15.000 dönüm alanda denemek için ekilen o ürün rengi ile herkesi şaşırttı. Şanlıurfa'da yetiştirilen ve doğal renkli ürün olarak ekilen ürünlerden olumlu sonuç alındı. Herkesin yalnızca beyaz zannettiği o ürünün renklisi de yapılıyormuş.
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde hem özel sektör hem de üniversite işbirliği ile yapılan çalışmada doğal renkli pamuk için ar-ge çalışması başlatıldı. Yaklaşık bir yıldır devam eden projede olumlu sonuçlar elde edildi. İlk renkli pamuk hasadı herkesi yüzünü güldürdü.
İLK HASAT TAMAMLANDI
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde gerçekleştirilen proje doğrultusunda tohum geliştirme çalışmalarının yürütüldüğü belirtildi. İlk hasadı tamamlanan renkli pamukların başta tekstil sanayisi olmak üzere farklı alanlarda kullanılması da bekleniyor.
Üniversite ile proje başlatıldığı belirtilirken Ziraat Mühendisi Kübra Yılmaz, üniversite ve sanayi işbirliği ile birlikte projenin popüler bir hale dönüşeceğini söyledi. Projenin iklimi ciddi anlamda katkı sağladığını belirten Yılmaz, üniversite ile birlikte bu projeye başladıklarını söyledi. Kübra Yılmaz, “Bu proje üniversite hocalarımızın geliştirdiği renkli pamuklarla alakalı. Küresel iklimin gideceği yeri düşünerek bu tarz projelerin daha çok sektörde sanayi işbirliğine yaranmasını hedefliyoruz. Çok da faydalı olacağını düşünüyoruz. Burada ciddi bir emek verildi. Sezon sonu, pamukların hasadını yapıyoruz. Çok da güzel sonuçlar aldık. Bunların testlerini yapıp değerlerini de göreceğiz çünkü renkli pamuk daha önce çalışılmamış bir alan, heyecanlıyız." açıklamalarında bulundu.
SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR PROJE OLDU
Proje doğrultusunda farklı deneme çalışmalarının bulunduğunu da ifade eden Ziraat Mühendisi Engin Gündüz, Şanlıurfa Ceylanpınar TİGEM bölgesinde başlatılan projenin Türkiye'nin en büyük sürdürülebilir pamuk projesi olduğunu aktardı. Pamuk üretim sürecinin sonuna geldiğini belirten Gündüz, “Bu sahada başarılı bir proje gerçekleştirdik. Yaklaşık 15 bin dönüm alanın yanında 80 dekarlık sahalar kurduk. Burada farklı denemeler yaptık." dedi.