinleşen ekonomik krizi ve artan çay-simit fiyatlarını sert sözlerle eleştirdi. AK Parti’nin geçmişte yaptığı “çay-simit hesabı”na atıfta bulunan Tekin, bugün gelinen noktada bu hesabın tersine döndüğünü vurguladı. Tekin, “AKP, çay-simit hesabıyla iktidara geldi ama şimdi halkı çaya ve simide muhtaç etti. Çay ve simit artık lüks bir tüketim haline geldi,” ifadelerini kullandı.

"ÇAY VE SİMİT LÜKS OLDU, HALK ÇAYI BÖLÜŞMEK ZORUNDA"

Tekin, açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1990’lı yıllarda yaptığı çay-simit eleştirilerini hatırlattı:

"Erdoğan, 1993 yılında dönemin hükümetini eleştirirken, ‘Bu yönetim bir bardak çayla bir simidi bile halka layık görmüyor’ diyordu. Bugün ise kıraathanelerde bir bardak çay 20 TL’ye, lüks kafelerde 250 TL’ye çıktı. Simidin fiyatı ise 15-20 TL arasında. Halk artık çayı yarım bardakta, simidi ise paylaşarak tüketmek zorunda bırakıldı.”

ÇAY VE SİMİDİN LÜKSLEŞEN HİKAYESİ

AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında, bir bardak çay 0,1 TL, bir simit ise 0,2 TL’den satılıyordu. Ancak, 2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte artan enflasyon, kötü ekonomi yönetimi ve yüksek yaşam maliyetleri, bu fiyatları kontrolsüz bir şekilde yükseltti. Bugün bir bardak çayın fiyatı, lüks mekanlarda 250 TL’ye kadar çıkarken, halk kıraathanelerde bile çayı bölüşmek durumunda kalıyor.

Tekin, ekonomik krizin çay gibi günlük hayatın temel bir parçası olan ürünleri dahi erişilmez hale getirdiğini vurguladı:

"Çayın vatanında insanlar bir bardak çay içemez hale geldi. Artık çay, ekonomik çöküşün sembolü oldu. Çay ocaklarında ‘askıda çay’ ve ‘yarım çay’ uygulamaları başlamış durumda. Halk, en çok tükettiği çayı bile tam içemiyor."

"ÇAY-SİMİT HESABI ARTIK BİR EKONOMİK KRİZ TABLOSU"

Tekin, Erdoğan’ın geçmişte Refah Partisi dönemindeki eleştirilerini anımsatarak, bugün yaşanan ekonomik tabloyu ağır bir şekilde eleştirdi:

"Erdoğan bir zamanlar, ‘Bir bardak çay ve bir simit alıp ay sonunu nasıl getireceksiniz?’ diye halkın geçim sıkıntısını dile getiriyordu. Ancak bugün o çay-simit hesabı, AK Parti’nin neden olduğu ekonomik yıkımı en net şekilde gözler önüne seriyor."

"HALK BEDELİ ÇAY VE SİMİTLE ÖDÜYOR"

Ekonomik krizin simgesi haline gelen çay ve simit fiyatları, halkın alım gücünün ne kadar düştüğünü gözler önüne seriyor. Çay ocaklarında başlayan “askıda çay” ve “yarım çay” uygulamaları, halkın krizle nasıl başa çıkmaya çalıştığının en somut örnekleri. Gürsel Tekin, bu durumu, “Bu yönetimin artık halka verebileceği hiçbir şey kalmadı,” sözleriyle özetledi.

BİR ZAMANLARIN TEMEL GIDASI, BUGÜNÜN LÜKSÜ

Türkiye’de ekonomik kriz, günlük hayatın en temel öğelerini bile etkiler hale geldi. Halkın temel gıdası olan çay ve simit, artık lüks tüketim haline geldi. Gürsel Tekin’in bu eleştirileri, yaşanan ekonomik sıkıntıları bir kez daha gündeme taşıdı ve AK Parti’nin ekonomi politikalarını tartışmaya açtı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN