Cinli diye terk edilen köye devlet el attı! İzmir'in en güzel köylerinden biri, burada sadece 10 kişi yaşıyor

Cinli diye terk edilen köye devlet el attı! İzmir'in en güzel köylerinden biri, burada sadece 10 kişi yaşıyor

İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan ve cinli diye terk edilen köye devlet el attı. Yıllardır herkesin korkudan adım atamadığı ve sadece 10 kişinin yaşadığı köyün artık Şirince gibi ziyaretçi akınına uğrayan bir adres olması bekleniyor…

İzmir’in Ödemiş ilçesinde bulunan Lübbey Köyü, belli sebeplerden ötürü azalan nüfusuyla yıllardır cinli köy olarak anılıyor. Herkesin korkudan adım atamadığı köyün tarihçesi ve asıl terk edilme nedeni ise bakın ne?

Lübbey Köyü'nün tarihi, antik çağlara kadar uzanıyor. Ege Bölgesi'nde, tarih boyunca Türkmen beyliklerinin etkisi altında kalan bu köy, 1300'lü yılların başında Aydınoğulları Beyliği'nin hakimiyeti altındaydı. Lübbey’in tam kuruluş tarihi kesin olarak bilinmese de, köyün 19. yüzyılın sonlarına doğru bir Türkmen yerleşimi olarak kurulduğu tahmin ediliyor. Bölge, o dönemde zengin bir tarihsel geçmişe sahipti ve Aydınoğulları Beyliği'nin etkisi altında gelişti.

odemis-lubbey-koyu-1.jpg

Lübbey Köyü, bir zamanlar önemli bir yerleşim yeriydi ve Ege Bölgesi'nde Türkmen beyliklerinin hakimiyetinde yer aldı. Köyün tarihî geçmişi, 1300'lü yıllarda Aydınoğulları Beyliği'nin kontrolü altında geçirdiği döneme dayanıyor. Lübbey’in ne zaman kurulduğu kesin olmasa da, tarihî kaynaklar köyün 19. yüzyılın sonlarına doğru bir Türkmen yerleşimi olarak ortaya çıktığını gösteriyor.

LÜBBEY KÖYÜ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Lübbey Köyü’ne ulaşmak, doğa ve fotoğraf severler için keyifli bir macera sunuyor. İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bu köy, Ödemiş merkezine yaklaşık 13 km uzaklıkta bulunuyor. Ancak köy, deniz seviyesinden 500 metre yüksekte ve Bozdağlar’ın eteklerinde yer aldığı için ulaşımda zorluk yaşanabilir. Köye gitmek için Ödemiş merkezinden kuzeye doğru ilerlemeli, Ortaköy ve Üzümlü köylerini geçtikten sonra Çamyayla Köyü’ne varmalısınız. Lübbey Köyü, şu an Çamyayla Köyü’ne bağlı olduğu için buradan yönlendirme tabelalarını takip ederek köye ulaşabilirsiniz.

odemis-lubbey-koyu-3.jpg

LÜBBEY KÖYÜ NEDEN TERK EDİLDİ?

Lübbey Köyü’nün terk edilmesinin başlıca nedeni, elektrik sorunlarıdır. 1950’li yıllara kadar normal bir köy olarak yaşamını sürdüren Lübbey’de elektrik şebekesinin yaygınlaşmasıyla birlikte köylüler yaylaya taşınmaya başlamıştır. Ayrıca köyün engebeli arazisi, taşınmayı kolaylaştırmış ve köyde yaşayan nüfusun azalmasına neden olmuştur. Bugün köyde sadece beş evde yaşayan 10 kişi kalmıştır, diğer evler ise yıkılmış veya harabe durumundadır. Köyde bir zamanlar köy kahvesi, minaresiz bir cami ve 130 hane bulunmaktaydı, ancak nüfusun azalmasıyla birlikte köy boşalmıştır.

Hal böyle olunca köyün adı zamanla “Cinli Köy”, “Hayalet Köy” olarak anılmaya başlanmış ve herkesin korktuğu bir adres olmuştur. Ancak artık devlet duruma el attı ve her türlü çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalarla köyün ilerleyen süreçte ıssız bir yer olmaktan çıkarak, Şirince gibi ziyaretçi akınına uğrayan bir bölge olması bekleniyor.

odemis-lubbey-koyu-2.jpg

LÜBBEY KÖYÜ’NÜN GİZEMİ VE ÇEKİCİLİĞİ

Lübbey Köyü, bir zamanlar efe ve zeybeklerin sığındığı, hikayesi olan ve eşkıya sığınağı olarak bilinen bir köydür. Bugün, Lübbey Köyü’nün doğal güzellikleri ve tarihi yapıları, fotoğrafçılar için eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Köyün terk edilmişliği ve harabe evleri, zamana karşı bir direnişi ve geçmişin izlerini yansıtmaktadır. Eğer yolunuz Ödemiş’e düşerse, Lübbey Köyü’nü görmeden geçmeyin. Burada, geçmişin izlerini taşıyan ve insan ruhuna dokunan eşsiz bir deneyim yaşama fırsatı bulabilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN